Meny

EM-analysen

Den unødvendige nedturen

Kroaten Blazenko Lackovic i aksjon i kampen mellom Kroatia og Norge i gruppe 1 i hovedrunden i håndball-EM i Stavanger torsdag kveld. Foto: Alf Ove Hansen / Scanpix.  

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norsk herrehåndball hadde sjansen til å få et gjennombrudd, men brukte den ikke. Det var ikke Kroatia-kampen som ødela, men kampen Norge kunne «tillate seg å tape».
DAG VIDAR HANSTAD:
ABC Nyheters håndballekspert og vil følge det norske laget tett under håndball-EM.


Hanstad er doktorgradsstipendiat ved Norges idrettshøgskole. Han har tidligere vært sportssjef og kommentator i Nordlandsposten, Fædrelandsvennen og Aftenposten. Hanstad har spilt 150 landskamper i håndball og har vært trener på eliteserienivå. Hanstad driver nettstedet sportsanalyse.no

 

Norge - Kroatia 23-23

Det norske herrelandslaget kan dårligst bli nummer seks i EM. Det er i tråd med målsettingen, og gir åpning for OL-spill i Beijing gjennom to kvalifiseringskamper. Med seier over Sverige i morgen, er laget også klar for neste års VM i Kroatia.

Etter 23-23 mot sterke Kroatia er det likevel den tapte semifinalebilletten dette handler om. Den var så til de grader innen rekkevidde, og det ene poenget i avslutningskampen ville ha holdt hvis Norge hadde unngått kollapsen mot Slovenia dagen før.

Gunnar Pettersen må derfor spise i seg uttalelsen om at kampen mot Slovenia var den ene Norge kunne tillate seg å tape. Nederlaget ble skjebnesvangert.

I går var samme mann fornøyd med det laget viste. Det har han grunn til. Kroatia er regjerende olympisk mester, og kom til EM som en av favorittene. Dette er realiteter som ikke kan viskes bort til tross for at Norge er på hjemmebane og jager finalespill. Å holde kroatene nede på 23 baklengsmål er et kvalitetsstempel.

Også fremover var det mye bra i går, men samtidig fikk vi dokumentert en av svakhetene i laget: avslutningsteknikken. Altfor mange store målsjanser ble svidd vekk. Norge må være det laget som har misbrukt flest skudd der spillerne har kommet alene med målvakten.

I går skjedde det etter en del kontringer, en fase av spillet der Norge har hentet altfor lite i EM. Til tross for fremgang i går, så vi at ballen ble flyttet for sakte fremover på banen. Jeg stusser over at Pettersen ikke i større grad har tatt konsekvensen av at det er stor gevinst å hente i kontringsfasen. Moderne håndball har for lengst gått den veien. Norges forutsetninger skulle være de beste på grunn av bra målvakt og forsvarsspill.

EM fortsetter på Lillehammer i morgen med semifinalene Danmark-Tyskland og Frankrike-Kroatia, mens Norge må ut i kampen om 5.plassen mot Sverige. Det sier litt om stadige økede forventningene gjennom mesterskapet at det oppgjøret blir et antiklimaks.

Les mer på www.sportsanalyse.no

Slik spilte Norge

Steinar Ege 6
Målvakt
14 redninger på 37 skudd
Sterk 1.omgang, men falt Holdt Norge inne i kampen bak et svakt forsvar før pause. Så måtte han gi opp også.

Ole Erevik
Målvakt
Ikke på banen

Glenn Solberg 7
Bakspiller
4 mål på 5 skudd
Fremsto igjen som dirigenten, og var med skuddvillig enn onsdag. Sto virkelig frem i sluttminuttene.

Frode Hagen 6
Bakspiller
5 mål på 11 skudd
Glitrende begge veier før pause. Mistet angrepsrytmen etter at han ikke fikk spille angrep en lengre periode i 2. omgang.

Kjetil Strand 5
Bakspiller
5 mål på 7 skudd

Kristian Kjelling 2
Bakspiller
0 mål på 1 skudd
Ble sendt på banen som Pettersens joker, og fikk være der for lenge! Manglet totalt rytme.

Johnny Jensen 7
Forsvar/linje
Knallsterk forsvarskamp. Måtte også ta et tak i angrep, og klarte seg bra.

Børge Lund 4
Bakspiller
0 mål på 3 skudd
Sto i mot bra i forsvar, men mislyktes igjen i angrep.

Bjarte Myrhol 4
Linje
1 mål på 3 skudd
Fikk ikke god uttelling for intens jobbing. Hadde et par stygge skuddmiss da kampen vippet.

Håvard Tvedten 3
Venstre kant
0 mål på 1 skudd
Symptomatisk for det han har prestert tidligere i mesterskapet. Ikke bra.

Thomas Skoglund 4
Venstre kant
3 mål på 7 skudd
Dette kunne vært hans store kamp. Kom til gode sjanser, men slet med å få den i mål.

Rune Skjærvold 7
Høyre kant
5 mål på 7 skudd
Mer initiativrik og trygg enn tidligere i EM.

Jan Thomas Lauritzen
Bakspiller
Ikke på banen.

PS: Det gis ikke redning for målvakt i situasjoner der skudd mot mål gir frikast eller straffe.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus