Bare en av ti melder overgrep til politiet.

Regjeringens oppnevnte voldtektsutvalg legger torsdag fram resultatene av sine undersøkelser. Opp til 16.000 personer blir hvert år voldtatt, eller forsøkt voldtatt. Bare en av ti melder overgrepet ti

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi vet at det er særlig store mørketall når det gjelder overgrep i nære relasjoner. Mange lar være å anmelde fordi de er redde for møte med politi og rettsapparat, sier Leder Rita Sletner i Voldtektsutvalget til VG.

Utvalget har lagt til grunn at 0,5 til 1 prosent av alle kvinner har blitt voldtatt eller forsøkt voldtatt hvert år. Opprinnelig opererte de med høyere tall.

– Vi valgte å moderere oss slik at vi hadde et konservativt estimat som utgangspunkt. Virkeligheten kan være mye verre, sier Sletner.

Justisminister Knut Storberget er overrasket over de store tallene. Han mener voldtektssaker lenge vært et nedprioritert område hos politiet.

– Jeg betegner voldtekt som et nestendrap. Da er det helt bakvendt at mange i politiet mener det ikke er noe prestisje i å jobbe med slike saker. Dette er alvorlig kriminalitet, sier Storberget.

Personvernpolicy