Meny

– Dykkerne var medisinske forsøkskaniner

Noen av dykkerne organisert i Nordsjødykker Alliansen samlet før retten ble satt og saken startet i Oslo tingrett mandag morgen. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Staten drev eksperimentell medisinsk forskning på en hel yrkesgruppe, hevder nordsjødykkernes advokat.

Ved å legge fram omfattende dokumentasjon vil nordsjødykkerne vise at myndighetene ante det var farlig å sende mennesker helt ned på 400 meters dyp.

Selv om den største rettssalen i Oslo tingrett er tatt i bruk, var det ikke plass til alle de 24 nordsjødykkerne, som sammen har saksøkt staten, da saken startet mandag morgen. Flere av de 21 mennene og tre kvinnene måtte finne seg i å sitte på tilhørerbenkene i rettssaken som skal vare til 15. mai.

Dykkerne mener staten brøt med menneskerettighetene da de ble sendt helt ned i de dypeste avgrunner i Nordsjøen under oppbyggingen av oljeindustrien på 1960- og 70-tallet.

En prøvestein

– Denne saken er en prøvestein for norske myndigheter når det gjelder å respektere og håndheve menneskerettighetene. Det sentrale spørsmålet er om staten var klar over risikoen dykkerne hadde for å pådra seg skader, sa dykkernes advokat, Marius Reikerås, i sitt innledningsforedrag.

Han rettet skarp kritikk mot myndighetene for sendrektighet, trenering og forpurring av saken. Han ba også om garantier fra regjeringsadvokaten om at nordsjødykkerne ikke er blitt ulovlig overvåket under saksforberedelsene.

– Det får du ta utenfor rettssalen. Nå holder du et innledningsforedrag og du har ikke krav på å få svar på noen ting, irettesatte dommer Arne Lyng advokaten.

Overfor NTB ville ikke regjeringsadvokat Christian Reusch kommentere påstandene som ble satt fram i retten.

– Trengte penger

Reikerås mener staten fikk mange advarsler om farene de utsatte dykkerne for ved å la dem arbeide i dypet, men at de fortsatte uten å videreformidle dette til dem som ble utsatt for risikoen.

– I 1974 arbeidet dykkerne på 400 meters dyp i den teknisk utfordrende Norskerenna. Staten var i en vanskelig finansiell situasjon og var avhengig av denne yrkesgruppen, sa Reikerås.

Han mener myndighetene med alle midler har forsøkt å hindre at saken skulle fremmes for retten i håp om at problemene skulle forsvinne ettersom årene går.

Lang sak

Dette er den andre saken som kommer for retten om ansvaret for de farlige arbeidsforholdene for nordsjødykkerne. I fjor høst vant fire nordsjødykkere en sak mot staten og ble tilkjent erstatninger på mellom 3,1 og 6,5 millioner kroner i Oslo tingrett. Denne saken er anket av staten ved Arbeids- og inkluderingsdepartementet. De fire tilhører en annen fagforening, Offshore Dykker Unionen, enn de 24 dykkerne som nå får prøvet sin sak i Oslo tingrett. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus