- Verden roper på USAs ledelse

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Erik Solheim (SV) er på klima-tur i USA. Han er optimistisk etter å ha sett hva som skjer «over there».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Washington/ ABC Nyheter): I løpet av to hektiske dager i Washington har miljøvernminister Erik Solheim (SV) hatt flere møter med Bush-administrasjonen, representanter fra Kongressen, miljøaktivister på venstresiden og Verdensbanken.

- Verden roper på USAs ledelse i klimaspørsmålet. Dersom USA ikke gjør noe kommer miljøverstingene til å gjemme seg bak den amerikanske mangelen på handling, sier Solheim til ABC Nyheter.

- Det skjer mye mer i USA enn det man får høre om i den norske dekningen, spesielt innenfor forskning og innovasjon, sier han og påpeker at «nære kontakter med det amerikanske forskningsmiljøet er viktig for oljeindustrien».

Det blir mye mer forskning og innovasjon når Solheims delegasjon drar videre til California. Der skal han blant annet se på biobrenselproduksjon basert på mikrober og basert på ris strå.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han skal også ha møter med forskere på Universitetet i California sitt campus på Berkely. Der skal han blant annet delta på paneldebatt om klimaløsninger for Amerika.

- Tror på USA

Den norske miljøvernministeren hadde møte med James Connaughton mandag, Connaughton er miljørådgiveren til President Bush. Solheim sa etter møtet at USA ønsker mål som er gjennomførbare.

- Jeg har nå større tro på at USA blir med på en ny klimaavtale i 2009 enn det jeg trodde helt nylig, sier Solheim.

Miljøministeren ønsker mer samarbeid med USA om karbonfangst, og inviterte Connaughton til Norge og Svalbard for å diskutere nettopp dette. Han sier det er positivt at USA er så langt framme med fangst og lagring av CO2.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det ble imidlertid ikke tid for et besøk på CO2 lagringsanlegget i Pleasant Prarie, Wisconsin som ligger en time utenfor Chicago på denne turen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Amerikanerne har annerledes utgangspunkt og andre arbeidsmetoder enn vi har i Europa, men arbeider for samme resultater. De legger stor vekt på å stimulere blant annet til utvikling av ny teknologi, sier Solheim.

President Bush brukte faktisk en del tid på klima spørsmål under sin årlige tale til Kongressen mandag kveld, men fokuset var fortsatt primært på teknologiutvikling.

I samme åndedrett som han ba kongressen om økte midler til forskning innen kjemi og fysikk, insistere Presidenten på at en internasjonal klima avtale må inkludere alle land som har en betydelig størrelse på økonomien.

Med mindre India og Kina velger å delta på forhandlingene i København neste år kommer det fortsatt til å bli vanskelig å få USA med på en avtale.

- Vil ha raske resultat

En del av oppdraget i Washington var å snakke med Verdensbanken om å finne sertifiseringsløsninger for å bekjempe avskoging. Norge er villig til å investere opp til 3 milliarder kroner i å beskytte regnskogen regnskog.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Norge ønsker å engasjere seg i prosjekter som kan gi målbare resultater på kort sikt, sier Solheim.

Et slikt initiativ kan føre til betydelige kutt i drivhusutslipp mens verden forsøker å få på plass en ny og mer omfattende avtale om global oppvarming.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bjørn Brede Hansen, avdelingsdirektør for Utenriksdepartementets seksjon for miljø og bærekraftig utvikling sier at Norge også kommer til å bruke midler på fortetting av skog hjemme i Norge de neste årene.

Solheim fikk også lagt inn noe tid på hjertebarnet Sri Lanka denne uken.

Mandag kveld hadde han middag med statssekretæren for syd og sentral Asia i det amerikanske utenriksdepartementet, Richard Boucher, som har samarbeidet med Norge på fredsarbeidet i Sri Lanka i mange år.

Spesialutsending Jon Hanssen-Bauer er ikke optimistisk for noen videre bevegelse i forhandlingene for øyeblikket, men sier det er viktig at våre samarbeidspartnere USA og India forsetter det internasjonale samarbeidet fram til partene i Sri Lanka er villige til å gjenoppta fredsprosessen.