Sidestiller Koranen og «Mein kampf»

<p>Foto: Scanpix</p>
Foto: Scanpix

En ny islam-krise bygger seg opp i Nederland. Myndigheten frykter voldsomme opptøyer på grunn av filmplaner hvor Koranen sammenlignes med Hitlers «Mein kampf».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den høyre-ekstreme politikeren Geert Wilders sine provoserende filmplaner vekker harme. Foto: ScanpixDen høyre-ekstreme politikeren Geert Wilders sine provoserende filmplaner vekker harme. Foto: Scanpix

Geert Wilders leder det høyre-ekstreme Frihetspartiet i Nederland. Å begrense innvandringen til Europa fra ikke-vestlige land, er et av hans hovedmål.

Han har ved en rekke anledninger uttalt seg kritisk til Islam.

Nå vil han lansere en kontroversiell film om Koranen.

- Koranen er en inspirasjon for intoleranse, mord og terror, skal han, ifølge Wikipedia, for kort tid siden ha uttalt.

Og det samme budskapet vil han fremme igjennom filmen. Planene om dette har allerede ført til demonstrasjoner i Nederland.

Forsvarer ytringsfrihet

I et ferskt intervju på nederlandsk tv innrømmet landets statsminister Jan Peter Balkenende at Wilders film kan virke fornærmende og at den vil komme til å skape uro i landet.

Nederlandske myndigheter er bekymret og forberedt på konsekvensene filmen vil skape.

- Vi har sett andre kriser, men dette kan bli en betydelig en, sa Balkenende under intervjuet.

På grunn av sitt forhold til Islam, har Wilders allerede mottatt en rekke draps- og voldstrusler, og må i dag ha politibeskyttelse.

Det er bare tre år siden den nederlandske filmskaperen Theo Van Gogh ble skutt og drept på åpen gate i Amsterdam fordi han publiserte en dokumentar om muslimske kvinners liv, med fokus på omskjæring og tvangsekteskap.

Se You Tube-klipp av filmen nederst i saken

Nederlandske myndigheter har ikke vurdert å forby Wilders film, fordi de vil bevare ytringsfriheten til landet.

- Myndighetene har ikke planlagt noe enda, men de vil ikke forby filmen. Vi er opptatt av å forsvare ytringsfriheten vår, sier Hanjo De Kuiper, talsmann for den nederlandske ambassaden i Oslo, til ABC Nyheter.

- Som du vet er ikke filmen ferdig produsert enda, og vi vet ikke engang om filmen vil bli lansert. Derfor er det vanskelig å uttale seg om dette, sier han.

Som Mein kampf

Den 8.august 2007 skrev Wilders et leserbrev til den nederlandske avisen De Volkskrante, hvor han blant annet uttrykket at Koranen, som han kaller en fascistisk bok, bør forbys i Nederland, på lik linje med Hitlers bok «Mein Kampf».

En syrisk mulla, Ahmad Badr al-Din Hassoun, har blant annet sagt at hvis Wilders ødelegger en eneste Koran i sin film, vil det være en krigserklæring.

Det er foreløpig uklart hvem som vil sende filmen.

Wilders har tidligere sagt at dersom han ikke finner et nederlandsk kringkastningsselskap som vil sende filmen, vil den bli lagt ut på nett.

Personvernpolicy