Norsk-kenyaneren Koigi wa Wamwere opplevde volden etter valget:- Ingen er trygge i Kenya

Koigi wa Wamwere beskriver situasjonen i Kenya som «verre enn en krise». Foto: Stein Ove Korneliussen.
Koigi wa Wamwere beskriver situasjonen i Kenya som «verre enn en krise». Foto: Stein Ove Korneliussen.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Menneskerettsforkjemperen Koigi wa Wamwere sier til ABC Nyheter at han frykter for sin families sikkerhet i det krigsherjede landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Koigi wa Wamwere bor i dag i Nakuru, et av de områdene som er verst rammet av volden, og hvor det ventes at konflikten vil vare lenge.

- Ingen, heller ikke familien min, er trygg i Kenya i dag, sier han til ABC Nyheter som møtte Wamwere på et seminar i Oslo om situasjonen i Kenya.

I flere år bodde Koigi wa Wamwere i Norge. Nå beskriver en situasjonen i Kenya som et sted med borgerkrig og et pågående folkemord.

- Det vi ser i Kenya, i hvert fall i enkelte områder, er en borgerkrig. Jeg vil ikke beskrive situasjonen som en krise - det er verre enn en krise.

- Jeg bor i et område der du kan beskyldes for å være forræder hvis du sier noe som folk ikke enige i. Og hvis de kaller deg forræder, så vil de gå etter huset ditt og kanskje også angripe familien.

- Da jeg dro hjemmefra tenkte jeg på at huset mitt ligger i et område der naboer brenner hverandres hus. Og når mine naboers hus blir brent, så vet man aldri...

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hvis du mistenkes for å tilhøre motparten så vil de behandle deg som de behandler alle fiender; de kan brenne huset ditt eller drepe deg og familien.

Bakgrunnen for konflikten

Den 27. desember erklærte opposisjonspartiet Orange Democratic Movement (ODM) sin kandidat Raila Odinga som vinner av i presidentvalget, uten å vente på den offisielle opptellingen.

To dager etterpå stanset valgkommisjonen opptellingen av stemmene i presidentvalget. Det brøt ut uroligheter flere steder i landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

30. desember utpekte valgkommisjonen sittende president Mwai Kibaki, fra Party of National Unity (PNU), som valgets vinner. Han ble umiddelbart tatt i ed for en ny periode.

Opposisjonen anklaget PNU for omfattende valgfusk og nektet å godta resultatet. Uroen spredte seg, og tok form av etniske sammenstøt mellom partenes tilhengere.

En rasende folkemengde tente 1. januar på en kirke i byen Eldoret i Kiama-området vest i Kenya, hvor flere hundre kikiyuer hadde søkt tilflukt. Opptil 50 mennesker ble drept.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den 2. januar kom lederen for Den Afrikanske Union, John Kufuor, til Nairobi for å møte president Kibaki. Også fredsprisvinner Desmond Tutu ankom landet for å tilby sine tjenester som mekler.

Mer enn 700 mennesker har mistet livet i uroligheter i Kenya og 250.000 er drevet på flukt etter det omstridte valget i romjulen. Begge parter beskylder motparten for «folkemord». Også tallet på voldtekter og andre overgrep har økt dramatisk.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Gordon Raila (t.v.) og Erick Onyango viste sin støtte til Raila Odinga under seminaret om situasjonen i Kenya. Foto: Stein Ove KorneliussenGordon Raila (t.v.) og Erick Onyango viste sin støtte til Raila Odinga under seminaret om situasjonen i Kenya. Foto: Stein Ove Korneliussen

Volden krever nye liv

Minst sju mennesker er drept i nye uroligheter i det vestlige Kenya. FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan fortsetter sine forsøk på å få i stand dialog mellom rivaliserende kenyanske toppolitikere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fem mennesker ble slått i hjel i byene Molo og Nakuru i Rift Valley-regionen, mens to andre ble skutt og drept i Molo, sa en polititalsmann til nyhetsbyrået AFP fredag. En av de to døde i Molo var en 13 år gammel gutt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Nakuru skal flere titall hus være ødelagt i påsatte branner, og fredag morgen var flere av byens gater sperret av barrikader bygd av store steiner og veltede kjerrer.

- Det hersker kaos i byen, sa Rift Valleys politisjef Everette Wasige, ifølge NTB.

- Må løse stammekonfliktene

Wamwere mener at Odinga og Kibaki må møtes ved forhandlingsbordet, men at det bare er en del av løsningen.

Han mener det er fånyttes å en løsning, enten i form av gjenvalg eller i form av en koalisjonsregjering, hvis man ikke samtidig løser stammekonfliktene. Han sier at uenighetene mellom stammene er så store at de må løses før vi oppnår langvarig fred.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kenyas president Mwai Kibaki og opposisjonsleder Raila Odinga møttes ansikt til ansikt for første gang siden presidentvalget i desember. Også FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan var med på møtet, som fant sted i presidentens hovedkvarter i sentrum av den kenyanske hovedstaden Nairobi torsdag.

- I dag har vi tatt de første små skrittene for å løse uenigheten om valget og konflikten, sa Odinga.

- Folkemordet er ikke uunngåelig, men partene må snakke sammen veldig fort. Men når det er slik at folk har begynt å slåss, så kan vi veldig fort komme opp i en situasjon hvor konflikten ikke kan snus før krigen har blitt vunnet av den ene siden. Men hvis lederne kan få partene til å slutte slåss, så er det muligheter for å bremse før det blir full krig.

- Men det er vanskelig, og det vil ta veldig lang tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bistandspenger opp i røyk

Wamwere ber det internasjonale samfunnet om å snakke med de kenyanske lederne, og at de forlanger at Kenya løser problemene mellom de ulike stammene.

- Det spiller ingen rolle hvor mye bistandspenger det internasjonale samfunnet gir til Kenya hvis de ikke løser stammeproblemet. Det vil ikke bli fred, og bistandspengene vil gå opp i røyk.

Wamwere deltok før helgen på et seminar i Oslo om problemene. Det ble arrangert av Menneskerettighetshuset og Fellesrådet for Afrika.