Meny

Valgskred for Obama i Sør Carolina

Valgskred for Obama i Sør Carolina

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barack Obama Seiret stort i South Carolina i natt.

Den afroamerikanske kandidaten Barack Obama seiret stort i Sør Carolina i natt med 55 prosent av stemmene. Hillary Clinton kom på annen plass med 27 prosent av stemmene, og John Edwards nummer tre med 18 prosent av stemmene.

Obama vant valget over hele Sør Carolina, blant hvite og svarte velgere, blant fattige og rike, unge og gamle og blant både de med og de uten utdannelse. Særlig var Obama sterk blant unge kvinner og velgere med høyere utdannelse. I Sør Carolina maktet Obama å skape en koalisjon av alle folkegrupper, på samme måte som han mener det er mulig å skape en koalisjon av de samme folkegruppene i hele Amerika og vinne presidentvalget.

Forandring er vanskelig
Obama sa i sin tale at en forandring som den han ser for seg, ikke vil er enkel å få til. Åpenlyst rettet mot Hillary og Bill Clinton, sa Obama at hans kampanje står overfor kandidater som er villige til å si og gjøre hva som helst for å bli valgt. Det er nettopp det som er feil ved politikk i Amerika.

Og til John Edwards, som tar parti for "den lille kvinne og mann" og vil gi en stemme og en mulighet for dem som aldri hatt det og kritiserer de store konsernene, sa Obama at Amerika også består av gode, rike mennesker som han vil ha inn i den koalisjonen kan ønsker å bygge for å skape en forandring i Washington.

Lenger ville ikke Obama gå i sin kritikk av de andre kandidatene. Han har gått lengre tidligere, og det kledte ham dårlig.

Aldri har det vært registrert en så stor oppslutning om et primærvalg i Sør Carolinas historie. Og av disse velgerne fikk Obama flere stemmer alene enn Hillary Clinton og John Edwards til sammen. Det har heller aldri vært så stor oppslutning om primærvalgene til det demokratiske partiet som i år, samtidig som oppslutningen reduseres om republikanernes primærvalg. Det er et poeng som neppe går velgerne hus forbi når de ser fram til hvem som kan vinne presidentvalget i november.

Om håp og visjoner
Etter at Hillary Clinton vant de tidligere primærvalgene i New Hampshire og Nevada, hadde Obama fått ekspertenes råd om å bli mer konkret og tale mest om sin politikk på de viktigste temaene i valgkampen. Obama fulgte ikke disse rådene. Han fortsatte å tale om håp, visjoner og forandring, og om inspirasjon av velgere i begge partier over hele landet.

- Ja, vi kan, var Obamas tema da han takket sine medarbeidere og velgerne i Sør Carolina i natt. Igjen maktet han å løfte takketalen ut over den lokale forsamlingssalen i Columbia og tale til et større publikum, i begge partier. Han appellerte hele nasjonen om å kreve en forandring i Washington og få en slutt på den ødeleggende politikken som den nåværende regjeringen fører. Det er en slik fullstendig og gjennomgripende forandring i tanker og handling Obama og hans medarbeidere mener de kan få til, Obama understreket at han nå har flere stemmer, flere delegater og mer entusiasme bak seg enn noen av de andre kandidatene.

Obama har dermed tatt igjen forspranget Hillary Clinton har hatt i kampen om å bli demokratenes presidentkandidat til høsten, men Clinton ligger bedre an enn Obama i de kommende primærvalg. Igjen, her er intet avgjort.

Støtte fra Kennedy
Samtidig som resultatene tikket inn natt til søndag og Obamas store seier rullet over TV-skjermene over hele verden, kom meldingen fra New York Times om at John Kennedys datter Caroline Kennedy, hadde skrevet en kommentar i New York Times hvor hun anbefaler leserne å stemme på Obama.


- En president lik min far, skrev Caroline Kennedy. Hennes artikkel kom i søndagsavisen til New York Times; like etter at avisen på lederplass hadde gått tungt inn for at Hillary Clinton burde bli demokratenes presidentkandidat. Caroline Kennedy mener at USA trenger en inspirerende leder, som på mange måter minner om John Kennedy, til å lede USA etter Bush.

- Noen ganger tar det litt tid å oppdage at enkelte mennesker har den spesielle egenskapen som får oss til å tro på oss selv, slik at vi kan knytte denne troen opp imot våre høyeste idealer og få oss til å tro at vi kan gjøre store ting sammen. I disse sjeldne øyeblikkene, når en slik person trer fram, da må vi legge til side våre opprinnelige planer og gripe det vi nå vet er mulig.

- Vi har denne muligheten med senator Obama. Det er ikke slik at de andre kandidatene ikke er erfarne eller kunnskapsrike. Men i år er dette ikke nok. Vi trenger en forandring i ledelsen av dette landet, akkurat som vi gjorde det i 1960, skriver Caroline Kennedy .

1960 var som kjent det året den unge senator John F. Kennedy fra Massachusetts vant presidentvalget mot republikaneren Richard M. Nixon i et jevnt valg etter en spennende valgkamp som engasjerte hele nasjonen.

Hillary går videre
Hillary Clinton har allerede de neste primærvalgene i tankene. Hun holdt sin takketale til Sør Carolina fra Tennessee, og hun er allerede i gang med kampanje i Florida (tirsdag 29. januar), og den 5. februar i California, New York og New Jersey. Hun vil fortsatt få hjelp av Bill Clinton til å spre budskapet når nå flere enn 20 delstater skal arrangere sine primærvalg. Men det, mente flere eksperter i natt, har ikke vært noen umiddelbar hjelp for Hillary.

Bill Clinton har ikke den velgertekke når han snakker om sin kones erfaring, som da han talte for seg selv - om sine egne drømmer og ambisjoner i begynnelsen av 1990-årene som en ung guvernør fra Arkansas med presidentambisjoner.

Og nå flytter også Barack Obama kampanjen sin til Florida, California, New York og New Jersey. Der blir det Barack mot Hillary og Bill, i den grad Bill tror han hjelper og ikke bremser sin kone. Men tredjekandidaten John Edwards må snart begynne å se i øynene at han neppe kan ta igjen de to frontkandidatene - selv om han så sent som i natt sa at han går ufortrødent videre til Florida og de andre store delstatene.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus