Kennedy kan gi Obama nye velgergrupper

<p>Edward Kennedy er kanskje den viktigste støttespilleren Obama kan få i hele spekteret av politikere på den demokratiske siden, mener vår kommentator. (Foto: Scanpix) </p>
Edward Kennedy er kanskje den viktigste støttespilleren Obama kan få i hele spekteret av politikere på den demokratiske siden, mener vår kommentator. (Foto: Scanpix)

Kennedy-familiens støtte til presidentkandidat Barack Obama kan sikre seier over Hillary Clinton i kommende primærvalg, mener kommentator Audun Tjomsland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den offisielle støtten som Barack Obama nå har fått fra Kennedy-familien kan gi Obama betydelig støtte i velgergrupper hvor han ellers står svakt. Kanskje det kan være nok til at Obama tar igjen Hillary Clinton i de kommende primærvalgene.

Edward Kennedy er en prinsippfast forsvarer av de liberale tradisjoner i det demokratiske partiet og en av de mest innflytelsesrike medlemmene av Senatet. Han har meget sterk støtte blant spansk-amerikanerne i USA, ikke minst etter at han gikk inn for en reform av immigrasjonsloven som ville hjulpet de mange millionene av immigranter i grensesonen mellom Mexico og USA. Loven ble imidlertid ikke vedtatt av Kongressen. Men de som ville blitt hjulpet vet hvem som sto bak.

Spansk-amerikansk støtte

Ikke minst i California er det mange spansk-amerikanske velgere, og det er den største og viktigste delstaten som nå vil få stor oppmerksomhet på den store primærvalgdagen 5. februar. Lav oppslutning innen denne velgergruppen er ansett som en av Obamas svake sider. Kennedys støtte vil også trolig hjelpe Obama blant hvite kvinner, fordi Kennedy-familien gjerne har gjort det bra blant kvinnelige velgere.

Også i den hvite arbeiderklassen med lav eller middels inntekt og i deres fagforeninger har Kennedy sterk støtte. I valgkampen hittil har disse stort sett gitt sin støtte til senator John Edwards og i liten grad Obama, selv om resultatet i Sør-Carolina viser at disse kan være på vei mot Obama. Den politiske velsignelsen fra Kennedy kan være det avgjørende støtet.

Symbolsk verdi

Minnet om en meget populær president John F. Kennedy og den støtten fra hans familie er symbolsk viktig, men vanskelig å måle. President Kennedy representerte en stor forandring fra det bestående da han i 1961 kom inn i Det hvite hus, sammen med den yngste regjeringen i amerikansk historie – bestående av dem Kennedy selv kalte «de beste og de dyktigste» (the Best and the Brightest). Mange sammenligner Obama med John og hans bror Robert Kennedy, og nå har de fått høre direkte fra Kennedy at det gjør også Kennedys egen familie.

Men Kennedy-familien står ikke bare for ungdommelighet, engasjement og inspirasjon, men deres valg betyr også at Obama har fått støtte innen en av de aller viktigste familiene i det demokratiske partiets historie og maktapparat.

Stor mediedekning

Her i USA vil mediene de kommende dagene være fulle av omtale av alliansen mellom Kennedy og Obama, langt inn i forhåndsdekningen av den store primærvalgdagen. Det vil gi Obama positiv oppmerksomhet og få Hillary og Bill Clinton til å ergre seg ytterligere over medienes dekning av valgkampen her i USA.

Meldingen om at Kennedy støtter Obama gir samtidig beskjed til andre senatorer og innflytelsesrike demokratiske ledere om at Obama er en fullverdig og troverdig kandidat, som det er fullt ut akseptabelt å gi sin støtte til.

Viktigste støttespiller

Edward Kennedy er kanskje den viktigste støttespilleren Obama kan få i hele spekteret av politikere på den demokratiske siden. Edward Kennedy er det mest fremtredende medlemmet av Kennedy-familien og har sterk støtte både i store deler av det demokratiske partiet og i velgermassen for øvrig.

Kennedy-familien (i USA gjerne kalt The Kennedy Dynasty) er det nærmeste Amerika noen gang har hatt til en kongefamilie. Den har opplevet både triumfer og tragedier og har hele tiden framstått med verdighet og stil.

Etter at president John F. Kennedy ble president i 1960, ble han skutt 22. september 1963. Hans yngre bror Robert Kennedy var justisminister i Kennedys regjering og forsøkte selv å bli president i 1968, før han ble skutt 5. juni samme år. Den tredje broren Edward M. Kennedy har siden 1962 vært senator fra Massachusetts. Han forsøkte selv for mange år siden å bli presidentkandidat men valgte å konsentrere seg om senatet, hvor han i dag er en av de mest innflytelsesrike medlemmene.

Edward Kennedys sønn Patrick J. Kennedy er kongressrepresentant fra delstaten Rhode Island og deltok på arrangementet i Washington der Obama formelt fikk Kennedy-dynastiets støtte. John Kennedys datter Caroline ga sin støtte til Obama i et leserbrev i New York Times søndag.

Det er nå spennende å se på hva Arnold Schwarzenegger velger å gjøre, den sterkt fritenkende guvernøren i California. Han er valgt på vegne av det republikanske partiet, men han er gift med Maria Shriver, datter av John Kennedys søster Eunice og hennes mann Sargent Shriver.

Personvernpolicy