Meny

Lokal Frelsesarme-ansatt lurte muslim til å spise svinekjøtt og drikke alkohol:

Fretex beklager ikke muslim-mobbing

Daglig leder for Fretex Øst-Norge, Eivind Madsen vil ikke klandre lederen av den lokale Fretex-butikken som lurte en døv, mulimsk ansatt til å spise svinekjøtt og drikke alkohol. (Foto: Scanpix).  

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En lokal Fretex-sjef har i retten innrømmet å ha lurt en døv, mulimsk kollega til å spise svinekjøtt og drikke alkohol. - Ikke et overtramp, mener derimot Fretex-kjeden.

En 23-årig døv muslim mistet denne uken førerkort, ble dømt til 16 dagers betinget fengsel og fikk 5000 kroner i bot etter å ha kjørt i beruset tilstand. Mannen mistet også jobben som sjåfør hos Fretex, som er en viktig del av Frelsesarmeen, etter å ha tapt førerkortet etter hendelsen.

Mannen var invitert til det - som ifølge hans egen forklaring - var en firmafest arrangert hjemme hos sjefen.

Daglig leder for Fretex Øst-Norge, Eivind Madsen, kjente i utgangspunktet ikke til saken da han ble konfrontert med den av ABC Nyheter torsdag kveld,

Han vil ikke klandre lederen av den lokale Fretex-butikken:

- Her har det så vidt jeg vet aldri vært noen overtramp, sier Madsen.

Strengt forbudt
Ifølge rettsforklaringen ble 23-åringen på festen lurt til både å drikke alkohol og spise svinekjøtt, noe som er strengt forbudt for troende muslimer. Å spise svinekjøtt er for muslimer så nær det å spise menneskekjøtt som man kan komme. 23-åringen tok lureriet, samt mobbing senere på kvelden, svært tungt og forlot festen i egen bil.

Sosialantropolog Kari Vogt er ansett som en av Norges fremste eksperter på islam. Hun reagerer med forferdelse når hun får høre historien.

- En slik handling er skamløs og dypt krenkende, sier hun til ABC Nyheter.

- Jeg kan godt forstå at 23-åringen ble desperat og fortvilet. Det verste var at han ble lurt - og det av folk han stolte på.

Ført bak lyset
Personen som førte den døve muslimen bak lyset var hans nærmeste sjef i Fretex, en person den dømte har forklart at han har hatt god kontakt med og stor tiltro til.

Den Fretex-ansatte vedgikk i retten at den muslimske kollegaen ble lurt til både å drikke alkohol og spise kjøtt som hans religion forbyr. I retten ble dette sterkt beklaget.

Det var bloggeren todolan som torsdag avslørte at 23-åringen jobbet for Frelsesarmeen, en organisasjon som vanligvis er kjent for å hjelpe vanskeligstilte i samfunnet.

Eivind Madsen, daglig leder for Fretex Øst-Norge, kan - etter å ha tatt noen telefoner - bekrefte at de involverte jobber i det Frelsesarmeeide Fretex-systemet.

- Men jeg betviler sterkt at dette var en firmafest. Vi har strenge og klare regler både om servering av alkohol og at det skal serveres religiøst akseptabel mat på våre arrangementer. Vi sysselsetter folk, sier han.

Madsen sier også at mannen ikke ble sagt opp.

- Den eneste som kan undertegne oppsigelser er meg, og det har jeg ikke gjort i dette tilfellet. Dette var en person som var inne i en prøveperiode som hjelpemann på en av våre biler. Så langt jeg vet, valgte han å si opp selv.

Eivind Madsen understreker at han vil følge opp situasjonen.

- Uten at vi har fått bekreftet alle detaljer, så er jeg fryktelig lei meg for dette. Jeg lover at jeg skal følge opp saken og ta kontakt med 23-åringen.

Ankes ikke
De sentralt ansvarlige i Fretex-kjeden forsøkte i torsdag kveld å få tak i sjefen for Fretex-utsalget i Moss. Vedkommende var imidlertid dratt på ferie og besvarte ikke telefonhenvendelser.

23-åringens forsvarer, advokat Per-Markus Grundesen, forteller til Moss Dagblad at saken ikke vil bli anket og at han håper at heller ikke aktoratet vil fremme anke. Han viser til at det i promillesaker er svært faste rammer for straff og tidsramme på førerkortbeslag.

- Det skal ekstremt mye til for å få et avvik utover hovedregelen, sier Grundesen.

Mannen fikk nemlig førerkortet beslaglagt i seks måneder. Det normale for å ha kjørt med en promille på rundt en i blodet, er en beslagstid på 20-22 måneder.

Påstanden fra aktor var 21 måneder.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus