Meny

- Mangelfull informasjon fra StatoilHydro

Statoils anlegg på Melkøya for mottak av gass fra Snøhvit-feltet. (Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statens forurensingstilsyn godkjenner ikke StatoilHydros søknad om å få fortsette med høye utslipp i ubegrenset tid på Melkøya, på grunn av mangelfull informasjon.

StatoilHydros anlegg på Melkøya i Hammerfest for mottak av gass fra Snøhvit-feltet har siden oppstarten i fjor hatt langt større utslipp enn forventet.

Statens forurensningstilsyn (SFT) opplyser fredag om at StatoilHydros søknad om å fortsette de høye utslippene i en ubegrenset utvidelse av oppstartsfasen ikke har blitt godkjent.

Begrunnelsen er at søknaden er ufullstendig, og SFT har nå bedt StatoilHydro om å sende søknaden på nytt med flere opplysninger.

- StatoilHydro har støtt på uforutsettheter med teknologien, og vi synes det er veldig uheldig at dette får så betydelige miljømessige konsekvenser, sier SFT-direktør Ellen Hambro til ABC Nyheter.

Tilsynet krever nå at StatoilHydro bedre må redegjøre både for muligheter de har for å redusere utslippene og hvilke alternativer det finnes for å sikre miljømessig optimal oppstart av anlegget.

Høyere enn forventet

StatoilHydro redegjorde høsten 2005 for forventede utslipp i oppstartsfasen for anlegget. Men siden oppstarten i august i fjor har utslippene av blant annet sot og CO2 vært større enn forventet. Feil på anlegget har ført til at det har stått stille siden november.

I tillatelsen til Hammerfest LNG fra 2004 kan StatoilHydro ha høyere utslipp enn ved normal drift i en oppstartsfase på 6-10 måneder. Denne tillatelsen gjelder fortsatt.

Det selskapet nå søker om er at oppstartsfasen blir utvidet på ubestemt tid.

- Utslippssituasjonen for Hammerfest LNG er alvorlig. Det er svært viktig at StatoilHydro setter i verk absolutt alle tiltak som kan hindre eller begrense utslippene fra anlegget, sier Hambro.

Kvotepliktig CO2

Fra 1. januar 2008 er CO2-utslippene fra anlegget kvotepliktige i henhold til klimakvoteloven. Det betyr at STF ikke kan sette grenseverdier på CO2-utslippene, kun de øvrige utslippene fra anlegget.

StatoilHydro må imidlertid bevise overfor STF at de kan overvåke og rapportere CO2-utslippene på en tilfredsstillende måte.

- De må betale kvoter for alle CO2-utslippene og det vil bidra til å redusere utslipp andre steder i verden. Det er de øvrige utslippene vi skal regulere, sier Hambro.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus