Meny

Tilbyr Serbia utvannet avtale etter valget

Tilbyr Serbia utvannet avtale etter valget

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU tilbyr Serbia å undertegne en avtale om frihandel og fjerning av visum etter det serbiske presidentvalget er endelig avgjort.

EUs utenriksministre ble enige om å tilby Serbia en slik avtale, som kan undertegnes 7. februar, etter at Nederland ikke ville være med på en signering av en mer omfattende stabiliserings- og assosieringsavtale (SAA) som ble forhandlet fram i fjor.

SAA-avtaler inngår EU med land som ønsker å bli medlem, men Nederland sto mandag fast på det absolutte kravet om at Serbia må arrestere og utlevere de fremste av de ettersøkte for krigsforbrytelser til FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY) før man inngår et slikt formalisert samarbeid.

Den utvannede avtalen er like fullt en tilnærming til Serbia fra EUs side, understreker den slovenske utenriksministeren Dimitrij Rupel, som innehar EU-formannskapet denne våren.

– Åpner dørene

– Dette er en tekst som vil åpne dørene for Serbia til EU, sa Rupel etter møtene i Brussel mandag, som gikk langt på overtid.

Tiden ble trolig brukt til å hamre sammen et kompromiss med nederlenderne, ettersom både EUs medlemskapskommissær Olli Rehn og brorparten av de andre EU-landene mener Beograds samarbeid med ICTY er blitt godt nok til at SAA-avtalen kan undertegnes.

Det slovenske EU-formannskapet er blant dem som sterkest har ønsket en slik undertegning.

En undertegning av en SAA-avtale blir sett på som en håndsrekning til serberne, knyttet til striden om Kosovo.

Serberne har imidlertid gang på gang avvist enhver hestehandel om Kosovos framtid.

En undertegning kunne også ha blitt sett på som en støtte til den i utgangspunktet europavennlige presidenten Boris Tadic i innspurten før valget søndag.

Det er ingen hemmelighet at EU-lederne foretrekker Tadic framfor den ytterliggående nasjonalisten Tomislav Nikolic som serbisk president. Men for sterk EU-støtte kan også nøre opp under de nasjonalistiske kreftene som ga Nikolic seieren i den første valgomgangen.

Vil sende signal

Med kompromisset EU-ministrene ble enige om mandag, vil man uansett sende signalet om at Serbias framtid ligger i EU.

Det er ventet at Kosovo vil erklære sin uavhengighet kort tid etter andre runde i det serbiske presidentvalget 3. februar, og det store flertallet av EU-landene har i likhet med USA sagt de vil anerkjenne uavhengigheten.

På EU-toppmøtet i Brussel før jul ble Unionen enige om å sende en sivil delegasjon til Kosovo på 2.000 mann, som skal overvåke den politiske utviklingen der etter at uavhengigheten er erklært.

Detaljer rundt denne innsatsen skulle opprinnelig ha blitt diskutert på utenriksministermøtet mandag, men også denne saken er utsatt til etter det serbiske valget. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus