Meny

Gjør musikk gratis og lovlig

Gjør musikk gratis og lovlig

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag lanserer Qtrax sine gratis nedlastingstjenester. Dette er en ny tjeneste, hvor selskapet samarbeider med plateselskapene.

Tilbyr 25 millioner låter gratis og lovlig fra i dag av!Tilbyr 25 millioner låter gratis og lovlig fra i dag av!

- Kunder forventer i dag at musikken de lytter på skal være gratis, selv om de i teorien ikke vil benytte seg av illegale nedlastingstjenester, sa direktør i Qtrax Allan Klepfisz på et seminar på MIDEM, bransjetreffet som går av stabelen i Cannes, Frankrike, i disse dager.

- Vi mener dette har støtte i musikkbransjen fordi produktet sørger for at artistene får betalt.

25 millioner låter

I Qtrax' database kan du fra første dag laste ned i overkant av 25 millioner låter, og det på helt lovlig vis, melder den britiske avisen The Times i dag. Haken er at man må godta reklame, og at tjenesten foreløpig ikke er kompatibel med iPod - den desidert mest solgte MP3-spilleren på markedet.

Mens CD-salget er i fritt fall og lovlige nedlastingstjenester på nettet foreløpig ikke har klart å tette hullet, har bransjen nå inngått et samarbeid med et selskap som tilbyr sine kunder fri nedlasting av musikkfiler. Denne delen av bransjen var tidligere ansett som fienden, og ble av plateselskapene vurdert som en trussel som på sikt kunne ødelegge deres eksistens.

Den nye tjenesten som Qtrax nå tilbyr er omfavnet av de store majorselskapene Universal, Warner og EMI, som alle tidligere har saksøkt og forfulgt fildelere gjennom rettsaker for å forhindre ulovlig nedlasting av musikk.

Ikke på iPod - foreløpig

Ulempen med tjenesten som Qtrax nå tilbyr verden, er at musikken som lastes ned gjennom deres tjenester ikke vil være tilgjengelig på iPod, verdens mest solgte avspiller av musikkfiler. Dette henger delvis sammen med at Qtrax er en konkurrent til Apple, som står bak både iPod og iTunes, som er programmet som er designet for å la brukerne spille musikk fra sin datamaskin, og ikke minst for å overføre musikken til den lille avspilleren.


Til tross for dette snakker allerede folkene bak Qtrax om at de jobber med en løsning for iPod-brukere, noe de vil komme nærmere tilbake til i april.

Qtrax-programvaren, som brukerne må installere på sine datamaskiner, inneholder såkalt DRM-programvare (Digital Rights Management), noe som gir plateselskapene de samarbeider med mulighet til å følge med på hvilke filer kundene laster ned. Her vil de kunne spore hvilke låter som til enhver tid er mest populære, og vil ellers blant annet kunne se hvor mange ganger hver enkelt låt blir spilt. Dette medfører at alt fra artist, til sekskap og utgiver, betales i henhold til populariteten til en låt. I tillegg får de honorar fra reklamevisningene. DRM forhindrer også kundene til å brenne kopier av låtene over til andre formater, som for eksempel CD-plater.

Reklamefinansiert

Brukerne av den nye tjenesten kan altså fritt bruke låtene som de laster ned, men i bytte mot dette må de godta reklame på Qtrax' nett-jukeboks. Dersom vi tolker dette riktig, vil ikke selve musikken inneholde reklame, men brukerne vil bli eksponert for reklame under nedlastingen. De må videre godta at programvaren som installeres på kundenes datamaskiner rapporterer tilbake til Qtrax hver 30. dag.

Utviklerne hos Qtrax har brukt fem år på å utvikle systemet som nå lanseres, og lovet en revolusjon på feltet under lanseringen på MIDEM.

- Vi tilbyr en langt bedre tjeneste enn hva ikke-autoriserte nettsteder med utdatert teknologi gjør, samt gratis musikk som ikke gjør kunden til lovbryter, avrundet Klepfisz under sin presentasjon av Qtrax i Cannes.

Qtrax kan tas i bruk fra og med i dag både i Europa og i USA. Gå til qtrax.com for å laste ned nødvendig programvare og for å ta i bruk den nye tjenesten.

Les plateanmeldelser her

Les mer musikk her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Lyttelua her

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus