Meny

Italias statsminister går av

Italias statsminister Romano Prodi må gå av. Foto: AP Photo/Alessandra Tarantino. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Italias statsminister Romano Prodi tapte tillitsvoteringen i senatet torsdag og blir nå nødt til å gå av.

Roma (NTB-Reuters-AFP): Prodis 20 måneder gamle sentrum-venstre-regjering fikk 161 stemmer mot seg, mens 156 stemte for og en person avsto fra å stemme under tillitsvoteringen torsdag.

Det var forventet at Prodi kom til å tape avstemningen og en regjeringskrise har ligget i kortene helt siden det lille kristeligdemokratiske partiet UDEUR trakk seg fra koalisjonsregjeringen mandag.

President Giorgio Napolitano kan nå velge å enten skrive ut et snarlig nyvalg eller utnevne en overgangsregjering. En slik overgangsregjering vil i tilfelle trolig få i oppgave å utarbeide forslag til ny italiensk valgordning.

Dagens ordning gjør det lett for småpartier på de politiske ytterfløyene å presse regjeringen gjennom å tilby eller true med å trekke sin støtte.

Tilhengere av en valgreform ønsker seg et tilnærmet topartisystem, noe småpartiene naturlig nok er sterke motstandere av. Det har tidligere vært antydet at et forslag til ny valgordning må vedtas eller forkastes i en folkeavstemning.

Analytikere mener at det nå igjen er duket for Silvio Berlusconi som Italias statsminister. Berlusconi tapte med knapp margin for Prodis koalisjon i 2006 og ser gjerne at det blir utskrevet nyvalg slik at han kan be velgerne om fornyet tillit. (©NTB)


Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus