Ekstrem-Sondre i ferd med å avta

Sondre ga vannfylte kjellere og stanset trafikken

Øystein Eik skulle hjem fra Molde til øya Sekken med ferje fredag, noe som ikke gikk så bra. Han kom seg aldri om bord, og ferja gikk heller ikke i stormen. (Foto: Kjell Herskedal / SCANPIX).<p> </p>
Øystein Eik skulle hjem fra Molde til øya Sekken med ferje fredag, noe som ikke gikk så bra. Han kom seg aldri om bord, og ferja gikk heller ikke i stormen. (Foto: Kjell Herskedal / SCANPIX). 

Restauranter og butikklokaler ble fylt med sjøvann, ferjetrafikken stanset, lynnedslag skapte strømbrudd, og fjelloverganger ble stengt som følge av ekstremværet Sondre fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Molde/Oslo (NTB-Kjell Herskedal og Fredrik Grønningsæter): Ekstremværet slo fredag til mot kyststrekningen mellom Sognefjorden og Kristiansund. Ingen personer ble skadd, og det ble ikke rapportert om store skader, men stormen og springfloa skapte problemer.

Spesielt ille var det i Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal, der ferje- og hurtigbåttrafikken ble hardt rammet. Dessuten var fjellovergangene mellom Vestlandet og Østlandet, stengt store deler av dagen.

Alt stengt

- Det er ikke ofte vi opplever at både Dovrefjell, Filefjell og Strynefjellet er stengt samtidig. Det er en del år siden sist vi så noe slikt, sier faggruppeleder Aud Fjæringby hos Statens vegvesen til NTB.

Statens vegvesen hadde full beredskap med ryddings- og brøytemannskap ved fjellovergangene og anbefalte folk å holde seg i ro. På E16 over Filefjell mellom Sogn og Fjordane og Oppland førte et snøras til at over 30 bilister ikke kom seg verken øst eller vest, og de måtte tilbringe natt til lørdag på hytter i området.

Togene på Bergensbanen ble dessuten forsinket fredag på grunn av store snømengder som la seg på skinnene.

Ga opp
Stormen traff land ved 12-tida fredag. Samtidig var det høyvann. Dette førte til at store bølger slo inn over land. I Ålesund ble restauranter, kjellere og butikklokaler i området rundt Brosundet satt under vann.

- Vi brukte det pumpemateriellet vi hadde og fikk forhindret større skader, opplyser Stian Jørgensen ved brannvesenets operasjonssentral til NTB.

Den kraftige vinden rammet ferje- og hurtigbåttrafikken hardt. Samtlige hurtigbåter og i tillegg ferjer på flere samband i Møre og Romsdal måtte gi opp, enten fordi vinden var for hard eller fordi høyvannet gjorde det umulig å laste og losse biler på ferjekaiene.

Angrer på bytur
- Jeg angrer på at jeg dro til byen i dag, sa Øystein Eik til NTB da sjøen var på sitt høyeste. Han skulle fra Molde hjem til øya Sekken, men bilferja Eiksund gikk ikke. Dessuten var det umulig å komme om bord i ferja fordi sjøvannet slo langt innover kaia.

I Ulsteinvik ødela floa ei flytebrygge. Den høye floa var 60-75 centimeter over normalt høyvann. I Sogn og Fjordane tok vinden nausttak.

Ved 15-tiden løyet vinden noe, og høyvannet var såpass redusert at ferjetrafikken igjen kunne gå noenlunde som normalt.

Neste flo ville ifølge Meteorologisk institutt slå til ved 1-tiden natt til lørdag.

Vannstanden var da ventet å være 30-40 centimeter lavere enn den var ved 13-tiden fredag.

Strømbrudd
Stormen førte til at trær blåste ned på linjene og forårsaket strømbrudd flere steder.

- Her i Ålesund har vi fått melding om mindre båter som har drevet av, men også om ting som har blåst på sjøen, opplyser operasjonsleder Audun Vartdal ved Sunnmøre politidistrikt til NTB.

I Sogn og Fjordane ble det, ifølge NRK, registrert 400 lynnedslag siden midnatt natt til fredag. I Hordaland ble det målt ni meter høye bølger utenfor Fedje, og skipstrafikken til og fra Mongstad ble stanset.

Ved Stad ble vindstyrken målt opp i orkan styrke.

Lavtrykket ser ut til å ha rammet Sunnmøre hardest denne gangen, men var godt merkbart både sør og nord for Sunnmøre. (©NTB)

Personvernpolicy