Meny

- Feige norske forfattere

<p> Hanne Ørstavik, Tor Obrestad, Ari Behn og Lars Saabye Christensen får sviende kritikk i ny masteroppgave. (Foto: Scanpix/Wikipedia)</p>
Hanne Ørstavik, Tor Obrestad, Ari Behn og Lars Saabye Christensen får sviende kritikk i ny masteroppgave. (Foto: Scanpix/Wikipedia)

- Norske samtidsforfattere er døve og blinde for det som skjer ute i verden, hevder Bergljot Kasegard Nordal (31), som har gjennomført en større studie av samtidsromaner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta:

Anniken Løvdal (34) og Bergljot K. Nordal (31) har gjennomført en litteratursosiologisk studie av samtidslitteraturen i masteroppgaven «Norske romaner - modernitetssmerte eller navlelo». De to har undersøkt hva norske romandebutanter om, hva de etablerte forfatterne skriver om, hvilke sosiale miljø som beskrives i norske samtidsromaner og ikke minst om norske romaner kan sies å ha noen funksjon i samfunnet.

Deres studie viser at en stor del av den norske samtidsromaner er selvbiografisk og selvframstillende, der forfatteren enten bruker sin egen biografi eller gjerne også sitt eget navn i fiksjonen.

Mer om selvframstilling i litteraturen:

Arne Melberg, professor i litteraturvitenskap ved Universitetet i Oslo, har utgitt flere bøker om fiksjonens grenser. Hans siste bok, «Selvskrevet. Om selvframstilling i litteraturen» (2007), handler om selvfremstilling i litteraturen. Melberg bruker begrepet selvframstilling om de litterære strategiene som til sammen utgjør en selvbiografisk roman.

Onsdag 30. januar kl. 1700 blir det arrangert gratis seminar med den svenske forfatteren Daniel Sjölin og Arne Melberg på Litteraturhuset i Oslo.

Seminaret er en del av Universitet i Oslos seminarrekke «Litteraturen på vei ut», som tar for seg hvordan dagens litteratur forholder seg til størrelser som «samfunn» og «virkelighet» og hva som skjer med litteraturen i de nye medienes tidsalder.

Bergljot K. Nordal. (Foto: privat)Bergljot K. Nordal. (Foto: privat)

- Jeg er skuffet over hvor trangt og lite det litterære Norge fremstår, sier Bergljot Kasegard Nordal, som akkurat har gjort seg ferdig med masterstudier i litteraturformidling ved Universitetet i Oslo.

Sammen med kollega Anniken Løvdal har hun lest seg gjennom til sammen 98 norske romaner som ble innkjøpt av Norsk Kulturråd i 2006. Resultatet foreligger i masteroppgaven «Norske romaner 2006: modernitetssmerte eller navlelo?», som ble ferdigstillet for en knapp uke siden.

Mange kjente, norske forfattere gav ut romaner i 2006, som Ari Behn, Lars Saabye Christensen, Trude Marstein, Hanne Ørstavik, Karin Fossum, Helene Uri og Tove Nilsen.

- Desillusjonert

Nordal hadde sett frem til å lese store mengder norsk litteratur under arbeidet med oppgaven, men kan fortelle at hun var desillusjonert da hun lukket den siste boka.

- Det var en fantastisk mulighet å få lese så mye, men det gjorde meg også litt trist på den norske samtidslitteraturens vegne. Vi er i krig i Afghanistan, det skjer så vilt store ting i verden, som norske lesere ønsker å bli gjenfortalt på en annen måte. Men det virker som det er tett i litteraturen.

- Forfatterne virker døve og blinde og har ingen følere utover, bare innover i seg selv.

Over en fjerdedel av utvalget til Nordal og Løvdal inneholder en eller annen form for selvbiografiske trekk.

Dette gjaldt blant annet Lars Saabye Christensens «Sirkus», Hanne Ørstaviks «Kallet - romanen», Thure Erik Lunds «Inn», Tor Obrestads «Vi skal kle fjellet med menneske og våpen» og Ari Behns «Entusiasme og raseri».

Også debutantene Cecilie Gamst Berg, Stian M. Landgaard og Frank Lande bruker biografien sin i bøkene.

Løvdal og Nordal ønsket å kartlegge strukturene i bøkene og avsløre litterære trender.

- Noe av det mest interessante vi oppdaget, var hvor tydelig den nye selvframstillingstrenden var blant de mest solgte forfatterne, forteller Nordal til ABC Nyheter.

- Risikerer ingenting

Men Nordal understreker at det ikke er det selvbiografiske i seg selv som gjør den norske litteraturen lukket.

- Jeg tror at selvreflekterende litteratur kan fungere som en kollektiv bevissthet og si noe om oss som lever i dag. Men den norske samtidslitteraturen gjør ikke det, hevder Nordal.

For at en selvutleverende roman skal kunne få en funksjon og røre ved leserne på noen som helst måte, må den våge å risikere noe. Det er viljen til å utsette seg for en risiko som skaper god litteratur, skriver Løvdal og Nordal i studien.

- For at selvframstillende litteratur skal ha en virkning, må forfatterne risikere noe når de skriver seg selv inn i fiksjonen. De må våge å stille seg selv i dårlig lys, mener Bergljot Kasegard Nordal.

- Trekker seg unna

Bergljot K. Nordal trekker paralleller mellom selvframstillingen i litteraturen til realityserier og blogging, det å utlevere seg selv er en trend i tiden.

- Spørsmålet er om norske forfattere gjør noe annet enn å fiske etter større publisitet. Media lever av personfokusering, og forfattere som ønsker å selge bøkene sine må gjøre seg interessante for leserne. Selvbiografi og utlevering selger. Men når det oppstår debatt i etterkant, trekker forfatterne seg, sier Nordal.

Hun tenker spesielt på den såkalte Østrem/Ørstavik-debatten i 2005, der Ørstaviks gamle venninne Solveig Østrem gikk ut i Samtiden og hevdet at hun ble brukt som modell for flere av personene i forfatterens romaner.

- Det ble aldri noen ordentlig debatt fordi Hanne Ørstavik trakk seg unna. Det samme skjedde md Nikolai Frobenius, sier Nordal.

Nikolai Frobenius' roman «Teori og praksis» (2005) ble av forlaget lansert som en «løgnaktig selvbiografi». Det var flere personer som mente å kjenne seg igjen i boka og som reagerte på måten Frobenius framstilte tettstedet Rykkin på.

- I stedet for å gå inn i diskusjonen og starte en samfunnsdebatt ut fra litteraturen, sprang Frobenius tilbake og skjulte seg bak fiksjonen. Både Ørstavik og Frobenius forsvarte seg mot kritikken med å insistere på at de skrev romaner, og at tekstene deres både er sanne og ikke sanne. Vi trenger mer vågale forfattere enn det, sier Nordal oppgitt.

- I Norge får den selvutleverende litteraturen ingen annen virkning enn å pirre leserens interesse for forfatteren og slik selge flere bøker. Hanne Ørstavik er utrolig privat i tekstene sine, men det går aldri langt nok til at det kan sies å ha en funksjon i samfunnet.

- Overser leserne

Den selvframstillende trenden er etter Nordals mening tydeligere i Sverige og Danmark, som hos de to svenske forfatterne Maja Lundgren («Myggor och tigrar») og Daniel Sjölin, som i «Världens sista roman» (2007) utforsker den selvbiografiske tendensen i litteraturen og har som programerklæringen at «i världens sista roman måste fiktionen dö».

Nordal viser også til den danske forfatteren Peter Høeg, som i romanen «De måske egnede» (1998) ikke var redd for å trekke selvframstillingsprosjektet ut i det lengste. Han lanserte romanen som en selvbiografi med sterke skildringer fra en oppvekst som adoptivbarn. Boka førte til en kjempedebatt i danske medier, ikke minst siden kjente danske barnevernsinstitusjoner og internatskoler ble svært negativt framstilt i romanen.

- Under en svært tilstelning innrømmet han så for åpen mikrofon at han ikke var adoptert, at han hadde hatt en lykkelig barndom og at «mine biologiske foreldre sitter på balkongen der oppe». Ingen går så langt i norsk litteratur.

Nordal mener leserne blir satt til side i debatten rundt norske selvframstillende romaner. Ørstavik med flere overser leserne, det er i møte med lesernes reaksjoner at debatten stopper opp, når det er her den egentlig skulle ha fortsatt.

- Vi trenger mer vågale forfattere, som tør å gå inn i diskusjoner med lesere som er uenig i litteraturen deres, sier Bergljot Kasegard Nordal.

- Litteraturen kan faktisk ha en virkning, om forfatterne bare ville risikere mer.

