Tung støtte til Hillary Clinton

Tung støtte til Hillary Clinton
Tung støtte til Hillary Clinton

Men Barack Obama er avhengig av å vinne. Spenningen er stor før dagens valg i South Carolina, skriver ABC Nyheters kommentator.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs kanskje mest innflytelsesrike avis New York Times har på lederplass rykket ut med en klar anbefaling til sine lesere om å stemme på senator Hillary Clinton. Avisens redaktører er meget imponert over henne og mener at hun bør bli det demokratiske partiets kandidat ved presidentvalget i november.

Tung støtte

Det er tung støtte å få, men det behøver likevel ikke bety at hun vil vinne primærvalget i Sør Carolina. Det er trolig få av velgerne ute i tekstilfabrikkene og på bomullsplantasjene som leser New York Times. Ifølge melingsmålingene leder hennes motkandidat, den afroamerikanske senator fra Illinois, Barack Obama, klart over Clinton i Sør Carolina.

- Clintons kandidatur er det beste for at vi skal få et USA etter Bush som blir forandret til noe bedre, mener storavisen New York Times.

På den republikanske siden uttrykker New York Times sterke innvendinger mot alle de ledende kandidatene, men avisen trekker fram senator John McCain fra Arizona som den eneste republikaneren som vil kunne endre den lederstil som president George W. Bush representerer i Det hvite hus. Avisen kritiserer spesielt det at ingen av de republikanske kandidatene har lagt fram noen plan for å trekke de amerikanske styrkene hjem fra Irak.

"Obama må vinne"

Republikanerne hadde sitt primærvalg i Sør Carolina lørdag for en uke siden, så nå er alles øyne rettet mot demokratene i dag (26/1). Her er opp imot 50 prosent av velgerne etterkommerne etter svarte slaver. Obama er selv afroamerikaner - med en far fra Kenya og en mor fra Kansas. Hillary Clinton har vunnet alle primærvalgene på demokratisk side etter at Obama vant den første avstemningen i Iowa. Så nå må Barack Obama få en seier for at han skal kunne fortsette kampanjen som en kandidat med seriøse vinnermuligheter.

Sør Carolina har en helt spesiell plass i USAs historie og i forholdet mellom de svarte og hvite befolkningsgruppene. De hvite innbyggerne stammer fra britiske og franske innvandrere som kom til USA fra den karibiske øya Barbados, hvor de fant en del av USA som hadde mange likhetstrekk med øyene i Det karibiske hav. Innvandrerne dyrket tropisk frukt og ris i områdets subtropiske, fuktige klima. Etter hvert ble bomullsplantasjer den store næringsvei i delstaten, og de tok inn afrikanske slaver som arbeidskraft.

Borgerkrigen startet her

Den amerikanske borgerkrigen startet i Sør Carolina i april 1861 da sørstatsstyrker angrep unionens militære anlegg Fort Sumter nær hovedstaden Charleston. Fire måneder tidligere hadde Sør Carolina som første delstat brutt ut av unionen. Slavedrift var viktig for driften av bomullsplantasjene, og at president Abraham Lincoln ville avskaffe slaveriet i USA var en viktig grunn for at Sør Carolina ville ut av unionen og etablere en ny stat sammen med de andre Sørstatene.

Personvernpolicy