Influensamedisin på markedet igjen

En medisin som kan hjelpe deg til å bli raskt frisk dersom du rammes av influensa, er tilbake på det norske markedet etter nyttår.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Illustrasjonsfoto: ScanpixIllustrasjonsfoto: Scanpix

– Det dreier seg om et inhalasjonsmedikament som er svært effektivt, dersom man tar det helt i starten av sykdomsutbruddet, sier lege Ola Sand.

Han kjenner produktet som lege for det norske landslaget i damehåndball. Sand har alltid med slik medisin når landslaget er på reise.

– Når vi reiser til OL i Beijing, vil jeg ha med både dette medikamentet og Tamiflu, som kommer i tablettform, sier Sand.

Tilbake

Inhalasjonsmedisinien Relenza fås kun kjøpt på resept. Den kom første gang i 2001, men forsvant fra det norske markedet i 2004, på grunn av liten etterspørsel, ifølge produsenten GlaxoSmithKline AS.

Nå er den tilbake. Effekten er bare god dersom man tar medisinen i løpet av de to første sykdomsdøgnene. Den hjelper også forebyggende, dersom et familiemedlem er rammet av influensa. Den hjelper ikke mot forkjølelse.

Tamiflu resistent

Folkehelseinstituttet skriver på sine nettsteder at Tamiflu ikke virker mot denne sesongens virus.

– Det har oppstått en mutasjon et sted i viruset, som forårsaker resistens og gjør at Tamiflu ikke ser ut til å virke på disse virusene, opplyser overlege Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet.

Instituttet anbefaler influensamedisin spesielt til de samme gruppene som anbefales å ta influensavaksine, det vil si personer over 65 år eller personer med alvorlig luftveissykdom, kronisk hjerte-/karsykdom, nedsatt infeksjonsforsvar eller diabetes. (©NTB)

Personvernpolicy