Meny

- Kai Eide utmerket kandidat

- Kai Eide utmerket kandidat

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere FN-topp Jan Egeland mener Kai Eide er en utmerket kandidat til toppjobben i Afghanistan.

Det internasjonale samfunnet er mildt sagt skuffet etter at president Hamid Karzai satte foten ned for at Paddy Ashdown skulle ta over som FN-topp i Afghanistan. Samtidig seiler nordmannen Kai Eide opp som en favoritt til å gå inn i den posisjonen.

- Skuffet

- Jeg vil ikke kommentere den prosessen noe nærmere, men det er klart det er en skuffelse når Paddy Ashdown takker nei til jobben, fordi han ikke får støtten han ønsket fra Karzai. Man trenger noen som kan lede det internasjonale arbeidet i Afghanistan, sier statssekretær Espen Barth Eide til ABC Nyheter.

Han legger til at det på ingen måte skal være tvil om at det Karzai, og afghanerne som styrer showet, men at det er behov for en ledelsesperson å forholde seg til for afghanske myndigheter.

- Det er vanskelig å få noe til hvis ikke afghanske myndigheter gjør noe selv, sier Barth Eide til ABC Nyheter.

- Utmerket kandidat

Politisk direktør i UD, Kai Eide, under utenriksministerens tur til Afghanistan for to uker siden. Foto: Hans H. TorgersenPolitisk direktør i UD, Kai Eide, under utenriksministerens tur til Afghanistan for to uker siden. Foto: Hans H. Torgersen

Jan Egeland, FNs tidligere visegeneralsekretær for humanitære spørsmål og nåværende NUPI-direktør, er klar på at Kai Eide er et svært godt alternativ til Paddy Ashdown.

- Jeg har registrert at navnet hans har kommet opp i den debatten, og han er et utmerket alternativ til den posisjonen. Det er ikke mange som er kvalifiserte til en slik rolle, men Kai Eide er absolutt en av dem, sier Jan Egeland.

Han poengterer også viktigheten av at Norge fortsetter å jobbe for at FN får en leder av høyt format, med vide fullmakter til Afghanistan, men at det fortsatt er opp til USA å bestemme om de vil ha en slik person i Kabul.

Egeland vil derimot ikke spekulere om når en utnevnelse vil komme, eller om Kai Eide vil være med i siste runde.

- Det er helt umulig å si noe om, sier Egeland.

Må forankres lokalt

Tirsdag presenterte forskeren Cedric de Coning sin rapport om sammenhenger og samarbeid i FNs fredsbyggende og integrerte misjoner. Oppgaven, som tar for seg hvordan integrerte operasjoner har fungert, er skrevet for NUPI.

Rapporten konkluderer med at det fortsatt gjenstår en del før integrerte operasjoner kan sies å være fullt funksjonerende, og det eneste alternativet for gjennomføringen av internasjonale operasjoner, men at suksessraten har steget gradvis de senere år.

Tidligere har man operert med et tall som sier at halvparten av slike operasjoner mislykkes, mens de Coning har funnet at bare 25 prosent mislykkes nå. En fredsoperasjon regnes som mislykket hvis partene i en konflikt havner i krig igjen, etter at en fredsavtale har blitt underskrevet.

Afghanistan

Cedric de Coning konkluderer i rapporten med at FN-operasjoner som ikke er forankret lokalt, med støtte fra lokale grupper eller myndigheter, samt mangler en klar strategisk overordnet plan, har små muligheter til å lykkes.

Nettopp dette er det Espen Barth Eide mangler i Afghanistan nå, og som understreker viktigheten av å ha en enhetlig ledelse gjennom FNs topposisjon i landet.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus