Indisk politi jakter mistenkt hovedmann i organliga:

Ble frastjålet nyrene

<p>Mohammad Salim (v) og Shakeel Ahmed (h) ble lokket med arbeid og fikk fjernet nyrene sine uten at de visste om det. (Foto: AFP / Scanpix)</p>
Mohammad Salim (v) og Shakeel Ahmed (h) ble lokket med arbeid og fikk fjernet nyrene sine uten at de visste om det. (Foto: AFP / Scanpix)

Indisk politi jakter på hovedmannen i en internasjonal liga som handler med organer ulovlig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Indisk politi avslørte nylig en bande kriminelle som har drevet svartebørshandel med menneskenyrer som de har lurt til seg fra fattige arbeidsfolk.

Tirsdag ble en lege, som skal være involvert i den lukrative og groteske virksomheten, arrestert. Han har ifølge Bloomberg.com tilstått å ha utført omkring 500 nyreoperasjoner, i hovedsak på fattige. Flere mellommenn er også arrestert.

Nå jakter politiet på det en annen lege, Amit Kumar, som skal være leder for banden.

Flere leger skal være involvert i ligaen, og ved hjelp av mellommennene skal de ha lokket til seg fattige med løfter om arbeid. Deretter skal de ha stjålet nyrene deres.

Truet på livet

Da politiet raidet et sykehus forrige uke fant de tre arbeidere som hadde fått operert ut nyrene sine uten at de visste om det.

Ofrene hadde blitt fraktet til Delhi fra andre steder i landet, med løfte om at de skulle få jobb i hovedstaden.

Mohammed Salim, 35, ett av ofrene, forteller at han ikke visste noe om hva som ventet ham, da han fikk tilbud om bygningsarbeid og losji.

Han ble fraktet til et hus i et skogområde, så flyttet til et annet hus, der noen tok blodprøve av ham.

- Det var to væpnede menn der, da jeg spurte dem om blodprøven, fikk jeg en sprøyte og etter det husker jeg ingen ting, sier han ifølge AFP.

Da han våknet til live hadde han vondt:

- Jeg så en mann med grønn maske. Han sa: ’Vi har fjernet nyren din, hvis du sier noe så dreper vi deg’.

- Redd for tiltale

Salg av organer for vinnings skyld er ulovlig i India.

En ulovlig donor kan få rundt 40.000 rupi (eller cirka 5500 kroner) for nyren sin. Ifølge indisk politi kan legene som er involvert i den ulovlige handelen, få så mye som to millioner rupi ved å selge nyren til en kunde på det internasjonale markedet.

Selv om de fattige arbeiderne insisterer på at de har blitt tvunget til å gi fra seg nyrene, mener noen eksperter at de har solgt organene, og at de er redd for å blir tiltalt om de innrømmer det.

Personvernpolicy