Likevel ikke i helt i mål

Selskapet Qtrax, som i helgen lanserte sin nye gratis nedlastingstjeneste på MIDEM-messen i Cannes, har likevel ikke gyldige avtaler med de største plateselskapene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ikke helt klar for lansering likevel?Ikke helt klar for lansering likevel?

- Jeg vet det har vært forhandliger med flere av de største selskapene, uten at jeg har fått bekreftet at de har klart å komme i mål ennå, sier lederen for foreningen for norsk platebransje IFPI (Federation of the Phonographic Industry), Marte Thorsby, til ABC Nyheter.

Det hersker med andre ord full forvirring rundt det nye og attraktive tilbudet fra Qtrax , hvor kundene får anledning til å laste ned så mye musikk de bare orker uten å betale en eneste krone for det. Ulempen er at de må godta reklamespotter under nedlastingsprosessen.

- Qtrax er ikke en gratistjeneste som sådan, ettersom rettighetshaverne får betalt gjennom annonseinntekter for innehaverne av tjenesten, sier Thorsby.

- Som betyr at den er gratis for forbrukerne, men at rettighetshaverne får betalt.

Ingen av majorselskapene har signert
Det New York-baserte selskapet gikk ut i helgen med storslått lansering av den nye tjenesten. Mindre enn 24 timer senere viser det seg imidlertid at verken Universal, EMI, Warner eller SonyBMG foreløpig har skrevet under på en avtale med Qtrax som gir dem rettigheter til å distribuere musikken til selskapenes artister.

- Vi er i sluttforhandlingene med majorselskapene her på MIDEM, forteller Richard Schineller i Qtrax-ledelsen til det franske nyhetsbyrået AFP. – Vi valgte å lansere tjenesten under MIDEM fordi at hele bransjen får innblikk i hva det innebærer, legger han til.

MIDEM er verdens største musikkbransjemesse, hvor alle deler av bransjen er involvert.

Marte Thorsby understreker at dette kun er begynnelsen på en trend.

- Ulike former for tjenester som denne vil vi nok se mer til i fremtiden, mener den norske IFPI-lederen.

Platebransjen resignerer ikke
Thorsby reagerer på påstander i media om at platebransjen gir tapt hvis de aksepterer gratistjenester og presiserer:

- Musikkbransjen ikke er imot gratistjenester. Vi legger selv ut musikk flere steder til gratis og lovlig nedlasting, understreker hun.

- Hele poenget er at dette gjøres når rettighetshaverne, det vil si opphavsmenn, artister og produsenter, selv ønsker det. Det vi er imot er de ulovlige (gratis)tjenestene, som eksempelvis Pirate Bay, hvor bakmennene tjener annonsepenger på å ullovlig tilby andres musikk.


Les plateanmeldelser her

Les mer musikk her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Lyttelua her

Personvernpolicy