Vil bruke din urin

Vil bruke din urin
Vil bruke din urin

Arkitektstudenten Åsulv Reppesgård vil bruke vår urin til alt fra å redde verdensøkonomien, til matproduksjon og kunst.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Reppesgård vil utvinne fosfor fra spesiallagde offentlige pissoarer for å bruke blant annet til å dyrke mat.

En ressurs
- Mitt prosjekt handler om fosfor som en ressurs og et kommende miljøproblem, sier Reppesgård i et intervju med Klassekampen.

Fosfor brukes først og fremst til dyrking av mat. I dag brukes det så store mengder fosfor i landbruket at vi kommer til å gå tom innen 80 år. Den økende fosfor- bruken fører også til algeopplomstring, som er et betydelig miljøproblem flere steder.

Fosformangelen er også viktig i geopolitisk sammenheng. Det er nemlig ikke et stoff man kan finne i fri form i naturen. Ressursene finnes konsentrert i Kina og Vest- Sahara.

Verdensøkonomien
Det siste et svært omstridt område okkupert av Marokko. Marokko har på sin side inngått en frihandelsavtale hvor USA har førsterett til fosforet Marokko utvinner. Til gjengjeld kan Marokko benytte seg av USAs militære apparat.

- Om 20 år vil fosfor få stor betydning for verdensøkonomien, sier Reppesgård.

Men det er ingen grunn til å stoppe ved urinens praktisk fordeler, mener arkitektstudenten.

- Urin har en forferdelig fin farge. Jeg ser for meg at man kan lage pissoarer med glassvegger med urin som er belyst. Slik kan man på en annerledes måte vise at urin er en ressurs og dermed bringe inn miljødebatten i det offentlige rom, sier Reppesgård.

Personvernpolicy