Meny

Vil bruke våpen som ikke dreper

Tyrkiske spesialstyrker skyter tåregass mot kurdiske demonstranter i Diyarbakir i Tyrkia i mars 2006. Tåregass er et av våpnene som omfattes av direktivet fra forsvarssjefen, som slår fast at Forsvaret skal ta i bruk mindre dødelige våpen. Foto: AP Photo / IHA / Ihlas News Agency / Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvaret vil bruke flere våpen som ikke dreper. Gummikuler, gass-, slag- og elektrosjokkvåpen skal inn i arsenalet.

Forsvarssjefen har sendt ut et direktiv om bruk av mindre dødelige våpen (MDV). Hensikten med direktivet er å regulere anskaffelse og bruk av slike våpen for Forsvarets avdelinger i inn- og utland.

Forsvaret bruker disse våpnene i internasjonale operasjoner allerede i dag. Norske soldater har erfaring med bruk av pepperspray, vannkanon, batong og CS-gass (tåregass) fra sine operasjoner på Balkan (KFOR).

- MDV ble også brukt under opptøyene i februar 2006 i Meymaneh, Afghanistan (ISAF), sier Jon Fredrik B. Olsen, info-offiser i Hærens transformasjons- og doktrinekommando (TRADOK) i Forsvaret til ABC Nyheter. Han legger til at MDV er et ønsket våpen i alle utenlandsoperasjoner.,

Les hele direktivet (PDF).

Lite utbredt

Men selv om våpnene har vært brukt under internasjonale operasjoner, er utbredelsen foreløpig relativt liten. Ifølge Olsen er Forsvarets ambisjon at MDV innføres i løpet av 2008 / 2009.

Per i dag er det kun militærpoliti og enkelte vakt- og sikringsavdelinger som har MDV utlevert til operativt bruk.

- Pepperspray er innført som MDV til enkelte vakt- og sikringsavdelinger i alle forsvarsgrener, uten at det har vært benyttet i særlig grad, sier Olsen.

Kan drepe

Målet med å ta i bruk disse våpnene er blant annet å kunne sette enkeltpersoner ut av spill uten at de blir permanent skadd, eller å kunne gjennomføre operasjoner med et minimum av skade på materiell.

Eksempler på MDV er hagle med gummikuler, køller, elektrosjokkvåpen, tåregass, pepperspray, lydkanoner og vannkanoner.

Dessverre finnes det nok av eksempler på at disse våpnene også kan drepe. Særlig gjelder dette gummikuler, som er kjent for å kunne ta livet av mennesker.

8. desember 2001 døde en 12 år gammel palestinsk gutt etter å ha blitt truffet av en gummikule i sammenstøt med israelske soldater i Qalandiya på Vestbredden.

Mange vil også huske gisseldramaet i Dubrovka-teateret i Moskva i oktober 2002. Der brukte man en mindre dødelig bedøvelsesgass som førte til at mange av gislene mistet livet.

Les hele direktivet (PDF).

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus