Mimrer med Madrugada

Mimrer med Madrugada
Mimrer med Madrugada

Gutta i Madrugada mimrer om turneer, bandets dårligste liveopptreden og hårvekst i trynet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I kveld holder Madrugada en eksklusiv konsert på Gamle Logen i Oslo som du kan lese om på ABC Nyheter i morgen. Vi har pratet med Sivert Høyem og Frode Jacobsen om bandets innstilling og målsettinger samt mange artige opplevelser som har funnet sted i årenes løp.

Foto: Autumn de Wilde/Virgin MusicFoto: Autumn de Wilde/Virgin Music

Selv om Madrugada har vært Norges største band i det nye årtusenet, har det aldri fått lov til å prege tankene deres.

Jævlig bra versjon av seg selv

- Vi har aldri tenkt at vi er Norges største og beste band. Vi har alltid bare prøvd å være en jævlig bra versjon av oss selv, kommer det oppriktig fra Sivert Høyem.

- Da vi ga ut det første albumet hendte det at vi følte oss ganske høye og mørke i egne øyne. Endelig kommer det noe bra norsk, var det mange som sa, men de høye tankene om oss selv forsvant kjapt. Vi begynte ikke å fighte med andre band eller slenge dritt. Det viktigste har alltid vært å lage best mulig musikk. Folk har kicket på oss, og vi har faen ikke vært det letteste bandet å like. Bare se på videoene våre. Det er full krise i Sone 4, sier Sivert og rister på hodet.

- «Må dokker faen begynne å lage ordentlige cover og begynne å se sånn rimelig ordentlig ut på video», ble vi fortalt da det skulle satses på oss i Frankrike. Vi tenkte nemlig alltid bare musikk, musikk, musikk. Vi brydde oss ikke om noe annet, og det har vi nok fått svi for, mener Frode.

- Hadde vi vært litt mer på samme planet på en del områder, er det ingen tvil om at vi kunne nådd litt lengre, men faen... Hadde det vært så jævla artig da?, utbryter Sivert med sin karakteristiske nordnorske humor og ler høyt før han fortsetter litt mer alvorlig.

Ikke noe juks

- Et sympatisk trekk ved bandet er at vi ikke har vært så jævlig strømlinjeformet. Det er en av grunnene til at vi har fått en del fans som virkelig har investert i bandet. Folk som ikke har vært utskremt av Natt Og Dag fordi dette var noe de måtte få med seg. Folk har stort sett hørt musikken vår fordi de har hatt lyst selv og fordi de har blitt glade i oss. Det er jeg faen meg stolt av! Det har ikke vært noe jævla juks. Vi har prøvd så hardt vi kunne og ikke prøvd å lure noen.

Madrugada har tidvis vært så opptatt av å yte absolutt alt musikken deres inneholder av mørke energier og stemninger, at de har blitt oppfattet som overlegne. Men for Sivert Høyem og resten av bandet har det bare handlet om å gi alt.

(Foto: Kenneth Simonsen/arkiv)(Foto: Kenneth Simonsen/arkiv)

- Vi kan ha blitt oppfattet som overlegne og arrogante når vi går på scenen. Av og til er man anspent og nervøs, og da går man rett inn i greia. Det er eneste måten å gjøre det på, konsentrert om det man har å gjøre. Så får det heller være at man kan virke arrogant. Heller det enn... mange andre ting, ler Sivert i mangelen på en god sammenligning.

- Noen få ganger har vi sittet backstage før en konsert, og manglet spenningen og nervøsiteten. Hatt en annen «OK, nå skal vi ut og spille en konsert»-tone. En skjødesløs tone, innrømmer Frode og rister på hodet som et barn som skjønner at det har gjort noe galt.

Skjemte seg ut

- Ja, og da kan du ta deg faen på at det ble en drittdårlig konsert, hvor du halvveis ut i konserten får helt hetta, og nervene du skulle hatt før konserten slår til, fullfører Sivert og understreker at katastrofen en sjelden gang har vært et faktum.

Frode forteller at Madrugada hadde en regel om at alle skulle møtes backstage minst en time før konserten. De skulle sitte sammen å prate og bli «jævlig klare» på hva de skulle ut å gjøre på scenen.

- Vi har stort sett vært konsentrerte og gitt det vi hadde å gi, kommer det fra bandets stødige bassist. Men han har en katastrofe friskt i minne. Et par dager før Spellemannsprisen i 2000 spilte Madrugada konsert i Kongsberghallen. Etter P3-radarparet Kristoffer Schau og Espen Thoresen skulle «Norges nye rocksensasjon», som de ble presentert som, på scenen. De var dødsslitne etter en lengre europaturné, og fokus var ikke lenger på rett sted.

- Jeg husker jeg hadde lagt på meg ti kilo og anlagt bart, flirer Sivert over minnet og rister på hodet.

- Ja, og resten av oss hadde skjegg. Når du begynner å anlegge hårvekst i trynet er det et tegn på at ting ikke går på skinner, kommenterer Frode kjapt før begge bryter ut i rungende latter.

- Men dæven så vi skjemte oss ut. Gud hvor dårlige vi var! For å si det som det var så drakk vi oss litt for fulle. I hvert fall noen av oss, minnes Sivert.

- Vi var nok litt ufokuserte etter å ha vært ute på turné for lenge. Robert hadde solbriller som han hadde fått en idé om at han skulle bruke under konserten. Vi brukte jo omtrent ikke lys på scenen den gangen. Bare noen lamper som sto og glødet i «solnedgangen».

Robert skulle spille mange slidepartier og jeg glemmer aldri da vi startet «begivenheten». Jeg husker at jeg tenkte: - «I helvete, hva er dette for noe?», mimrer Frode.

- Det hang kort og godt ikke på greip. Men kikket du bort på de andre i bandet så anla de en mine som om «jo her svinger det som faen». Alle hadde pokerfjes, og jeg husker at jeg gikk bort til Robert midt i et veldig surt slideparti og spurte forsiktig: «Faen, går det bra Robert?», hvorpå han svarte: «Nei, nei, det går bra. Men du Frode, jeg ser faen ikke en dritt».

- Jeg husker at jeg så på Robert, på solbrillene hans og tenkte: «Nei faen, jeg skal ikke påminne han om at han har på seg solbriller og er helt lost. La oss bare få det her overstått». Det var nok et av de verste øyeblikkene i bandets historie, fullfører Frode, og både han og Sivert knekker sammen av tegningene som dukker opp på netthinnen.

- Men vi skammet oss etterpå, og den følelsen satt lenge i oss. Det var helt krise faktisk...

Hjem som en kasse kaniner

Da suksessen kom med Ane Brun-duetten og albumet «The Deep End» føltes det som det beste som kunne skjedd.

- Det tok helt av da vi gjorde duetten med Ane Brun. Vi hadde slitt lenge og jobbet hardt, og selv om vi solgte plater brukte vi stort sett alt vi tjente på å turnere i utlandet. Da suksessen med Ane Brun og «The Deep End» kom kjentes det som om det var på tide. Det var greit å få betalt etter hvert. Det er noe med det å slite ræva av seg jævlig lenge uten å få uttelling. Og kanskje kunne begynne å nyte en viss komfort på turné. Jeg husker mange turer i Europa på busser uten varmeapparat og med bare mannfolk. Som da vi kom hjem som en kasse kaniner bare dager før konserten i Oslo Spektrum, forteller Sivert og rister på hodet over minnene.

- En ting jeg tror mange i Norge ikke fikk med seg, er at vi var en hovedprioritet over hele Europa da vi slapp vårt andre album, «The Nightly Disease». Noe som aldri hadde skjedd med et norsk rockband tidligere, kommer det fra Frode før han fortsetter:

- Den gangen var vi på to-tre europaturneer i året. Albumet, som ble betegnet som en liten nedtur i Norge, var et gjennombrudd for oss utenfor landegrensene. Jeg synes mange norske kritikere tok for lett på «The Nightly Disease», som var vanskeligere å komme under huden på enn debuten.

- På den tiden gjorde vi over 100 konserter i året og var vanvittig opptatt av å oppdage musikk og pushe plater på hverandre. Det var i denne perioden vi oppdaget Dr. John og bluesen og virkelig gravde oss ned i musikken. Derfor synes jeg «The Nightly Disease» er et veldig modent album, mener Frode og må nesten snappe etter pusten. Det er ikke vanlig at den stødige og ofte ordknappe bassisten holder så lange taler.

Så får vi se om dette er den siste intervjurunden Sivert og Frode gjør sammen som Madrugada. Om det er slutt nå, er det et mer enn verdig punktum. Sjelen og bandfølelsen er tilbake som i bandets yngre dager, samtidig som de har mengder med erfaring og kunnskap. Men at gutta uansett vil prege norsk rock er helt sikkert. Rett og slett fordi sulten fortsatt driver dem. Og fordi Robert Burås hadde ønsket og forventet akkurat det.

