Meny

Kan han snakke norsk?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi tror ofte mer enn vi vet om andre mennesker. Det er ikke alltid det gjør så mye for oss, men for andre kan det bety litt mer.
Henrik Lunde

jobber til daglig som informasjonsleder i Antirasistisk Senter. Har fast spalte hos ABC Nyheter.

Les flere Lundes luke her.

Fredag lanserte Antirasistisk Senter «Arbeidsboken» – en bok av og for ungdom med minoritetsbakgrunn om arbeidsliv. Det er en flott bok og pressen var også interessert.

En hyggelig invitasjon fra TV 2 om å være med frokost-TV ble akseptert, og prosjektleder og redaktøren var klare til å komme seg opp om morran og stille blide og opplagte til frokost-prat. Litt innledende planlegging med redaksjonen og alt var i boks.

Men ikke helt.

TV 2 hadde noen bange anelser og det medførte en telefon til prosjektlederen (som er etnisk norsk):

- Ja, det er fra TV 2 her igjen, du.

- Ja?

- Jo det ser veldig bra ut for i morgen tidlig, men det var bare en ting. Han redaktøren for hele denne boken, Subhan Shafiq – kan han norsk?

- Jammen han har jo skrevet rapporten? Det er jo derfor dere har invitert ham til i morgen?

- Ja, jeg vet det, men det vi lurer på er om han kan snakke norsk?

Etter forsikringer om at Subhan snakket aksent-fritt norsk og helt sikkert ville makte å gjøre seg forstått på TV 2s morgensending ble endelig klarsignal gitt.

Subhan er en gutt med pågangsmot og kunne følgelig ikke dy seg for å fortelle om telefonsamtalen under TV 2s direktesending, til lett perplekse reaksjoner fra programlederne. Akkurat denne sekvensen av intervjuet forsvant jommen meg fra web-sendingene utover dagen, men det er jo ikke alt man får plass til.

Subhan kom på TV etter at norsking-prosjektlederen hadde forsikret om at han kunne snakke forståelig. Til dette innslaget trengte TV 2 Subhan, men hva skjer når jobbsøknaden hans er en av fire hundre? Hva gjør personalsjefen som kanskje også er usikker på om en mann med et «sååå rart navn» kan norsk? Kommer det en telefon for å sjekke dette, eller kan det hende at søknaden går rett i søpla og at personalsjefen velger Bjarne uten å ha sett Subhans CV?

At Subhan var redaktør for en norsk bok var ikke nok til å fjerne TV 2-redaksjonens tvil om norskkunnskapene hans, og det er et tegn på at de bildene vi har laget oss av «de andre» er standhaftige og ikke lett lar seg rokke. Hverdagsvirkelighetens erfaringer bidrar imidlertid til at det begynner å danne seg sprekker i bildene, og kanskje de snart sprekker så vi kan se folk som de er og ikke bare som slik vi tror de er.

Illustrasjonfoto forside: Flickr.com

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus