Skilsmisse-rekord i Kina

Skilsmissetallene går gjennom taket i Kina. Til sammen ble 1,4 millioner kinesiske ekteskap oppløst i fjor, en økning på mer enn 18 prosent i forhold til året før.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 1980 lå tallet på skilsmisser på bare 341.000, meldte kinesiske medier fredag. Årsakene til utviklingen er sammensatte, mener kommentatorer, og peker på at kineserne lider under et stadig sterkere arbeidspress.

Utroskap er også langt mer utbredt enn før, samtidig som den bedratte ektefellen – det vil som oftest si kvinnen – i langt mindre grad enn før er villig til å finne seg i slikt.

– Folk har høyere forventninger til hverandre, sier samfunnsforskeren Xu Anqi.

– For ti år siden kunne ektefeller slå seg til ro med ting som ikke lenger tolereres, mener Xu, som arbeider ved akademiet for samfunnsvitenskap i Kinas største by Shanghai. Før måtte kineserne også ha tillatelse fra arbeidsgiver (!) eller lokalpolitikere for å få skille seg.

De nye skilsmissetallene må ifølge Xu og hans kolleger ses i sammenheng med den bredere utviklingen på ekteskapsområdet i Kina. Hele 9,5 millioner kinesiske par giftet seg i fjor, en økning på 11,8 prosent i forhold til året før. (©NTB)

Personvernpolicy