Les også første del av dette Madrugada-intervjuet

Les plateanmeldelser her

Les mer musikk her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Lyttelua her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:34 USAs energiminister går av00:22 Beboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00 Libya stenger interneringsleir23:42 SDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22 Mann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52 Morgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48 Anne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54 Trumps stabssjef erkjenner at Ukraina-bistand ble knyttet til etterforskning21:42 Ekspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30 Kongen advarer mot trakassering og en opphetet offentlig debatt19:58 Søk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43 Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23 Cubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22 EUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17 Dagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11 Pence og Pompeo legger press på Erdogan17:12 Riiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08 Irlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07 EU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02 Labour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57 Ambassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55 Russisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55 Hanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42 Dronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31 Turgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05 – Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02 Johnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54 Assad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33 Kystvakten uten helikopter i flere uker15:18 «Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47 Togvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44 Tidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44 Brann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24 Bjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18 Frode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59 Feståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58 Enige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49 Elton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21 22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20 Mot brutal sprint i ny skitour12:59 Erdogan kastet Trumps brev i søpla12:20 Lørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54 Kurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53 Solskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41 Haaland skadefri og kampklar11:40 Viste dømt til ett års betinget fengsel11:36 En brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12 Tyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05 Dropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41 Får ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26 Norske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04 Thingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46 11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45 Pizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29 SOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29 Pence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55 DUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53 18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41 Hovland satte PGA-rekord08:28 Lastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14 Får kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08 Faren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56 Senterpartiet klatrer videre på ny måling07:45 – Færre farlige islamister i Tyskland07:39 Politiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10 15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07 Skittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07 Brexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00 Justin Trudeaus glorie har bleknet06:53 Russland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48 De norske alpinstjernene savner Svindal06:10 Kallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09 Folkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00 NAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50 Dette skjer i dag05:41 Dette skjedde i natt05:30 NHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19 Trailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17 Kraftig smell i sentrale Stockholm05:15 Prognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13 Kraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52 Del av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15 35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11 Frontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47 Studie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25 Trusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37 Straffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18 Bokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15 Mann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03 Tusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30 NVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20 Catalonias leder: Volden må stoppe01:00 Erdogan møter Putin i neste uke00:58 Økokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31 Trump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02 Mnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53 SDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35 Skole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50 Waras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01 Hegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag
Siste nytt
00:34VerdenUSAs energiminister går av00:22NorgeBeboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00VerdenLibya stenger interneringsleir23:42VerdenSDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22VerdenMann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52NorgeMorgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48NorgeAnne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54VerdenTrumps stabssjef erkjenner at Ukraina-bistand ble knyttet til etterforskning21:42SportEkspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30NorgeKongen advarer mot trakassering og en opphetet offentlig debatt19:58NorgeSøk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43VerdenTyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23SportCubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22PolitikkEUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17NorgeDagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11PolitikkPence og Pompeo legger press på Erdogan17:12SportRiiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08PolitikkIrlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07PolitikkEU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02PolitikkLabour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57VerdenAmbassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55NorgeRussisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55NorgeHanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42NorgeDronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31PengerTurgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05Verden– Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02PolitikkJohnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54VerdenAssad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33NorgeKystvakten uten helikopter i flere uker15:18Sport«Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47NorgeTogvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44SportTidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44SportBrann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24SportBjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18VerdenFrode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59PolitikkFeståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58PolitikkEnige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49SportElton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21Norge22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20SportMot brutal sprint i ny skitour12:59PolitikkErdogan kastet Trumps brev i søpla12:20NorgeLørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54VerdenKurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53SportSolskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41SportHaaland skadefri og kampklar11:40NorgeViste dømt til ett års betinget fengsel11:36PolitikkEn brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12VerdenTyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05PolitikkDropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41PolitikkFår ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26PengerNorske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04SportThingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46Penger11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45PengerPizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29VerdenSOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29VerdenPence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55PolitikkDUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53Motor18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41SportHovland satte PGA-rekord08:28NorgeLastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14PengerFår kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08VerdenFaren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56PolitikkSenterpartiet klatrer videre på ny måling07:45Verden– Færre farlige islamister i Tyskland07:39NorgePolitiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10Norge15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07VerdenSkittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07VerdenBrexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00PolitikkJustin Trudeaus glorie har bleknet06:53VerdenRussland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48SportDe norske alpinstjernene savner Svindal06:10PolitikkKallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09VerdenFolkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00PengerNAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50NorgeDette skjer i dag05:41NorgeDette skjedde i natt05:30PengerNHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19NorgeTrailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17VerdenKraftig smell i sentrale Stockholm05:15PengerPrognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13VerdenKraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52PengerDel av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15Verden35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11VerdenFrontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47Helse og livsstilStudie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25VerdenTrusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37PengerStraffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18SportBokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15NorgeMann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03VerdenTusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30NorgeNVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20VerdenCatalonias leder: Volden må stoppe01:00VerdenErdogan møter Putin i neste uke00:58PengerØkokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31VerdenTrump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02VerdenMnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53VerdenSDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35NorgeSkole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50NorgeWaras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01SportHegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus