Påstand om frifinnelse for sønnedrap

<p>Forsvarer Abid Q. Raja og medforsvarer Anniken Thinn før starten på rettssaken mot mannen som er tiltalt for drap på sin 13 år gamle sønn. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Scanpix.</p>    <p> </p>
Forsvarer Abid Q. Raja og medforsvarer Anniken Thinn før starten på rettssaken mot mannen som er tiltalt for drap på sin 13 år gamle sønn. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Scanpix.  

Forsvarer Abid Q. Raja har lagt ned påstand om frifinnelse for mannen som er tiltalt for å ha drept sin 13 år gamle sønn på Stavset i Trondheim den 10. juni i fjor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trondheim (NTB-Skjalg Fremo): - Vi vet at han har drept sønnen, sa Raja i sin prosedyre i Trondheim tingrett onsdag.

Grunnlaget for likevel å kreve at retten skal frifinne mannen - en 44 år gammel iransk statsborger - er at forsvareren mener hans klient var psykotisk da drapet skjedde. Raja argumenterte for at tiltalte, i stedet for fengsel, bør dømmes til tvungent psykisk helsevern. Alternativt argumenterte forsvareren for at tiltalte lider av en dissosiativ lidelse, en psykisk tilstand som kan medføre bevissthetstap, og dermed strafferettslig utilregnelighet.

- Det er påtalemyndighetens jobb er å bevise at han var tilregnelig. Det har de ikke klart, sa Raja.

Strafferettslig tilregnelig

Aktor i saken, statsadvokat Kaia Strandjord, la i sin prosedyre tirsdag ned påstand om at tiltalte må kjennes skyldig i forsettlig drap under særdeles skjerpende omstendigheter og dømmes til 18 års fengsel.

Strandjord avviser forsvarerens påstander om tiltaltes psykiske tilstand. Hun fester lit til erklæringen fra de rettspsykiatrisk sakkyndige, Bjørn H. Lervåg og Jim Aage Nøttestad. Deres konklusjon er at tiltalte har paranoid personlighetsforstyrrelse, men at han ikke var psykotisk eller hadde nedsatt bevissthet da drapet skjedde.

Drap og vold

I tillegg til drapet - som skjedde med flere knivstikk - er 44-åringen også tiltalt for en lang rekke tilfeller av fysisk og psykisk mishandling av sin kone og parets tre barn. Voldshandlingene som beskrives i tiltalen, strekker seg over en periode på nesten sju år, fra 2000 og fram til drapet på sønnen den 10. juni i fjor.

Bistandsadvokat Karianne Tilseth Berg har lagt ned påstand om oppreisning og erstatning på 770.000 kroner til tiltaltes nå fraseparerte kone. På vegne av parets to minste barn har bistandsadvokat Marit Forsnes lagt ned påstand om erstatninger på til sammen vel 600.000 kroner. (©NTB)

Personvernpolicy