Krever full Hjerkinn-opprydning

Krever full Hjerkinn-opprydning
Krever full Hjerkinn-opprydning

Forsinkelser i opprydningen av skytefeltet Hjerkinn bekymrer. –Vi aksepterer ikke forsinkelser eller lemping på kravene, sier Naturvernforbundet til ABC Nyheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Herkinn:

Hjerkinn skytefelt er på totalt 165 km i Dovre og Lesja kommuner.

Feltet ble etablert i 1923 og er i hovedsak benyttet som skarpskytingsfelt for Hæren og Luftforsvaret.

Tilbakeføringen av Hjerkinn skytefelt til sivile formål ble vedtatt av Stortinget 23. mars 1999.

Militær bruk av Hjerkinn skytefelt planlegges redusert fra 2006, og avsluttes helt i løpet av 2008.

Fase 1:

2006 til 2012: Fjerning av tunge anlegg og én full runde med eksplosivrydding på hele skytefeltarealet (søk i tre retninger). Budsjett: 321 millioner kroner.

Ryddet i 2007:

- 4 778 blindgjengere, av disse var 252 over 30 mm

- 26 kubikkmeter søppel

- 200 kubikkmeter treverk

- 36 998 tonn ammunisjonsskrap

- 0,26 tonn plast

- 5 tonn stål og jernskrap

- Det vil være direkte uansvarlig å lempe på sikkerhets- og miljøkrav i forhold til oppryddingsarbeidet på Hjerkinn, sier fagleder for naturmangfold i Naturvernforbundet, Arnodd Håpnes, til ABC Nyheter.

Forsinkelser

Onsdag avslørte ABC Nyheter at Forsvaret ligger bak planen for opprydning og

tilbakeføring av det gamle skytefeltet Hjerkinn til sivile formål, etter at vi fikk tilgang på årsrapporten som var delvis unntatt offentlighet.

- Naturvernforbundet kan ikke akseptere at opprydningen går utover den fastsatte tidsplanen, sier Håpnes.

Også natur- og miljøkonsulenten i Lesja kommune, Rolf Sørumgård, ser negativt på en eventuell overskridelse.

- Vi har et godt samarbeid med Forsvarsbygg og vi vil på våre møter fortsette å legge press på for at de skal ta i bruk mer mannskap slik at de blir à jour med tidsfristen, sier han.

Vil ha skjønn

Etter planen skal man gå over hele området tre ganger i tre ulike retninger for å finne alle blindgjengere og gamle eksplosiver.

- Erfaringer gjort allerede nå, viser at det ikke vil være fornuftig bruk av ressurser å gå over hele feltet 3x3 ganger, sier militær delprosjektsleder, Ole Petter Gundersen. Prosjektledelsen har nå satt ned en faggruppe som skal se på om de kan redusere antall ganger man går manngård over deler av området, slik at man sparer ressurser og kanskje kan hente inn den tapte tiden. De håper at de skal få nye retningslinjer, som gir større rom for skjønn i vurderingen av hvor mange ganger man skal gå manngard.

Da vil det være mulig å nå fristen for fase 1 av prosjektet som ble satt til 2012.

- Erfaringer gjort allerede nå, viser at det ikke vil være fornuftig bruk av ressurser å gå over hele feltet 3x3 ganger, sier militær delprosjektsleder, Ole Petter Gundersen, til ABC Nyheter.

- Har tillit

Men dette møter også motstand. Både Sørumgård og rådmannen i Dovre kommune, Lars Innset, har tillit til Forsvarsbyggs vurderinger, men regner med at de får påvirke prosessen om en eventuell endring.

- Vi regner med at vi blir rådspurt, sier de.

Både Sørumgård og Innset er helt klare på at de vil ha området så rent som overhode mulig. Det er et krav som støttes av Naturvernforbundet. De har imidlertid ikke like mye tillit til Forsvarets vurderinger.

- Nå skal områdene bli tilgjengelige for friluftsliv og da er det et ufravikelig krav om at områdene må være 100 prosent trygge for giftstoffer og blindgjengere, sier Håpnes.

Les saken om forsinkelsen her.

Personvernpolicy