Undersøker nordmenns aktivitetsnivå

Illustrasjonsfoto: <a href="http://www.flickr.com/photos/abraj/181196330/">Flickr.com</a>
Illustrasjonsfoto: Flickr.com

Nordmenn skryter på seg en halv times daglig trim. Nå skal små «skrittellere» avsløre hvor aktive vi egentlig er.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I spørreundersøkelser oppgir nordmenn at de er fysisk aktive i 31 minutter på en gjennomsnittsdag, inkludert all trening og aktivitet utover vanlig fysisk aktivitet (som for eksempel å gå til jobben).

Nå skal forskerne ved hjelp av aktivitetsmonitorer, eller såkalte aksellerometere, avsløre hvor aktive nordmenn faktisk er.

Rundt 4000 nordmenn fra 20 til over 80 år vil i løpet av våren gå rundt med en aktivitetsmonitor på hoften.

- Aksellerometerne gir mye mer presis informasjon, det er noe av hensikten ved å bruke dem, sier Sigmund A. Anderssen, professor ved Norges idrettshøgskole, til ABC Nyheter.

Aksellerometerne skal gi presis og objektiv informasjon om hverdagsaktivitet, mens spørreskjemaer skal si noe om om hvilken type aktivitet folk bedriver, hva de liker og så videre, forklarer han videre.

Undersøkelsen gjennomføres i regi av Norges idrettshøgskole, på vegne av Sosial- og helsedirektoratet.

- Fysisk inaktivitet kan være uheldig i forhold til helse og overvekt. Vi ønsker å vite hvordan status er med tanke på å kunne iverksette tiltak, sier Henriette Øien, avdelingsdirektør i Sosial- og helsedirektoratet, til ABC Nyheter.

Kartleggingen foregår ved at deltagernes aktivitet vil bli registrert med hjelp av aksellerometeret, et apparat som ligner en skritteller, men som egner seg bedre til forskning. Videre vil den fysiske formen testes på en del av utvalget.

Vil følge utviklingen

Utvalget skal være et tverrsnitt av den norske befolkningen og kartleggingen vil foregå over hele landet. Norges idrettshøyskole har hovedansvaret og får med seg andre høgskoler og universiteter i datainnsamlingen.

- Vi ønsker å finne ut om det er forskjeller mellom aktivitetsnivået hos kvinner, menn, ulike aldersgrupper, om det har noe å si hvor vi bor og så videre, sier Øien og fortsetter:

- Dette er noe vi ønsker å gjøre med jevne mellomrom, for å følge utviklingen. Blir vi mindre aktive eller klarer vi å snu trenden?

Det er gjort tilsvarende kartlegging på ernæring i Norge, men aldri tidligere for å måle aktivitetsnivået blant voksne.

- Vi har gjort en slik undersøkelse blant barn, og vi holder på å ferdigstille den rapporten nå, sier Øien, som ikke tror det er mange andre land som har gjort noe tilsvarende kartlegging.

- Det finnes ofte undersøkelser på utvalg av befolkningen, fra ett område eller lignende, men det vi skal hente inn er landsrepresentative data, sier Øien.

Kartleggingen starter opp våren 2008, når alle formelle forhold er i orden, og de første resultatene er ventet våren 2009.

Personvernpolicy