Ung, vellykket og dopet

Ung, vellykket og dopet
Ung, vellykket og dopet

Fremtidens dopbrukere er unge og vellykkede arbeidstakere som vil bedre prestasjonene sine.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stadig flere av oss kommer til å bruke stoffer som styrker selvtilliten og yteevnen på jobb, ifølge Institutt for framtidsforskning (IFF) i København.

Dopeksplosjon

Forsker Klaus Æ. Mogensen sier til Dagsavisen at han ser for seg en dopeksplosjon.

- Utviklingen er uunngåelig. Det skjer skritt for skritt, sier han.

Han forteller at en del ansatte i kreative bedrifter allerede bruker en eller annen form for prestasjonsdop. Både oppkvikkende stoffer som gjør at de trenger mindre søvn og stoffer som øker konsentrasjonsevnen.

- På mange kreative felt skal man være ferdig med en oppgave til en deadline, og noen kan benytte seg av stimulerende midler for å rekke dette. Det er velkjent at folk tar koffeintabletter, og dette nye er bare en forlengelse av det, sier Mogensen.

Amfetamin

Piloter i det amerikanske luftforsvaret får et mildt, amfetaminlignende stoff før de flyr for å reagere hurtig, forteller Mogensen. Og i næringslivet brukes det reseptbelagte stoffet modafinil som erstatning for koffein, for å redusere søvnbehovet. Mogensen ser for seg at energidrikker kan inneholde modafinil i framtiden.

- Hva får det å si at vi doper oss til suksess på jobb?

- Kanskje vi føler at vi er nødt til gjøre det for å levere, og vi kan føle oss presset til å gjøre stadig litt mer, sier Mogensen.

Han mener at så lenge bruken skjer i begrensede former, kommer samfunnet til å akseptere det. Han advarer likevel mot at det kan bli et livsstilsproblem.

- Folk som har prøvd noen stimulanser, prøver gjerne også andre, fordi de har erfart at det ikke var farlig.

Personvernpolicy