Meny

McCain i front etter Florida-seier

McCain i front etter Florida-seier

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Senator John McCain står i dag fram som den sannsynlige vinner av nominasjonen som det republikanske partiets presidentkandidat, skriver ABC Nyheters kommentator.

Senator John McCain står i dag fram som den sannsynlige vinner av nominasjonen som det republikanske partiets presidentkandidat.

McCain fikk 36 prosent av stemmene og slo sin viktigste motkandidat Mitt Romney som fikk 31 prosent av stemmene i republikanernes primærvalg i Florida i går. I praksis står kampen om republikanernes kampanje nå mellom McCain, Mitt Romney og Mike Huckabee, med McCain som favoritt. Disse fire møtes til debatt i California onsdag kveld lokal tid.

Skuffelse for Guiliani

Samtidig ble Florida-valget en stor skuffelse for det som fra starten ble ansett som den sannsynlige vinner, New Yorks tidligere borgermester Rudy Giuliani. Han ble verdenskjent som en standhaftig og handlekraftig borgermester i New York under terrorangrepet mot World Trade Center den 11. september i 2001, men det har vist seg at det ikke lenger er nok. Både McCain og Romney ble av velgerne ansett som likeverdig med Giuliani i å stå imot forsøk på terroraksjoner mot Amerika.

Giuliani har ikke deltatt aktivt i primærvalgene hittil men har satset på at alle de utflyttede newyorkere i Florida skulle gi ham seieren der, og at det skulle gi ham det store spranget framover. Det ble i stedet en svak tredjeplass og slutten for hans ambisjoner om å bli president.


Det er nå ventet at Giuliani allerede i dag (onsdag) vil avslutte sin egen valgkamp og gi sin støtte til McCain. Det er nå ventet at Giuliani allerede i dag (onsdag) vil avslutte sin egen valgkamp og gi sin støtte til McCain.

Seier for Hillary Clinton

På den demokratiske siden vant Hillary Clinton klart. Det var en viktig seier, selv om seieren ikke ga henne delegatstemmer til landsmøtet til sommeren. På samme måte som med Michigan, flyttet Floridas partiledelse lengre fram enn det den nasjonale partiledelsen kunne tillate. Som straff har den nasjonale partiledelsen besluttet at seier i primærvalgene verken i Florida eller i Michigan skal telle som stemmer når presidentkandidaten skal velges. Demokratenes kandidater ble dermed enige om ikke å føre valgkamp i Florida, og de har bare vært flyktig innom. Amerikanerne selv kaller demokratenes avstemning ikke et primærvalg men en "skjønnhetskonkurranse". Amerikanerne selv kaller demokratenes avstemning ikke et primærvalg men en "skjønnhetskonkurranse".

Likevel var Clintons seier meget kjærkommen. Hun trengte en seier nå, etter at Obama for noen dager siden vant stort i Sør Carolina og Edward Kennedy i går hevet Obama opp til et kennedysk nivå i amerikansk politikk. Nå kan Hillary Clinton med trygghet si at hun har en seier i Florida bak seg i kampen om nominasjonen. Det var flere enn 850.000 velgere som stemte på henne, og det er flere avlagte stemmer på noen kandidat i noen av de tidligere primærvalgene. Det var uten at hun har ført valgkamp i delstaten, og det var 50 prosent av de avgitte stemmer. 563.000 velgere (33 prosent) stemte for Barack Obama og 246.000 velgere (14 prosent) for tredjekandidaten John Edwards.

Den store oppslutningen om primærvalgene hittil i år, særlig på demokratisk side, viser at det er større engasjement og entusiasme om valget i USA enn kanskje noen gang tidligere.

Republikansk støtte

McCain fikk solid støtte fra etablerte republikanere i Florida, blant annet fra den republikanske guvernøren Charlie Crist. McCain framstår som en ærlig og tillitvekkende kandidat. Han er veteran etter Vietnam-krigen, hvor han satt i fangeskap og var nær ved ikke å overleve. Han er i dag 71 år gammel og vil ha fylt 72 år før han eventuelt tiltrer som president. Dersom amerikanerne velger McCain til president, vil de aldri tidligere i moderne tid ha valgt en så gammel mann. Politisk sett ble han nærmest avskrevet sist sommer og har overkommet en åpenbar pengemangel i forhold til sin styrtrike motkandidat Mitt Romney.

Mens det var ventet at McCain måtte trekke seg hvis han hadde tapt i Florida, er det ingen som tror at Romney trekker seg. Han ventes å føre kampanje helt fram til partikongressen i september. Og fordi han har så store ressurser er det ingen som kan avskrive ham før avgjørelsen faller.

Personlige kvaliteter

Intervjuer med velgere viste at de som stemte på McCain gjorde det fordi de mener at han har sterke personlige kvaliteter, at han representerer en stor endring i karakter og pålitelighet i forhold til dagens president George Bush. Velgerne oppfatter McCain som den republikanske kandidaten som har størst sjanse til å vinne selve presidentvalget til høsten. Analysene av intervjuer med velgere etter at de hadde avgitt sine stemmer viste meget overraskende at de fleste velgerne som var opptatt av egen og nasjonens økonomi ga sine stemmer til McCain og ikke til Romney.

Velgerne mener imidlertid at McCain ikke deler de idealene som et flertall av de republikanske velgerne har. Det betyr at McCain ikke oppfattes som en "verdikonservativ" politiker, på samme måte som Bush er det. Særlig Huckabee oppfattes som verdikonservativ, mens det er overraskende at Romney oppfattes av som mer verdikonservativ enn McCain av de republikanske velgerne.
Legg merke til McCain i kommende uker og måneder: Han må gjøre og si ting som gjør ham til en mer attraktiv kandidat for konservative, republikanske velgere.

Legg merke til McCain i kommende uker og måneder: Han må gjøre og si ting som gjør ham til en mer attraktiv kandidat for konservative, republikanske velgere. Han må imidlertid passe på at han ikke beveger seg for langt bort fra den mer liberale del av det republikanske partiet som i dag er McCains hovedbase.

Delegatopptelling

Det er fortsatt tidlig i valgkampen, men det begynner å bli interessant å telle delegater. På de to partikongressene senere i år møter delegater fra alle delstatene i USA, og i henhold til lokale valglover er de i varierende grad bundet til å stemme på de kandidatene som har vunnet avstemningene i delegatenes hjemstater. Hver delegat har en stemme.

På republikanernes partikongress fra 1-4 september i St. Paul, Minnesota trenger en kandidat stemmene til 1.191 delegater for å vinne. Etter avstemningene hittil leder McCain i delegatopptellingen med 97 stemmer, hvorav 57 ble erobret i Florida. Nr. 2 er Mitt Romney med 74 delegater og nummer tre er Mike Huckabee med 29 stemmer. En fjerde kandidat, kongressrepresentant Ron Paul har stort sett endt opp som nr fire i primærvalgene har likevel samlet 6 delegater og vil trolig delta i debatten her i California onsdag kveld.

Hillary leder

På den demokratiske siden er det Hillary Clinton som leder i antall delegater med 232, selv om hun verken fikk delegater fra å ha vunnet avstemningene i Michigan eller Florida. Barack Obama ligger på annen plass med 158 delegater og John Edwards på tredje plass med 62 delegater. På demokratenes partikongress i Denver fra 25. til 28. august trenger en kandidat 2.025 delegatstemmer for å vinne.

Ingenting er avgjort, men konkurransen tilspisses med færre kandidater på hver side. Mens McCain framstår som frontkandidat på republikansk side, er det på demokratisk side helt åpent om presidentkandidaten blir kvinne eller afroamerikaner.

Den neste primærvalget nå er den store primærvalgdagen den 5. februar, med avstemninger i hele 22 delstater, inkludert California, New York og New Jersey.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus