Meny

Bush tror Al Qaida kan overvinnes

Bush tror Al Qaida kan overvinnes

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President George Bush sier at Al Qaida er på flukt og vil bli slått, at den militære sluttspurten i Irak fungerer som den skal, og at USA vil vinne krigen i Irak

Bush kom ikke med noen nye politiske initiativ i sin tale, men han slo an en optimistisk og samarbeidsvillig tone da ha i natt holdt sin siste tale om nasjonens tilstand (State of the Union). Han ga en positiv oversikt, både når det gjelder innen- og utenriks. Han innrømmet at mange i dag oppfatter den økonomiske situasjon i USA som uviss.

Han la vekt på opplysninger fra slagmarken i Irak, om at invasjonsstyrkene og Iraks egne styrker er i ferd med å få kontrollen over situasjonen. Dette var et klart budskap til de demokratiske presidentkandidatene som hevder at Al Qaida ikke er svekket, at invasjonsstyrkene ikke klarer å få kontroll, og at USA taper krigen. De ønsker at de amerikanske styrkene skal trekkes tilbake snarest mulig.

George Bush sa imidlertid at når de amerikanske styrkene kan trekkes ut av Irak er avhengig av sikkerhetssituasjonen i landet, og at han vil rette seg etter vurderingen fra den militære ledelsen av invasjonsstyrkene i landet. Han ga ingen løfter om at styrkene vil bringes ut av Irak før hans presidentperiode er omme.

Håp om fred i Midt-Østen

Bush var optimistisk om mulighetene for å få etablert en fredsavtale mellom israelere og palestinere i Midt-Østen, slik at disse to folkegruppene med sin historie full av konflikt kan leve i fred ved siden av hverandre.

Når nå Bush bare har ett år igjen i Det hvite hus før hans åtte års periode utløper i januar neste år, håper han at militær suksess i Irak og fredsavtale mellom israelere og palestinere kan oppnås og derved skape et bedre ettermæle enn det omdømme han i dag har. Dagens omdømmemålinger viser at bare litt over 30 prosent av velgerne har et positivt bilde av den jobben Bush gjør som president.

Økonomiske tiltak

Samtidig hevdet president Bush at de tiltak han foreslår vil redusere effekten av den krisen i boligmarkedet USA nå opplever, en krise som nå er i ferd med å spre seg ut til andre deler av amerikansk og internasjonal finans. Han kalte situasjonen for «økonomisk uvisshet», og ba innstendig Kongressen om å vedta det forslaget han nylig fremmet om å bevilge 150 milliarder dollar (ca 900 milliarder kroner) til økonomisk nødhjelp. Samtidig som den amerikanske sentralbanken har satt ned lånerenten, ønsker presidenten å styrke den enkelte families økonomi ved å gi tilbakebetaling på skatten (anslagsvis 2100 kroner pr. skatteyter). Slik håper han at kjøpekraften kan forbedres på kort sikt og at den nasjonale økonomien styrkes på lang sikt, slik at omfattende nedgangstider kan unngås.

Det var imidlertid påfallende hvor mye mindre alvorlig krisen syntes å være da Bush beskrev den i sin tale enn når hans politiske motstandere og internasjonale medier beskriver den. En av de republikanske kandidatene for republikanernes nominasjon, Mitt Romney, sa straks etter presidentens tale at han mener presidenten burde bedt Kongressen bevilge større summer og foreslått sterkere medisin. På den måten ville Bush sørget for et bedre ettermele for seg selv og gjort det lettere for en republikansk kandidat å bli etterfølgeren etter Bush i Det hvite hus.

Samarbeid mellom partiene?

Det offisielle svaret fra opposisjonen etter presidentens tale ble framført av guvernøren i Kansas, Kathleen Sebelius, som oppfordret til samarbeid også på tvers av partigrensene for å løse de problemene USA står overfor. Dette er et ekko av den politiske linjen kandidat Barack Obama presenterer, der han allerede nå forsøker å appellere til både republikanere og uavhengige velger om å samle seg om felles løsninger på dagens utfordringer.

Om forholdet til Iran sa Bush at han oppfordret regimet i Teheran til å avbryte sitt kjernefysiske utviklingsprogram. Men han understreket at USA har stor respekt for det iranske folket, og at det dermed kun er med landets herskere han har en uenighet. Han gjentok sin beklagelse over at USA er avhengig av utenlandsk olje, og han sa at USAs sikkerhet, velstand og vårt miljø er avhengig av at amerikanerne reduserer sitt behov for olje. Han sa likevel at USA sammen med sine allierte vil forsvare «våre vitale interesser i Gulfen».

Blant dem som er engasjert i kampanjen for å bli etterfølgeren til George Bush i Det hvite hus, var Hillary Clinton, Barack Obama til stede under talen, mens republikanerne John McCain, Mitt Romney, Rudy Giuliani og Mike Huckabee var i Florida hvor de fører valgkamp foran primærvalget der førstkommende tirsdag.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus