Meny

Verste snøvær på flere tiår i Kina

En arbeider skyver en tungt lastet sykkel gjennom snøen i byen Wuhan i Hubei-provinsen i de midtre delene av Kina søndag. (Foto: Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Veier, jernbaner og flyplasser i store deler av Kina var lammet søndag som følge av det verste snøværet på flere tiår.

Beijing (NTB-AP-AFP): 150.000 mennesker ble stående fast mens de ventet på tog som ikke gikk i Guangzhou i det sørlige Kina. Mange forsøker å komme seg hjem til den kinesiske nyttårsfeiringen 7. februar.

I løpet av dagen var det ventet at 600.000 mennesker ville være rammet av togstansen, som skyldtes at strømforsyningen på hovedlinjen mellom Guangzhou og Beijing ble brutt av snø og is i Hunan-provinsen.

Mesteparten av trafikken ble stanset i åtte provinser i det midtre og østlige Kina, mens en hovedjernbanestrekning ble sperret og tusener av bilister ble stående fast på isbelagte og glatte motorveier.

Mange sto fast

Problemene er blitt forverret av at hundrevis av bussavganger ble innstilt på grunn av isete veier i mange deler av landet. Sju flyplasser i de verst rammede områdene ble også stengt på grunn av snø og is.

Flere hovedveier ble gjenåpnet søndag, men det var ventet at de ville stenge igjen til kvelden fordi det ventes mer snø og isregn i løpet av natten.

Statlig TV viste bilder av tusener av biler og lastebiler som sto fast på lange veistrekninger mens snøen lavet ned. Ifølge nyhetsbyrået Xinhua satt 60.000 mennesker fast i 20.000 biler på en vei i Hunan.

Store tap

Den harde vinteren rammer også Kinas økonomi hardt, med ødelagte avlinger, brudd på kraftledninger og sammenraste hus. Tapene som skyldes været, må anslås til 6 milliarder yuan, eller vel 4,5 milliarder kroner, opplyser myndighetene i Beijing.

Industrien sliter også med mangel på kull, som fortsatt er den viktigste energikilden for mange kinesiske fabrikker. Samferdselsdepartementet i Beijing ga tidligere denne uken ordre om full stans i kulleksporten.

Kull som skulle lastes om bord i skip og sendes ut av landet, blir nå i stedet sendt til Kinas egne innbyggere slik at de skal ha noe å fyre med. Den kroniske innenlandske kullmangelen har også tidligere vintere gjort livet surt for mange kinesere. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus