Stalin-nei på Youngstorget

Arbeiderpartiet ønsket ikke at denne mannen skulle pryde fasaden til partiets hovedkontor. Illustrasjonsfoto: Scanpix.<br><p> </p>
Arbeiderpartiet ønsket ikke at denne mannen skulle pryde fasaden til partiets hovedkontor. Illustrasjonsfoto: Scanpix.
 

Kunstneren Lene Berg ville dekke fasaden på Folketeaterbygningen med Picassos Stalin-portrett. Arbeiderpartiet var ikke med på notene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

1. mai i Oslo 1984. NTB arkivfoto Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX1. mai i Oslo 1984. NTB arkivfoto Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX

Den anerkjente billedkunstneren Lene Berg fikk i fjor høst tillatelse til å bruke fasaden til Folketeaterbyningen på Youngstorget til prosjektet «Stalin av Picasso, eller portrett av kvinne med bart», melder Dagsavisen.

Den midterste delen av byggets fasade skulle ikles Picassos kulltegning av Stalin utstyrt med kvinnelige trekk. Det var ifølge Dagsavisen ikke meningen at portrettet skulle henge mer enn en dag, men plutselig ble det stans.

Avlyste
Youngstorget Eiendom vedtok i forrige uke å avlyse prosjektet, etter et møte mellom Lene Bergs kurator og Youngstorget Eiendom. Begrunnelsen fra Youngstorget Eiendom var at Folketeaterbygningen er deres merkevare, og at de måtte ivareta sine interesser. Under hånden skal kunstneren ifølge Dagsavisen ha fått inntrykk av at Arbeiderpartiet hadde grepet inn.

Arbeiderpartiets partisekretær Martin Kolberg bekrefter overfor Dagsavisen at han tidlig i januar kontaktet Youngstorget Eiendom for si hva han mente om Stalin-prosjektet.

- Jeg forstår hensikten med kunstverket, å fokusere på forholdet mellom kunsten og politikken. Men det at et bilde av Stalin i sine velmaktsdager skal pryde bygningen, reiser en del spørsmål som vi mener også er vårt legitime anliggende, sier Kolberg til Dagsavisen.

Største leietaker
Kolberg understreker overfor avisen at verken han eller Arbeiderpartiet har hatt noe kontakt med kunstneren Lene Berg, og at Youngstorget Eiendom selv er ansvarlig for beslutningen. Som største leietaker i bygget mener Kolberg likevel at Ap har meningsrett i saken.

- Vi synes dette kunstverket bruker et for sterkt uttrykk. Stalin blir assosiert med et av Europas mørkeste kapitler i historien, en tyrann og diktator som vi også har kjempet imot, sier Kolberg.

Personvernpolicy