- Stillesittere eldes fortere

Aldringsprosessen går tregere hos folk som er fysisk aktive, antyder ny forskning. (Foto: Scanpix)
Aldringsprosessen går tregere hos folk som er fysisk aktive, antyder ny forskning. (Foto: Scanpix)

Å leve et stillesittende liv kan føre til at kroppen eldes raskere, viser en britisk studie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En studie av tvillinger viste at de som holdt seg i fysisk aktivitet virket biologisk yngre enn sine stillesittende motparter.

Forskerne fra King’s College i London kom fram til at deler av DNAet, såkalte telomerer, ble fortere avkortet hos inaktive personer.

Telomerer er en livsviktig del av oss. Det er den delen av DNA som beskytter endestykkene til kromosomene. Hver gang cellene deles, blir telomerene kortere.

Hvor lange de er i utgangspunktet, varierer fra person til person. Til slutt forsvinner de, og da stopper også celledelingen - noe som gjør at du ikke kan leve mer.

Telomerenes lengde sier derfor noe om hvor langt kroppen har kommet i aldringsprosessen.

Det er ikke noe nytt at aktivitet er bra for helsa, blant annet mener man at aktivitet reduserer sjansen for hjerteproblemer, type 2-diabetes og kreft.

Men den nye studien antyder at inaktivitet ikke bare gjør en mer utsatt for sykdom, men at lite aktivitet faktisk bidrar til å sette opp farten på aldringsprosessen.

10 år yngre

Undersøkelsen tok for seg nærmere 2500 tvillinger, som ble spurt om fysisk aktivitetsnivå, røykevaner og sosioøkonomisk status.

Studiens deltagere ga også blodprøver slik at forskerne kunne hente ut DNA, for å undersøke telomerlengden i de hvite blodcellene.

Resultatene våre viser at voksne som regelmessig deltar i fysisk aktivitet, er biologisk yngre enn stillesittende individer... Ved å se på de hvite blodcellene fra immunsystemet kom forskerne fram til at telomerene i gjennomsnitt mister 21 bestanddeler (nukleotider) hvert år.

Hos de deltagerne som var minst aktive (16 minutter fysisk aktivitet i uka) var telomerene 200 nukleotider kortere enn hos de som var mest aktive (199 minutter per uke).

De mest aktive hadde i gjennomsnitt like lange telomerer som 10 år yngre, inaktive mennesker.

Direkte sammenligning av tvillinger som hadde forskjellig aktivitetsnivå ga lignende resultater.

Hvorfor?

Ifølge forskerne kan noe av årsaken til dette være at inaktive mennesker er mer sårbare for skade på cellene som følge av at de utsettes for oksygen og betennelse.

Stress antas også å ha en innvirkning på telomerlengden, og trening kan hjelpe til med å redusere stressnivået.

- Resultatene våre understreker viktigheten av retningslinjene om fysisk aktivitet. De viser at voksne som regelmessig deltar i fysisk aktivitet, er biologisk yngre enn stillesittende individer, sier forskerne i en pressemelding.

Men en aldringsforsker mener det er nødvendig med mer forskning for å bekrefte et direkte forhold mellom aldring og fysisk aktivitet:

- Personer som trener er forskjellige fra stillesittende personer på mange måter, mener Jack M. Guralnik fra National Institute on Aging i Bethsda i USA.

Studien ble publisert i Archives of Internal Medicine.

Kilder: BBC og Forskning.no

Personvernpolicy