Brandi Carlile: The Story (Columbia/ SonyBMG)

Populær med særpreg

Radio, gjør plass til Brandi Carlile!

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I skrivende stund er ikke albumet The Story, det andre albumet til Seattle-sangerinnen Brandi Carlile, offisielt ute i det norske markedet. Men i følge selskapet skal den slippes i andre halvdel av februar. Hva som er årsakene til somlingen er uklart, plata ble sluppet på hjemmemarkedet i april i fjor. Fra da av har den vært en stadig mer ettertraktet importvare i norske platebutikker som driver med denslags.

Hovedårsaken er at Brandi har fått blytung promotering gjennom den svært populære TV-serien Grey´s Anatomy. Flere av sangene fra The Story har blitt viet stor plass og etterhvert har tittelkuttet blitt propellen som gjør at strømmen av henvendelser til platebutikkene ikke avtar. Selve sangen «The Story» finnes visstnok også på et Grey´s Anatomy soundtrack fra et konkurrerende selskap.

Det merkelige er at «The Story» er blant platas svakere kutt, en av to som Brandi Carlile ikke har skrevet på egenhånd eller sammen med tvillingene Phil & Tim Hanseroth.

The Hanseroths, som spiller bass og gitar, er også kjernen i Carliles liveband og sammen har de satt blant annet South by South West i Austin, Texas på hodet.

The Story er produsert av T-Bone Burnett, for mange et kvalitetsstempel i seg. I hvertfall egnet til å bringe Carlile nysgjerrig oppmerksomhet også på siden av hip TV-eksponering.

Brandi Carlile lager musikk i et ganske så godt utprøvd amerikansk landskap, folk, pop, alt-country og rock. Da koker det ned til særpreget stemme og gode sanger, og Brandi har begge deler.

Innimellom kan hun minne om en tidlig Melissa Etheridge, før Etheridge fant det formålstjenlig å ofre egenart for generisk radiorock. I kulissene hører vi, både som inspirasjon og som faktiske bidragsytere, Indigo Girls, store på sent 80-tall.

I USA har Carlile lagt det nødvendige grunnlaget ved å turnere som oppvarmer for nettopp Amy Ray & Emily Saliers, The Indigo Girls, ABC Nyheter-helt Ray LaMontagne, Chris Isaak og Shawn Calvin.

Men det som gjør at The Story kommer til å bli en dark horse også i det norske platemarkedet er det gamle, velprøvde «catchy sanger på rekke og rad-trikset».

Her er de tittulert «Turpentine», «My Song», «Wasted», «Have you ever», «Josephine» (spesielt den, å så vakkert), «Losing Heart» og cello-fargede «Downpour».

T-Bone Burnett har bidratt til akkurat den riktige dosen annerledes detaljer, uten at det går på bekostning av mainstream appell. Radio, gjør plass til Brandi Carlile!

Karakter: 7 av 10

Les plateanmeldelser her

Les mer musikk her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Lyttelua her

Personvernpolicy