Italias president leter etter ny statsminister

Den nylig avgåtte statsministeren i Italia Romano Prodi svarer på spørsmål fra journalister. President Giorgio Napolitano vil forsøke å finne en ny statsminister uten å måtte gå veien om nyvalg. Foto: AFP PHOTO / Andreas Solaro.
Den nylig avgåtte statsministeren i Italia Romano Prodi svarer på spørsmål fra journalister. President Giorgio Napolitano vil forsøke å finne en ny statsminister uten å måtte gå veien om nyvalg. Foto: AFP PHOTO / Andreas Solaro.

Italias president har innledet samtaler med politiske ledere for å forsøke å finne en ny statsminister uten å måtte gå veien om nyvalg. Men det er usikkert om han lykkes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Roma (NTB-Reuters-AFP): Opposisjonen mot statsminister Romano Prodi, med tidligere statsminister Silvio Berlusconi i spissen, krever at det holdes nyvalg.

Prodi leverte torsdag kveld inn sin avskjedssøknad etter å ha fått mistillitsvotum i det italienske senatet.

President Giorgio Napolitano har sagt at han ikke ønsker noe nytt valg før det er vedtatt en ny valglov som kan bidra til å bringe Italia ut av den nærmest kroniske politiske krisen landet er i.

Den 82 år gamle ekskommunisten Napolitano har tiden fram til tirsdag til å finne en ny statsministerkandidat, noe som forutsetter kompromissvilje for å støtte en overgangsregjering. Observatører er ikke overbevist om at presidenten vil lykkes.

Berlusconi tilbake?
Tidligere statsminister Berlusconi ønsker nyvalg snarest. Meningsmålingene sier at han vil få tilstrekkelig støtte til igjen å bli Italias regjeringssjef.

- Vi må stemme så snart som mulig for å løfte landet ut av denne hengemyra, sa Paolo Bonaiuti, talsmann for Berlusconi, som eier Italias største medieimperium og er landets rikeste mann.

President Napolitano skulle fredag ettermiddag og kveld først møte den 74 år gamle Franco Marini, president i senatet, som mange har pekt på som en mulig leder av en overgangsregjering.

Medier har også pekt på Giuliano Amato, innenriksminister i Prodis regjering, som en mulig regjeringssjef. En tredje kandidat kan være Walter Veltroni, Romas ordfører, som er utpekt til å etterfølge Prodi som leder av sentrum-venstre-siden i italiensk politikk.

Veltroni mener at nyvalg «vil kaste landet ut i en dramatisk krise».

Konflikter

Prodis tid som regjeringssjef har vært preget av indre konflikter i den bredt sammensatte koalisjonen. Regjeringen har vært igjennom 31 tillitsvoteringer i nasjonalforsamlingen før nederlaget var et faktum etter avstemning nummer 32.

Med Prodis nederlag er Italia ferdig med sin 61. regjering på 63 år.

En regjeringskrise har vært i emning helt siden det lille kristeligdemokratiske partiet UDEUR trakk seg fra koalisjonsregjeringen mandag.

UDEUR er partiet til Italias tidligere justisminister Clemente Mastella, som trakk seg forrige uke fordi det er innledet etterforskning mot ham og hans kone i en korrupsjonssak.

Inntil Napolitano bestemmer seg for hva han skal gjøre, vil Prodi fortsette som leder av et forretningsministerium. (©NTB)

Personvernpolicy