Hun er et medisinsk mirakel

<p>Mirakeljenta Demi-Lee Brennan poserer sammen legene Stephen Alexander (v.) og Stuart Dorney (h.). (Foto: Reuters / Scanpix)</p>
Mirakeljenta Demi-Lee Brennan poserer sammen legene Stephen Alexander (v.) og Stuart Dorney (h.). (Foto: Reuters / Scanpix)

For første gang har en transplantasjonspasient byttet blodtype og tatt over immunsystemet til organdonoren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Legene kaller 15 år gamle Demi-Lee Brennan et mirakel.

Som niåring fikk den australske jenta en ny lever fordi hennes egen brøt sammen.

Da hun fikk medisiner for at kroppen ikke skulle avvise det nye organet, endret kroppen hennes blodtype fra O negativ til O positiv.

Deretter invaderte stamcellene fra leveren beinmargen hennes og tok over hele immunsystemet, noe som betyr at hun ikke lenger trenger medisinene.

Normalt vil immunsystemet til mottakeren angripe det transplanterte organet, og leger fra Westmead barnesykehus i Sydney har ingen forklaring på det medisinske mirakelet.

- Til å begynne med trodde vi at vi hadde gjort en feil, sier lege Julie Curtin.

Håper på medisinsk gjennombrudd

Stuart Dorney, som tidligere var sjef for transplantasjonsavdelingen på sykehuset, mener at saken kan åpne for medisinske gjennombrudd innen organtransplantasjon.

- Vi må gå gjennom alt som skjedde med Demi-Lee og prøve å finne ut hvorfor - og om det kan gjenskapes.

- Vi tror det kan ha noe med at vi brukte leveren fra et ungt menneske og at Demi-Lee hadde lavt nivå av hvite blodceller, sier han til Daily Telegraph.

For å forhindre avvisning av organet bruker man vanligvis med en kombinasjon av forskjellige medisiner – og kronisk avvisning kan ikke behandles.

På grunn av komplikasjoner med avvisning er bare syv av ti transplantasjoner i Australia vellykket etter en femårs periode.

Personvernpolicy