Meny

Vest-Kenya rystes av nye etniske drap

Vest-Kenya rystes av nye etniske drap

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vest-Kenya rystes av nye brutale drap, og flere titall mennesker har mistet livet i etnisk vold de siste dagene.

Nakuru/Oslo (NTB-Kristian Skårdalsmo): Politiet innførte portforbud natt til lørdag i Nakuru i provinsen Riftdalen, men de siste tre dagene er 27 mennesker drept i byen, ifølge Reuters.

I sentrum lød skuddsalver og flere steder lå brente lik samlet ved utbrente hus.

- De forskjellige gruppene gjennomfører hevnangrep mot hverandre, sier Stener Vogt, som jobber for FNs barnefond (UNICEF) i den voldsherjede byen.

- Akkurat nå virker det som om det meste av konflikten foregår i områdene rundt byen, sier han til NTB.

Ni drepte i Nakuru hadde machete-skader, ifølge en lege. To personer ble steinet til døde ved busstasjonen i byen. Mer enn 100 mennesker ble såret i sammenstøtene, og en mann ble brakt til sykehus med en pil sittende fast i holdet.

I tillegg skal 15 drepte være funnet i Molo-distriktet, melder AFP.Den etnisk-politiske uroen startet etter at president Mwai Kibaki ble erklært som vinner av presidentvalget 27. desember. Over 700 mennesker har mistet livet i voldelige sammenstøt siden da.

- Offerlam

Nakuru har tidligere vært spart for grusomme drap og angrep, men de siste dagene har byen blitt en slagmark.

- Det er ingenting vi kan gjøre. Alle dem som får volden til å flamme opp, sitter komfortabelt i sine luksusboliger mens vi brenner, sier Urunga Maina, som bor i byen.

- Vi blir brukt som offerlam, sier han til Reuters.

Kampene i Nakuru skal ha stått mellom kikuyuer, som er president Kibakis folkegruppe, og luoer og kalenjiner som støttet Odinga i valget.

Stener Vogt fra UNICEF vil nødig spå hvordan utviklingen vil bli i byen og området de nærmeste dagene.

- Man vet aldri hvordan slike ting utvikler seg, det er det som er problemet. Det er mange rykter ute og går.

Hans oppgave er å beskytte barna som blir rammet av volden, men han har inntrykk av at kvinner og barn ofte flykter unna kampene og at det er flest menn som blir drept.

- Må granskes

FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan ber om en etterforskning av de «grove og systematiske» overgrepene i Kenya. Han har vært i landet de siste dagene og besøkte lørdag områder som er blitt rammet av uroligheter etter valget.

- Vi har sett grove og systematiske brudd på menneskerettighetene. Det er nå helt nødvendig å få alle fakta på bordet og at de ansvarlige blir stilt til ansvar, sier Annan.

- Myndighetene må gjøre alt de kan for å øke sikkerheten i landet.Kofi Annan fikk torsdag i stand et møte mellom president Kibaki og opposisjonslederen Raila Odinga, men foreløpig har ikke partene klart å komme nærmere en løsning på den dramatiske konflikten. Odinga hevder valget var manipulert og krever makt og innflytelse for sin bevegelse ODM.

Kibaki har hele tiden avvist opposisjonens opprinnelige krav om nyvalg. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus