Kamuflerer seg for å kommunisere

<p>Kameleoner begynte å bytte farge først og fremst for å kommunisere med andre kameleoner. Foto: <a href="http://flickr.com/photo_zoom.gne?id=409712097&size=o">Flickr</a>.</p><a href="http://flickr.com/photo_zoom.gne?id=409712097&size=o"></a>
Kameleoner begynte å bytte farge først og fremst for å kommunisere med andre kameleoner. Foto: Flickr.

Kameleoner begynte å skifte farge for å bli mer synlige i kommunikasjonen. Det slår ny forskning fast.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var ikke et brennende ønske om å kamuflere som i begynnelsen drev kameleonene til å skifte farge etter omgivelsene. Det som opprinnelig fikk de små øglene til å bytte farge var rett og slett ønsket om å skille seg ut.

Det slår nyere forskning fast, melder BBC.

Kameleoner skifter farge både for å kommunisere med omgivelsene, for å kamuflere seg og for å regulere temperaturen. Men hvorfor denne egenskapen utviklet seg har lenge vært et uløst mysterium.

Men nå mener altså en gruppe forskere ved universitetet i Melbourne at de har funnet svaret.

– Forskningen vår tyder på at fargeforandringen til kameleonene utviklet seg for at de skulle kunne sende signaler til andre kameleoner, for å skremme rivaler eller tiltrekke seg en partner. Og ikke fordi de skulle matche en drøss med bakgrunner, forteller doktor Devi Stuart-Fox til BBC.

For å nå denne konklusjonen måtte forskerne først finne ut hvordan kameleonene selv oppfatter farger. Deretter ble det arrangert rene kameleondueller hvor hver enkelt kameleon møtte flere utfordrere, slik at forskerne kunne måle fargespekteret mellom dominante og recessive farger.

– Dersom en hann blir utfordret av en annen hann vil de begge starte med å vise sine sterkeste farger. Når en kameleon skjønner at han er i ferd med å tape vil han bytte farge til en mørkere farge for å vise underdanighet og for å be om nåde, forteller Stuart-Fox til BBC.

Forskerne prøvde også å finne ut hvordan kameleonene ville reagere dersom de ble truet av rovdyr ved å presentere dem for modeller av både fugl og slange.

Undersøkelsen viste at de mest dramatiske fargeskiftene kom når de skulle kommunisere med andre kameleoner.

– Våre funn viser at de kamelonartene som i størst grad skiftet farge var dem som virket mest prangende for andre kameloner. Men bakgrunnsfargene i områdene der de levde varierte ikke noe større grad enn hos de andre artene, sier doktor Stuart-Fox.

Personvernpolicy