ABC Nyheter har vært i dialog med ulike forlag for å få kommentarer fra enkelte av forfatterne. Så langt har kun Cappelen respondert. De informerer om at Saabye Christensen og Karin Fossum ikke er tilgjengelig for kommentar i denne saken.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:05 Fire personer døde etter lynnedslag i Polen18:33 Mann alvorlig skadd i traktorulykke på Helgeland18:27 Fire frifunnet i narkosak – undercoveragenter kan ha framprovosert handlingen18:23 Macron mener det er for sent for en ny brexitavtale17:36 Norges U16-jenter i basketball til EM-semifinale16:50 Utrolige bilder: Titanic i ferd med å bli spist opp16:46 – Tyrkias ambassade driver systematisk overvåkning16:02 Sjøgress trekkes tilbake etter mistanke om virus16:01 Innfører rabattkort for personreiser på ferger15:32 Død person funnet i bekk – stort område sperret av15:24 Nordmann i Thailand kvalte brite til døde15:08 Håper på snarlig bompengeløsning14:18 Enova gir 2,3 mrd til stort klimatiltak: Verdens største flytende vindkraftverk til havs14:14 Trump fyrte løs mot Danmark - nå får han høre det: – Du er patetisk13:55 300 ansatte har opplevd seksuell trakassering på universiteter og høyskoler13:54 VIF-profil ute med brudd i armen13:46 Beskyldt for å bruke organer fra henrettede fanger til forskning13:44 Tyrkia arrangerer toppmøte om Syria13:15 Svenske Säpo advarer mot høyreekstrem vold13:15 Religiøs leder dømt for nedlasting av overgrepsmateriale13:10 Her får vi et unikt glimt av fremtiden til BMW12:42 Italiensk mafiatopp pågrepet12:22 72 millioner tonn krill i fangstområdet i Antarktis12:21 Brann på elvebåt i St. Petersburg12:17 Irans utenriksminister advarer Norge mot å delta i flåtestyrke11:49 Kosovos nasjonalforsamling oppløst11:49 Indonesia stenger nettet for å stanse rykteflom11:29 Kallmyr presiserer: – Departementet og ikke Frp som gir UDI instruks11:26 Trailersjåfør gjør livsfarlig manøver: – Fikk sjokk11:10 Vil øke fartsgrensene på flere veier10:36 Blindtarmskirurgi kobles til depresjonsrisko10:14 VAR gjør norsk debut på Lerkendal10:13 Tause om mulige nye bommøter09:50 Israelske styrker åpnet ild mot israelsk fly09:50 Pompeo med utstrakt hånd til Danmark09:20 IS-fange vil hjem: – Jeg ble ved en feiltakelse med i en mafia09:14 Ap stuper i Trøndelag – Sp haler innpå09:13 Ytterligere to menn pågrepet etter København-bombe08:42 Trump vil ikke kutte skatten likevel08:38 USAs budsjettunderskudd passerer 1.000 milliarder dollar08:24 Støre er valgkampens flykonge08:14 Mann i 20-årene siktet for drap på Ronny (43)07:44 Equinor får flere hundre millioner i havvind-støtte fra statlige Enova, ifølge Teknisk Ukeblad07:36 Vanvittig Kamara-mål da Rooney fikk rødt kort og D.C. United tapte07:36 KrF ber regjeringen snu og ta imot migranter fra Ocean Viking07:30 Amerikanske soldater drept i Afghanistan06:30 Hovland hylles før neste PGA-matchball06:25 Eminem saksøker Spotify06:17 Advokat sier norsk UD forhindret hjemtransport av sykt barn fra Syria06:01 Eksiliranere protesterer mot iransk ministerbesøk06:00 Mange fylker taper listetopper i de nye regionene05:55 Trump mener folk som stemmer på demokratene, er illojale mot jøder05:50 Dette skjer i dag05:35 – Regjeringen har satset tungt i Nord-Norge05:35 Dette skjedde i natt05:30 Stresset øker på norsk redningsskip i Middelhavet04:47 Nordmenn kan være mette på matkasser04:37 Evakuerte fra skogbrann på Gran Canaria kan vende hjem03:58 AUF delte ut gratis burgere etter debatt om klima og kjøtt03:56 Frp ber egen statsråd kalle inn til jernbanemøte03:43 Jay Inslee trekker seg som presidentkandidat03:20 Færre turister på Cuba etter sanksjoner fra USA03:01 WHO: Mikroplast i vann har lav helserisiko02:46 Guerin blir Zuccarellos sjef02:42 Politiet fikk beskjed om å «ta grep» etter PSTs terrorvarsel02:22 USAs utenriksminister på telefon med Danmark om Grønland01:41 Trump om handelskrigen: – Jeg er den utvalgte01:10 Color Line-ferje reddet mann i gummijolle som drev til havs00:46 Femte strake remis for Carlsen: – Lett å se at jeg sliter00:42 Kan gå mot protestvalg i Kristiansand00:36 Volkswagen krever logoen tildekket under AfD-møte00:24 Johansen og Fulham i tetstriden23:54 Horneland: – Dette er ikke over23:39 Mette Frederiksen ønsker ikke ordkrig med Trump23:16 Nye bompengeforhandlinger – Frp deltok ikke23:15 Elabdellaoui på full fart mot mesterligaen23:01 Brutalt utgangspunkt for Rosenborg – tapte 0-2 i Zagreb22:59 Casper Ruud utslått i åttedelsfinale i USA22:52 54-åring dømt for å ha delt bilder av datteren på pornografiske nettsider22:17 Alt du trenger på vite om bompenge-bråket22:13 Islands statsminister avlyser møte med Mike Pence22:04 Venezuela åpner ambassade i Nord-Korea21:56 Regjeringen vil innføre fritt skolevalg i hele landet21:50 Første gang et norsk landslag i basketball har tatt seg til EM-kvartfinale21:04 Jente døde etter å blitt angrepet av tre store pitbullterriere i USA20:37 Lekket rapport: – Nord-Korea har mini-atomvåpen20:16 Fant 50 år gammel flaskepost – sporet opp avsenderen20:04 Omsorgsarbeidere vant ikke fram i søksmål mot Aleris19:44 Nye bompengeforhandlinger – Frp deltar ikke19:22 Johnson: Brexitavtalens betingelser er ikke akseptable19:03 Manshaus observert i over tre timer18:57 Vant pensjonisthjerter med dikt på skarp valgkampdebatt i Oslo18:35 Trump kritiserer Danmarks statsminister18:30 Pararoer døde under trening i VM-anlegget18:18 Åpen strid i regjeringen om bomkutt-avtale17:38 Stortinget vedtok våpenforbud – ingen har trådt i kraft17:08 Elendige tall for Frp i ny måling16:18 Mann tok seg inn i bolighus – dømt for overgrep mot seksåring15:59 Frp nekter å forhandle videre om bompenger15:51 Ropstad avbryter valgkampturné
Siste nytt
19:05VerdenFire personer døde etter lynnedslag i Polen18:33NorgeMann alvorlig skadd i traktorulykke på Helgeland18:27NorgeFire frifunnet i narkosak – undercoveragenter kan ha framprovosert handlingen18:23PolitikkMacron mener det er for sent for en ny brexitavtale17:36SportNorges U16-jenter i basketball til EM-semifinale16:50VerdenUtrolige bilder: Titanic i ferd med å bli spist opp16:46Verden– Tyrkias ambassade driver systematisk overvåkning16:02Helse og livsstilSjøgress trekkes tilbake etter mistanke om virus16:01ReiseInnfører rabattkort for personreiser på ferger15:32NorgeDød person funnet i bekk – stort område sperret av15:24VerdenNordmann i Thailand kvalte brite til døde15:08PolitikkHåper på snarlig bompengeløsning14:18NæringslivEnova gir 2,3 mrd til stort klimatiltak: Verdens største flytende vindkraftverk til havs14:14VerdenTrump fyrte løs mot Danmark - nå får han høre det: – Du er patetisk13:55Helse og livsstil300 ansatte har opplevd seksuell trakassering på universiteter og høyskoler13:54SportVIF-profil ute med brudd i armen13:46VerdenBeskyldt for å bruke organer fra henrettede fanger til forskning13:44VerdenTyrkia arrangerer toppmøte om Syria13:15VerdenSvenske Säpo advarer mot høyreekstrem vold13:15NorgeReligiøs leder dømt for nedlasting av overgrepsmateriale13:10MotorHer får vi et unikt glimt av fremtiden til BMW12:42VerdenItaliensk mafiatopp pågrepet12:22Norge72 millioner tonn krill i fangstområdet i Antarktis12:21VerdenBrann på elvebåt i St. Petersburg12:17PolitikkIrans utenriksminister advarer Norge mot å delta i flåtestyrke11:49PolitikkKosovos nasjonalforsamling oppløst11:49VerdenIndonesia stenger nettet for å stanse rykteflom11:29PolitikkKallmyr presiserer: – Departementet og ikke Frp som gir UDI instruks11:26MotorTrailersjåfør gjør livsfarlig manøver: – Fikk sjokk11:10MotorVil øke fartsgrensene på flere veier10:36Helse og livsstilBlindtarmskirurgi kobles til depresjonsrisko10:14SportVAR gjør norsk debut på Lerkendal10:13PolitikkTause om mulige nye bommøter09:50VerdenIsraelske styrker åpnet ild mot israelsk fly09:50VerdenPompeo med utstrakt hånd til Danmark09:20VerdenIS-fange vil hjem: – Jeg ble ved en feiltakelse med i en mafia09:14PolitikkAp stuper i Trøndelag – Sp haler innpå09:13VerdenYtterligere to menn pågrepet etter København-bombe08:42PengerTrump vil ikke kutte skatten likevel08:38PengerUSAs budsjettunderskudd passerer 1.000 milliarder dollar08:24PolitikkStøre er valgkampens flykonge08:14NorgeMann i 20-årene siktet for drap på Ronny (43)07:44NorgeEquinor får flere hundre millioner i havvind-støtte fra statlige Enova, ifølge Teknisk Ukeblad07:36SportVanvittig Kamara-mål da Rooney fikk rødt kort og D.C. United tapte07:36NorgeKrF ber regjeringen snu og ta imot migranter fra Ocean Viking07:30VerdenAmerikanske soldater drept i Afghanistan06:30SportHovland hylles før neste PGA-matchball06:25KulturEminem saksøker Spotify06:17VerdenAdvokat sier norsk UD forhindret hjemtransport av sykt barn fra Syria06:01VerdenEksiliranere protesterer mot iransk ministerbesøk06:00PolitikkMange fylker taper listetopper i de nye regionene05:55PolitikkTrump mener folk som stemmer på demokratene, er illojale mot jøder05:50NorgeDette skjer i dag05:35Politikk– Regjeringen har satset tungt i Nord-Norge05:35NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenStresset øker på norsk redningsskip i Middelhavet04:47Helse og livsstilNordmenn kan være mette på matkasser04:37VerdenEvakuerte fra skogbrann på Gran Canaria kan vende hjem03:58Helse og livsstilAUF delte ut gratis burgere etter debatt om klima og kjøtt03:56ReiseFrp ber egen statsråd kalle inn til jernbanemøte03:43VerdenJay Inslee trekker seg som presidentkandidat03:20ReiseFærre turister på Cuba etter sanksjoner fra USA03:01Helse og livsstilWHO: Mikroplast i vann har lav helserisiko02:46SportGuerin blir Zuccarellos sjef02:42NorgePolitiet fikk beskjed om å «ta grep» etter PSTs terrorvarsel02:22VerdenUSAs utenriksminister på telefon med Danmark om Grønland01:41PengerTrump om handelskrigen: – Jeg er den utvalgte01:10NorgeColor Line-ferje reddet mann i gummijolle som drev til havs00:46SportFemte strake remis for Carlsen: – Lett å se at jeg sliter00:42PolitikkKan gå mot protestvalg i Kristiansand00:36PolitikkVolkswagen krever logoen tildekket under AfD-møte00:24SportJohansen og Fulham i tetstriden23:54SportHorneland: – Dette er ikke over23:39VerdenMette Frederiksen ønsker ikke ordkrig med Trump23:16NorgeNye bompengeforhandlinger – Frp deltok ikke23:15SportElabdellaoui på full fart mot mesterligaen23:01SportBrutalt utgangspunkt for Rosenborg – tapte 0-2 i Zagreb22:59SportCasper Ruud utslått i åttedelsfinale i USA22:52Norge54-åring dømt for å ha delt bilder av datteren på pornografiske nettsider22:17MotorAlt du trenger på vite om bompenge-bråket22:13VerdenIslands statsminister avlyser møte med Mike Pence22:04VerdenVenezuela åpner ambassade i Nord-Korea21:56PolitikkRegjeringen vil innføre fritt skolevalg i hele landet21:50SportFørste gang et norsk landslag i basketball har tatt seg til EM-kvartfinale21:04VerdenJente døde etter å blitt angrepet av tre store pitbullterriere i USA20:37VerdenLekket rapport: – Nord-Korea har mini-atomvåpen20:16Helse og livsstilFant 50 år gammel flaskepost – sporet opp avsenderen20:04NæringslivOmsorgsarbeidere vant ikke fram i søksmål mot Aleris19:44PolitikkNye bompengeforhandlinger – Frp deltar ikke19:22PolitikkJohnson: Brexitavtalens betingelser er ikke akseptable19:03NorgeManshaus observert i over tre timer18:57PolitikkVant pensjonisthjerter med dikt på skarp valgkampdebatt i Oslo18:35VerdenTrump kritiserer Danmarks statsminister18:30VerdenPararoer døde under trening i VM-anlegget18:18NorgeÅpen strid i regjeringen om bomkutt-avtale17:38PolitikkStortinget vedtok våpenforbud – ingen har trådt i kraft17:08PolitikkElendige tall for Frp i ny måling16:18NorgeMann tok seg inn i bolighus – dømt for overgrep mot seksåring15:59PolitikkFrp nekter å forhandle videre om bompenger15:51PolitikkRopstad avbryter valgkampturné
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus