- Kan gi vitaminoverdose

Illustrasjonsfoto: ABC Nyheter
Illustrasjonsfoto: ABC Nyheter
 
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mattilsynet godkjenner stadig flere berikede matvarer selv om de mener det ikke er nødvendig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Dette er de berikede produktene vi har i dag:

Vitaplex omega 3 Energy Sitron Bar

Bonaqua

Farris

Imsdal

Coca Cola Light Plus Vitaminer

Fanta B'Good Vitamin Boost

Fanta B'Good Kick Start

Ricola Sea Berry

Lettmajones fra Mills

Vita hjertego'-serien

Smart kaviar fra Mills

Danoino standar-produktene

Kyllingleverpostei fra Stabburet

Salt-jod fra Sudsaltz Gmbh

Gulost fra Synnøve Finden

Tines yoghurt med omega3

Tines melk med omega3

Safari Fruktkvarg

Tine H-melk

Becel lettmargarin-serien

EØS-avtalen har tvunget tilsynet til å godkjenne stadig flere produkter.

- Unødvendig

- Tidligere ble tillatelse til beriking gitt bare i tilfeller der hvor det ernæringsmessig fantes spesielle behov i befolkningen. De siste årene har Mattilsynet, på grunn av EØS-avtalen, måttet endre praksis. Vi vurderer nå søknader om beriking ut i fra om tilsettingen kan utgjøre eller utgjør en helsefare, forklarer Rønnaug Aarflot Fagerli, rådgiver i Mattilsynet til Matportalen.

Hun mener beriket mat stort sett er unødvendig. I utgangspunktet får vi i oss de næringsstoffene vi trenger gjennom vanlig mat.

- Mattilsynet har i tillegg avslått en rekke søknader. For øyeblikket har vi ytterligere cirka 10 søknader inne fra produsenter som ønsker å berike matvarer, forteller Aarflot Fagerli.

Overdose

Søknadene Mattilsynet mottar omhandler først og fremst vitamin D, C og B. Dette er de vanligste næringsstoffene når produsenter ønsker å berike mat i Norge. Men det er også slik at et for høyt inntak av vitaminer og mineraler kan ha negative konsekvenser. I noen tilfelle kan det være direkte helseskadelig, forklarer Aarflot Fagerli.

- Økt beriking av produkter på det norske markedet gjør at folk i enda større grad enn tidligere må være bevisste på hva de spiser og drikker, påpeker hun.