Stoppet protester foran kronprinsens hotell

Statsråd Dag Terje Andersen (Ap) får overlevert et åpent brev til kronprins Haakon fra Cristian Pérez (hvit skjorte). Brevet var fra en organisasjon som representerer miljøorganisasjoner, mapucheindianere og fagforeninger som ønsker bedre arbeidsvilkår og større miljøbevissthet. Foto: Lise Åserud/SCANPIX.<p> </p>
Statsråd Dag Terje Andersen (Ap) får overlevert et åpent brev til kronprins Haakon fra Cristian Pérez (hvit skjorte). Brevet var fra en organisasjon som representerer miljøorganisasjoner, mapucheindianere og fagforeninger som ønsker bedre arbeidsvilkår og større miljøbevissthet. Foto: Lise Åserud/SCANPIX. 

Et stort politioppbud satte en effektiv stopper for demonstrasjoner i forbindelse med det norske besøket i Puerto Varas.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Puerto Montt/Oslo (NTB-Wibecke Lie/Nils Myklebost): - At vi ikke får lov til å demonstrere, er et klart signal om at vi har et problem her, sier Cristian Pérez i organisasjonen Pure Salmon til NTB.

Et lite antall demonstranter fikk fredag likevel lov å stå på andre siden av gaten for hotellet, og tre representanter fra forskjellige organisasjoner fikk lov å overlevere et åpent brev til kronprins Haakon.

Brevet ble tatt imot av næringsminister Dag Terje Andersen (Ap), som også tok seg tid til å samtale med de tre.

- Rovdrift

Det er miljø- og arbeidstakerorganisasjoner i Chile som er opprørt over måten lakseoppdrett drives på i Sør-Chile. De mener det drives rovdrift både på natur og på mennesker.

- Besøket hans er en anledning for ham til å se med egne øyne hvordan norske bedrifter opererer i andre land og forstå hvilke økologiske spor den norskeide laksenæringen etterlater seg i Chile, sier Christian Pérez.

Ifølge Pure Salmon dreier miljøproblemene seg først og fremst om at oppdrettslaks rømmer og truer andre fiskeslag som er hjemmehørende i området, og om at oppdrettslaksen sprer smittsomme sykdommer og parasitter.

Skuffet
Verken arbeiderne eller ledelsen ved de norske bedriftene eller chilenske miljøorganisasjoner forstår hvorfor myndighetene rådet kronprinsen til å avlyse besøket ved to norske bedrifter i Puerto Montt.

Arbeiderne ved norske Marine Harvests produksjonsanlegg var svært skuffet over at de chilenske myndighetene stoppet besøket på bedriften deres.

- Vi hadde gledet oss til å vise fram produksjonsanlegget, teknologien og hva vi driver med. Vi har ingen forståelse for myndighetenes avgjørelse om at det er risikabelt for kronprinsen å komme på besøk her, sa tre av fagforeningslederne ved Marine Harvest.

Ifølge de tre, Helmuth Aguilar, Jorge Ruiz og Carlos Alvarado, er det ingen konflikter ved den norske bedriften. Dialogen med ledelsen er god, og de møtes jevnlig omtrent en gang i måneden.

En LO-rapport som ble framlagt nylig, viser at det er store problemer i oppdrettsnæringen i Chile, men at de norske bedriftene hører med til de bedre.

Gledet seg
- Arbeiderne forstår at man må ta sikkerhetsmessige hensyn, men kan ikke forstå at det skal være noen trussel her, sier prosessdirektør Andrés Fletcher ved Marine Harvest til NTB.

Han viste det norske pressekorpset rundt i anlegget der 650 personer jobber med rensing og filetering av fisk. Fersk laks sendes til USA og frossen laks til hele verden, forteller Fletcher.

Kommunikasjonsdirektør Arne Hjeltnes ved Marine Harvest stiller seg også helt uforstående til at myndighetene kom med et slikt råd.

- Alle så fram til besøket som har vært planlagt i månedsvis. Folkene på bedriften har stått oppstilt med norske flagg og ventet, og nå skal de kjøre rett forbi oss, sa Hjeltnes til NTB.

Heller ikke Pérez i Pure Salmon forstår hvorfor myndighetene anbefalte å avlyse besøket, men han viser til at det foregår en ganske hard konflikt ved et chilenskeid anlegg, Aguas Claras, i nabobyen Calbuco, flere mil unna.

- Antakelig ønsket de ikke at kronprinsen skulle se virkeligheten her, sier Pérez.

Stort sikkerhetsoppbudVed ankomsten til Puerto Varas, der det norsk-chilenske seminaret om akvakultur ble arrangert fredag, var politioppbudet rundt hotellet enormt.

Visste en ikke bedre, skulle en tro det var USAs president som var ventet. Men de tre representantene for de ulike organisasjonene hadde ingen problemer med å få møte den norske ministeren, som på sin side lovet å bidra til å løfte standarden ved fiskeoppdrettsbedriftene i Chile.

- Norske selskaper har store ambisjoner på dette området, sa Dag Terje Andersen. (©NTB)

Personvernpolicy