Sarah og Mathias er mest populært

<p>Den amerikanske skuespillerinnen Sarah Michelle Gellar. Foto: Scanpix. </p>
Den amerikanske skuespillerinnen Sarah Michelle Gellar. Foto: Scanpix.

Ny navnestatistikk forteller at trenden fortsatt er korte jentenavn og bibelske guttenavn. Sarah og Mathias er fjorårets mest populære fornavn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo/Bodø (NTB-Erik Veigård): Sara var det mest populære jentenavnet også i 2002, og Mathias toppet lista i 2003 og i 2004. Fjorårets navnevinnere, Thea og Jonas, er nå på andreplass, viser navnestatistikken fra Statistisk sentralbyrå.

Navn er trend

Hvor populært et navn er har med trend å gjøre, og trenden går i bølger. Navn som var svært populære for 50 år siden er nesten ikke brukt i dag, og vice versa. Går man lenger tilbake i tid, 120 år for eksempel, ser man at mange av dagens mest brukte navn rangerte høyt på lista også den gang.

På slutten av 1800-tallet hadde en tredel av jentene korte navn som sluttet med a eller ah, akkurat som i dag. 35 prosent av jentene får slike navn i dag.

Bibelske guttenavn

Med guttene er det likedan. På 1800-tallet var bibelsk-inspirerte navn topp mote. De forsvant utover på 1900-tallet, men har fått en kraftig renessanse i dag. Nå får 23 prosent av guttene navn som vi finner igjen i Bibelen.

Inkluderer man alle avledede navn, som Jon og Hans (fra Johannes) er andelen 39 prosent.

Den som vil undersøke popularitetsvariasjonen til sitt eget navn, kan gå inn på nettsidene til Statistisk sentralbyrå, klikke på navnestatistikken og se på navnenes historiske utvikling.

Mellomnavn

Nesten halvparten (48 prosent) av barna fikk mellomnavn i 2007. Det er vanligvis mors pikenavn. Kanskje er den utstrakte bruken av mellomnavn årsaken til at ganske få får mer enn ett fornavn nå for tiden.

Men av de 25,8 prosent av jentene som får et ekstra fornavn er fortsatt Marie det vanligste. Dernest følger Sofie og Emilie. For guttene dominerer Aleksander eller Alexander.

Det er små regionale variasjoner i fjorårets navnestatistikk, men om en slår sammen alle skrivemåter av Mohammad, blir dette det mest bruke guttenavnet i Oslo. På landsbasis kommer det ikke høyere enn på 53. plass.

Se til Sverige?

Navn er altså trend og mote, og Statistisk sentralbyrå mener at den som vil spå om fremtiden kan se til Sverige. Populære navn i Sverige har en påfallende evne til å komme hit etter noen år.

Hvis den trenden fortsetter, kan fjorårets mest populære svenske navn bli norske om noen år. Da døper vi i så fall guttene for William, Lucas, Elias og Oscar, mens mange jenter blir hetende Wilma, Maja, Ella og Emma. (©NTB)

Personvernpolicy