Meny

- Frykter nye selvmordsangrep

Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Kabul er frykten for flere selvmordsbombere levende.

(Kabul/ ABC Nyheter): Hotel Serena var et midtpunkt for det internasjonale samfunnet i Kabul. Alle som var noe traff hverandre regelmessig på hotellets Fredagsbrunch, en begivenhet som med en gang ble en tradisjon da den ble innført. Mange kom til hotellet bare for å bruke treningsstudio og spa.

Dagligliv i Kabul. Men frykten for flere selvmordsangrep holder tak i innbyggerne.Dagligliv i Kabul. Men frykten for flere selvmordsangrep holder tak i innbyggerne.

Etter angrepet har gjestene forlatt hotellet, treningsstudioet holder stengt i en måned, og den asiatiske restauranten som serverer fusion-mat, er så godt som folketom om kveldene.

Det samme gjelder de andre store restaurantene frekventert av utlendinger i Kabul.

L’Atmosphere, et av de mest populære etablissementene, holdt stengt i over en uke etter angrepene. De fleste utenlandske organisasjoner med virksomhet i Kabul har innført ”portforbud” for sine ansatte.

Kabul Serena Hotel – som tilhører en kjede eid av Ismaeli Agha Khan – var Kabuls eneste femstjernes hotell, og ble angrepet mandag 14. januar, rundt kl. 18 lokal tid. Bevæpnede menn angrep vaktene ved porten før de trengte seg inn på selve hotellet og angrep gjestene der. To av angriperne ble drept i attentatet, i tillegg til seks gjester og ansatte.

Visste det kunne skje

Morgan Williams jobber for den ikke-statlige medieorganisasjonen Internews i Kabul. Hun var i London, på vei tilbake til Kabul, da angrepet fant sted.

- Dette er noe vi alltid har visst kan skje, men håpet ikke ville skje, forteller hun.

- Taliban har omsider funnet ut hvordan de kan få oss til å dra hjem, sier hun.

- Livet blir til en visst grad endret. Arbeidsgiveren min har forbudt de ansatte å besøke hoteller og restauranter i Kabul.

Hun forteller at hun måtte tenke seg om to ganger før hun dro tilbake til Kabul, fordi det har blitt «økt risiko for enkelpersoner». Man skal heller ikke undervurdere følgene det får for utlendinger, sier hun.

- Angrepet var så kaldblodig, og var rettet mot et sted der folk går for å slappe av.

Zabiullah Mujahid, en av mange talsmenn for Taliban, påtok seg ansvaret for angrepet, og sverger at det vil utføres flere slike attentater:

- Vi kommer til å ramme restaurantene der utlendinger i Kabul spiser. Vi har jihadister i Kabul akkurat nå, og vi kommer snart til å utføre flere angrep på militærpersonell og utlendinger.

Daglig leder på Lai Thai, en av de første og mest populære restaurantene opprettet i Kabul etter Talibanregimets fall i 2001, er fremdeles positiv når det gjelder sikkerhetssituasjonen.

- Vi holder fremdeles åpent, og har ikke vært stengt i det hele tatt, forteller han ABC Nyheter.

Han påpeker at restauranter ofte har litt lavere omsetning i vintersesongen, og han har ikke merket noen betydelig nedgang i kundebesøket på grunn av angrepet mot Serena.

- Det er mulig at litt flere bestiller take-away fra oss nå for tiden, men det er ikke merkbart. Vi hadde litt færre kunder akkurat den kvelden angrepet fant sted, men forretninger i Afghanistan går alltid opp og ned, sier han .

Lai Thai har en filial i Bagram militærbase utenfor Kabul, og de planlegger å åpne en ny avdeling i Kandahar i løpet av året.

Økt vakthold

Andre restauranter er mindre positive når det gjelder omsetningen etter angrepet. Karim Sharifi, som er daglig leder på den afghanske restauranten Sufi, forteller at det bare kommer halvparten så mange kunder nå, sammenlignet med før angrepet.

Sufi serverer tradisjonell, afghansk mat midt i sentrum, og er svært populær blant utlendinger.

- De fleste av våre kunder er utlendinger, forteller han, enten de er afghanere som er bosatt i utlandet, eller fremmede som er kommet hit for å arbeide.

- Vi har holdt åpent, og økt vaktholdet i døren. Jeg har ikke lyst til å utfordre skjebnen ved å gjette på hva som kan eller ikke kan skje, men det er fullt mulig at det kommer et nytt angrep.

Det ikke-statlige afghanske sikkerhetskontoret (ANSO) oppfordrer til varsomhet etter angrepet på Serena Hotel. I en ukentlig sikkerhetsrapport de har publisert, står det at «noen av de største truslene inkluderer [muligheten for] tilfeldige skader på ikke-statlige organisasjoner som resultat av selvmordsbomber, bortføring av personale mot løsepenger, mulig bruk av terrorbomber i Kabul by, og økt risko for væpnet kriminalitet».

ANSO råder private selskaper til å bli mer bevisste på områdene de driver sin virksomhet i. «Selskaper som jobber utenfor Kabul har innsett at de opererer i konfliktområder og har tilpasset sikkerheten og virksomheten deretter – og det er på tide at ikke-statlige selskaper i Kabul inntar den samme holdningen».

Kabuls innbyggere har fått lite informasjon om farene for nye bomber. President Karzai har ennå ikke kommet med noen offisielle uttalelser om saken.Kabuls innbyggere har fått lite informasjon om farene for nye bomber. President Karzai har ennå ikke kommet med noen offisielle uttalelser om saken.

Afghanere som bor i Kabul by er ikke særlig sjokkerte eller påvirket av attentatet. Det var begrenset mediedekning av angrepene – bare 4 artikler ble trykket i avisene i en by der minst tjue ville vært det vanlige – og det kom ingen offisiell uttalelse fra den afghanske presidenten, Hamid Karzai.

- Sannsynligvis har dette politiske årsaker, konkluderer Dr. Najeeb Manalai som jobber ved det afghansk-drevne Center for Peace and Conflict Studies.

- Karzais politiske rådgivere har trolig bedt ham avstå fra å kommentere hendelsene, slik at det ikke fikk økt mediefokus.

Dr. Manalai er svært opptatt av å understreke viktigheten av angrepene.

- Sikkerhetstiltakene må endre, sier han, for vi kan nå forvente flere av disse godt planlagte og velutførte angrepene.

Uavhengig av hva den reelle faren er, så vil utlendinger i Kabul ha måneder av varsomhet og begrenset frihet foran seg.

Alex Strick van Linschoten er frilansjournalist basert i Kabul.

Illustrasjonsfoto på forsiden: Scanpix

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus