Meny

Er «Lommemannen» identifisert?

Er «Lommemannen» identifisert?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Halve Bergen vet hvem han er. Men ingen medier har publisert identiteten hans.

Det er færrest unge som kjenner «lommenmannens» identitet. De eldre aldersgruppene, 30 til 59 år, er mer vitebegjærlige. Der vet oppunder 70 prosent identiteten, ifølge en undersøkelse som er utført av TNS Gallup for Bergensavisen.

«Alle» vet

- Jeg har vondt for å tro dette kan stemme. Jeg tror folk sier de kjenner identiteten uten å faktisk gjøre det. Det er blitt et inntrykk av at dette er noe alle vet, og da svarer folk slik, sier generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund til ba.no.

Journalisten har tidligere vist at med noe bakgrunn fra nett-søk, bruker man ikke mer en et par minutter på å finne identiteten til den siktede mannen. Allerede tidlig pågripelsesdagen hadde publikum fått nok opplysninger til å finne ut hvem den antatte lommemannen er.

For mye informasjon

Flere stiller nå spørsmålstegn med identifiseringen i avisene har gått for langt.

- Hvis det ikke er grunnlag for å identifisere en person i en krirminalsak, er det naturligvis et presseetisk krav at publikasjonen heller ikke skal gi ledetråder som hjelper publikum på egen hånd til å finne personens identitet, skriver de tre fagmedarbeidere ved Institutt for journalistikk, Ståle de Lange Kofoed, Tord E. Nedrelid og Gunnar Bodahl-Johannesen.

Ryktet går

Og selv om Kokkvold tror tallene er overdrevet minner også han om at man aldri skal undervurdere den såkalte papirfrie presse.

- Mye går fra munn til munn og mann til mann. I sitt nærmiljø er mannen naturligvis kjent. Bilder av huset i avisene spiller liten rolle fra eller til. Men jeg tror også at det har vært langt mer snakk om han i Bergen enn resten av landet

Kokkvold mener også at mediene må bli forsiktigere med å gi opplysninger som kan bidra til å identifisere personer i liknende saker.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus