Meny

Ektemannens tunge slagskygge

<p>Hillary med sin mann, støttespiller og tidligere president Bill Clinton. (Foto: Scanpix)</p>
Hillary med sin mann, støttespiller og tidligere president Bill Clinton. (Foto: Scanpix)

Kampen i valgkampen; forholdet mellom Hillary Clinton og ektemannen Bill mot Barack Obama er brettet ut i full åpenhet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barack Obama mener at kampen mellom de to demokratiske frontkandidatene foregår under tidligere president Bill Clintons tunge slagskygge. Det synes Obama er meget uheldig.

(Foto: Scanpix)(Foto: Scanpix)

- Jeg vet ikke alltid hvem jeg fører valgkamp mot, sa Barack Obama sarkastisk

i en heftig valgduell mot Hillary Clinton mandag,

etter at de to var kommet med en serie utfall mot hverandre.

De vil imidlertid ganske snart få andre ting å engasjere seg i, når velgerne etter hvert vil kreve konkrete anbefalinger til løsninger på dagens økonomiske krise. Det vil kunne fortelle velgerne mye om hva slags president de vil kunne få, og dermed hva slags USA vi kan få etter Bush.

Samtidig ryddes det litt opp i den store gruppen av republikanske kandidater, ved at den konservative kandidaten Fred Thompson har trukket seg fra valgkampen. Thompson har hatt lite penger å føre kampanje for, og han endte på en for ham skuffende tredjeplass blant de republikanske kandidatene i Sør Carolina sist lørdag. Det ble «The End» for den aldrende skuespillers ambisjoner om å bli den nye Ronald Reagan.

Clintons tunge innflytelse

Som kjent er senator Hillary Clinton kandidaten, mens ektemann og tidligere president Bill Clintons er en aktiv støttespiller for sin hustru. Det er tunge motstandere for unge senator Obama fra Illinois, hvor den tidligere presidenten har stor innflytelse både som organisator og frontmann med beskyldninger mot Obama.

Som kjent er senator Hillary Clinton kandidaten. Den aggressive angriperens rolle er forøvrig den tradisjonelle rolle for visepresidenten, i hvert fall helt siden Richard Nixon var president Dwight Eisenhowers visepresident fra 1952 til 1960, og Nixon var den som fyrte løs mot politiske motstandere. President Eisenhower var den golfspillende statsmann.

Kjølig forhold

Det menneskelige forholdet mellom kandidatene Hillary Clinton og Barack Obama har vært kjølig helt fra starten av, til tross for at kandidatenes politiske holdninger og synspunkter ikke ligger så langt fra hverandre.

Dette har ført til en seriøs debatt i USA om hvilken rolle det er rimelig at en ektemann har... Før debatten mandag hadde Obama bestemt seg for å si fra om det han mener er utidig innblanding og uredelig spill, når den tidligere presidenten ifølge Obama presenterer løgner om sin kones motkandidat. Denne valgkampen dreier seg ikke våre ektefeller, sa Hillary Clinton i debatten mandag. Men det er nettopp det Obama mener at den gjør.

Dette har ført til en seriøs debatt i USA om hvilken rolle det er rimelig at en ektemann har, når han samtidig er en tidligere president. Blant annet har avisen New York Times tatt opp visse prinsipielle sider ved at den tidligere presidenten så sterkt engasjerer på vegne av en av kandidatene innen hans eget parti.

Partiets øverste leder

Som den sist avgåtte president har Bill Clinton den formelle rolle som sitt partis øverste leder. Nå spør kritikerne om det er naturlig at Bill Clinton så helhjertet og effektivt støtter en av dem som søker sitt partis nominasjon. Kanskje han heller bør være nøytral inntil partiet velger sin kandidat. På en pressekonferanse med Hillary Clinton senere var journalistene bare interessert i hennes ektemann og hans rolle i valgkampen.

Vil partileder Bill Clinton være like effektivt delaktig i å samle hele partiet bak Obama ?En tradisjonell rolle for partilederen, partiets sist avgåtte presidenten, er å få alle kandidatene og kandidatenes tilhengere til å samle seg bak den kandidaten partiet til slutt bestemmer seg for å satse på som presidentkandidat. Vil partileder Bill Clinton være like effektivt delaktig i å samle hele partiet bak Obama og heie ham fram til seier i presidentvalget dersom Obama nå skulle slå Hillary i primærvalgene og bli nominert på partilandsmøtet til sommeren?

Tvinges til å bli konkrete

Nedgangen på de amerikanske aksjebørsene kommer også til å påvirke den videre valgkampen USA. Nå vil kandidatene kunne distansere seg fra hverandre og kanskje gjør det lettere for velgerne å se forskjell på dem. Samtidig kan situasjonen overskygge politikken i det siste åra. et George Bush sitter i Det hvite hus og gjøre det enda vanskeligere for en republikansk kandidat å vinne presidentvalget til høsten.

Den økonomiske utvikling kommer til å tvinge både Hillary Clinton, Barack Obama og de andre kandidatene til bli mer konkrete om den økonomiske politikken de ønsker å føre. Journalister og andre kommer nå til å kreve at kandidatene kommer fram med sine tanker om hvordan de ville løst problemene dersom de hadde hatt ansvaret i Det hvite hus.

Skisse fra Obama

Barack Obama har presentert skissen til en plan om å skyte 420 milliarder statlige kroner inn i amerikansk økonomi, blant annet ved å tilbakebetale 1500 kroner til alle skattebetalere. En av de kritiske kommentarer både ekteparet Clinton og andre har kommet med, er at særlig Obama har vært lite konkrete i sine planer. Her nytter det ikke med drømmer, visjoner og krav om forandring. Her må det konkret handling til.

Et av Clintons hovedpoenger i presentasjonen av sine fortrinn, er at hun menet hun med sin erfaring ville kunne iverksette konkrete handlinger fra første dag i Det hvite hus. Clintons kampanjefolk har bebudet at hun om kort tid vil kunngjøre sin plan om hvordan hun ville møtt de økonomiske nedgangstidene.

Bilindustriens Romney

Republikanere flest vil ha minst mulig innblandingen fra regjeringen. Annerledes er den republikanske kandidaten Mitt Romney. Han mener at hans erfaring i det private næringsliv gjør ham skikket til å mestre ansvaret for økonomisk styring. I primærvalget i Michigan nylig var han klar på at han som president ville gripe inn for å redusere skadevirkningene i økonomiske nedgangstider. Med problemene i Detroits bilindustriens og Michigans generelt skrantende industri og tap av arbeidsplasser var dette et budskap velgerne likte. Mitt Romney vant primærvalget i Michigan med 51 prosent av stemmene.

Det kan se ut til at Clinton og Romney er i best posisjon til å utnytte den økonomiske situasjon til sin fordel foran de kommende primærvalgene.

Første primærvalg nå er Sør Carolina for demokratene førstkommende lørdag, deretter er det Florida for begge partiene den 29. januar. Den 5. februar er det den store primærvalgdagen.

Da skal 22 delstater avholde sine primærvalg, og mye skal avgjøres i prosessen opp mot partikongressene til sommeren. Der avgjøres hvem som skal bli hovedpartienes presidentkandidater ved valget den 4. november.

Les mer om valgkampen her.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
03:43 Ap krever mer midler til helseteknologi03:33 Flere skadd i gasseksplosjon i Christchurch03:21 Stavanger Frp reagerer på muslimsk råds forespørsel03:02 Salvini toner ned rykter om regjeringskrise02:52 Trump utnevner sønn av tidligere høyesterettsdommer til arbeidsminister02:29 Flertallet vil ha gratis skolemat02:21 Mange skadd etter at to biler kjørte inn i folkemengde i England01:27 Dansk studie: Over ni av ti døde havhester svelget plast01:14 Frp og Ap i strid om innvandringsforskningen00:10 Bjørn skutt i Selbu00:04 Ulrikstunnelen i Bergen fortsatt sikret med brannfarlig skum23:49 Sverige og Norge blant landene med flest narkorelaterte dødsfall i Europa23:44 Sterkt kvartal for Microsoft23:38 Brann fikk europaligadrømmen knust av Shamrock Rovers: – Veldig trist23:00 Leteaksjon etter mann i Dalsfjorden avsluttet – fortsetter fredag22:57 Meteorologer: Varmeste juni målt på kloden noensinne22:52 Sterkt Molde-lag nærmest tap på Island tross 7-1-seier i første oppgjør22:17 Tysk politi sier de har forhindret et mulig terrorangrep22:06 Trump: – USA har skutt ned iransk drone22:03 Krabbetyver herjer i Telemark – stjeler både fangst og utstyr21:38 Iran ber Europa styrke innsatsen for å redde atomavtalen20:43 Fant 9000 år gammel by under utgraving til ny motorvei: – Endrer alt vi vet om epoken20:39 Advokat reagerer på at Krekars meddømte fikk norsk statsborgerskap20:29 Mann mistenkt for å ha sparket i hjel hund under ran20:03 Trump sier han forsøkte å stoppe «send henne tilbake»-rop19:27 Slik svarer Facebook etter Amundsen-sensuren19:10 Overraskende funn ved Waterloo: Amputerte bein og kanonkuler18:59 Revy om norske politikere skaper reaksjoner18:56 Dommer nekter Epstein kausjon18:18 Florida-mann mistenkt for å ha kuttet av annen manns penis17:30 Kongen på fisketur i Altaelva – men ingen laks bet på kroken17:22 EU-parlamentet tar avstand fra USAs behandling av migranter17:15 Ingen vet hvorfor døde humler ligger strødd i norsk kommune17:09 Taktisk triumf til Simon Yates på den 12. etappen16:49 Marokko-drapsmenn dømt til døden16:46 Flere sopparter i Norge kan bli utryddet16:33 Parlamentet i Storbritannia viser misnøye med brexit uten avtale16:29 Kvinne som var strandet på holme, ønsker ikke å anmelde saken15:54 Slik skal Russland ruste opp15:52 Mann med motorsag pågrepet på Ski15:36 EU-topp vil se på regel som hindrer Norge i å forby dieselbiler15:27 – Frp spiller på alle hester14:59 Fannemel sendt til sykehus etter fall14:52 Veterinærforeningen vil ha granskning av departementer etter pelsdyrsaken14:51 Ukrainsk terroroffer får ikke opphold i Sverige14:31 Sturridge suspenderes etter brudd på bettingregler14:26 Amerikansk IT-firma får milliardbot av EU14:08 Italiensk politi slår til mot mafia på Sicilia14:05 Russland tilbyr Tyrkia kampfly13:56 Marokko-tiltalt: – Måtte gud tilgi meg13:49 Bergenser siktet og varetektsfengslet for cruisevoldtekt13:49 Mann tiltalt etter traktorpåkjørsel i Fredrikstad13:18 Gigantmanet i England: – Like stor som meg!13:05 Stor redningsaksjon etter at mann falt over bord i Dalsfjorden12:50 Statlige medier: Iran har anholdt utenlandsk oljeskip12:46 EU-ministre blir ikke enige om fordeling av migranter12:11 Kim (34) og Benjamin (7) gravlagt: – Som et mareritt12:10 Mann pågrepet etter mulig knivstikking i Oslo12:02 Sivilombudsmannen kritisk til Statsministerens kontor11:41 Kambodsja returnerer søppel til USA og Canada11:31 UDI vurderer å tilbakekalle midlertidig oppholdstillatelse for somaliere11:30 Kortslutning i russisk atomkraftverk11:00 PSG-talent klar for RB Leipzig10:52 Ny lov kan sørge for utlevering av terrordømte nordmenn til Italia10:49 Microsoft melder om 740 infiltrasjonsforsøk i fjor10:41 NRK mister skøyterettighetene til NENT10:30 Stadig flere kontakter Forbrukerrådet om trøblete leieforhold09:57 Jente (19) skal ha blitt gjengvoldtatt på Kypros09:52 Solskjær: – Finnes det en ekstra Manchester United-skatt?09:45 Fornebubanen i strid med grunneier om tilgang til tomt09:18 Muslimer mener deres profet Mohammad tråkkes på med dette skiltet09:10 Matthijs de Ligt klar for Juventus09:01 Mulla Krekars svigersønn fengslet i Storbritannia08:56 Statkraft-resultatet i første halvår det beste i selskapets historie08:50 Mann døde etter arbeidsulykke på Mjåvann i Kristiansand08:44 Froome fikk seieren i Vuelta a España åtte år etter08:42 Regelverket for opptak til høyere utdanning skal evalueres08:39 Instagram skjuler antall likerklikk08:27 Ekstrem tørke rammer Nord-Korea08:12 68.000 overdosedødsfall i USA08:11 23 fryktes omkommet i påsatt brann i animasjonsstudio i Japan08:05 Forsinkelser i togtrafikken etter brann i Ulrikstunnelen i Bergen08:02 Kraftig tilbakegang for Røkkes Aker08:00 Arsenal slo Bayern München i USA08:00 Kraftig nedgang for Nordea – bedre for Nordea Norge07:26 BT-journalist: – Pinlig om Brann ryker mot Shamrock07:00 Trump fortsetter hetsen, men unngikk riksrett06:36 Labert VM-håp for stjernespillere: – Sannsynligheten er liten06:35 Muslimsk råd reagerer på plate med profetens navn i Stavanger06:10 Forbrukertilsynet ber studenter se opp for urimelige skolekontrakter06:00 Marokkansk advokat tror det kan gå over ett år før endelig dom mot drapstiltalte06:00 Molde-treneren er lei negative vinklinger: – Norsk fotball er bedre enn folk tror05:57 Dette skjer i dag05:35 Stadig høyere terskel for varsling om avvik i oljeindustrien05:30 Mange vil fjerne begrepene styrbord og babord05:30 Dette skjedde i natt05:29 Mann skadd etter å ha blitt slept etter bil i Sandefjord04:46 «El Chapo» dømt til livstid i amerikansk fengsel04:44 Kvinne i Oslo funnet død etter fem måneder04:32 FN-ekspert ber Ungarn ta mer hensyn til migranters menneskerettigheter
Siste nytt
03:43NorgeAp krever mer midler til helseteknologi03:33VerdenFlere skadd i gasseksplosjon i Christchurch03:21NorgeStavanger Frp reagerer på muslimsk råds forespørsel03:02VerdenSalvini toner ned rykter om regjeringskrise02:52VerdenTrump utnevner sønn av tidligere høyesterettsdommer til arbeidsminister02:29NorgeFlertallet vil ha gratis skolemat02:21VerdenMange skadd etter at to biler kjørte inn i folkemengde i England01:27VerdenDansk studie: Over ni av ti døde havhester svelget plast01:14NorgeFrp og Ap i strid om innvandringsforskningen00:10NorgeBjørn skutt i Selbu00:04NorgeUlrikstunnelen i Bergen fortsatt sikret med brannfarlig skum23:49VerdenSverige og Norge blant landene med flest narkorelaterte dødsfall i Europa23:44VerdenSterkt kvartal for Microsoft23:38SportBrann fikk europaligadrømmen knust av Shamrock Rovers: – Veldig trist23:00NorgeLeteaksjon etter mann i Dalsfjorden avsluttet – fortsetter fredag22:57VerdenMeteorologer: Varmeste juni målt på kloden noensinne22:52SportSterkt Molde-lag nærmest tap på Island tross 7-1-seier i første oppgjør22:17VerdenTysk politi sier de har forhindret et mulig terrorangrep22:06VerdenTrump: – USA har skutt ned iransk drone22:03NorgeKrabbetyver herjer i Telemark – stjeler både fangst og utstyr21:38VerdenIran ber Europa styrke innsatsen for å redde atomavtalen20:43VerdenFant 9000 år gammel by under utgraving til ny motorvei: – Endrer alt vi vet om epoken20:39NorgeAdvokat reagerer på at Krekars meddømte fikk norsk statsborgerskap20:29NorgeMann mistenkt for å ha sparket i hjel hund under ran20:03VerdenTrump sier han forsøkte å stoppe «send henne tilbake»-rop19:27NorgeSlik svarer Facebook etter Amundsen-sensuren19:10VerdenOverraskende funn ved Waterloo: Amputerte bein og kanonkuler18:59KulturRevy om norske politikere skaper reaksjoner18:56VerdenDommer nekter Epstein kausjon18:18VerdenFlorida-mann mistenkt for å ha kuttet av annen manns penis17:30NorgeKongen på fisketur i Altaelva – men ingen laks bet på kroken17:22VerdenEU-parlamentet tar avstand fra USAs behandling av migranter17:15NorgeIngen vet hvorfor døde humler ligger strødd i norsk kommune17:09SportTaktisk triumf til Simon Yates på den 12. etappen16:49VerdenMarokko-drapsmenn dømt til døden16:46NorgeFlere sopparter i Norge kan bli utryddet16:33PolitikkParlamentet i Storbritannia viser misnøye med brexit uten avtale16:29NorgeKvinne som var strandet på holme, ønsker ikke å anmelde saken15:54PolitikkSlik skal Russland ruste opp15:52NorgeMann med motorsag pågrepet på Ski15:36MotorEU-topp vil se på regel som hindrer Norge i å forby dieselbiler15:27Politikk– Frp spiller på alle hester14:59SportFannemel sendt til sykehus etter fall14:52NorgeVeterinærforeningen vil ha granskning av departementer etter pelsdyrsaken14:51VerdenUkrainsk terroroffer får ikke opphold i Sverige14:31SportSturridge suspenderes etter brudd på bettingregler14:26PengerAmerikansk IT-firma får milliardbot av EU14:08VerdenItaliensk politi slår til mot mafia på Sicilia14:05VerdenRussland tilbyr Tyrkia kampfly13:56VerdenMarokko-tiltalt: – Måtte gud tilgi meg13:49NorgeBergenser siktet og varetektsfengslet for cruisevoldtekt13:49NorgeMann tiltalt etter traktorpåkjørsel i Fredrikstad13:18VerdenGigantmanet i England: – Like stor som meg!13:05NorgeStor redningsaksjon etter at mann falt over bord i Dalsfjorden12:50VerdenStatlige medier: Iran har anholdt utenlandsk oljeskip12:46VerdenEU-ministre blir ikke enige om fordeling av migranter12:11NorgeKim (34) og Benjamin (7) gravlagt: – Som et mareritt12:10NorgeMann pågrepet etter mulig knivstikking i Oslo12:02NorgeSivilombudsmannen kritisk til Statsministerens kontor11:41VerdenKambodsja returnerer søppel til USA og Canada11:31PolitikkUDI vurderer å tilbakekalle midlertidig oppholdstillatelse for somaliere11:30VerdenKortslutning i russisk atomkraftverk11:00SportPSG-talent klar for RB Leipzig10:52NorgeNy lov kan sørge for utlevering av terrordømte nordmenn til Italia10:49VerdenMicrosoft melder om 740 infiltrasjonsforsøk i fjor10:41SportNRK mister skøyterettighetene til NENT10:30PengerStadig flere kontakter Forbrukerrådet om trøblete leieforhold09:57VerdenJente (19) skal ha blitt gjengvoldtatt på Kypros09:52SportSolskjær: – Finnes det en ekstra Manchester United-skatt?09:45PengerFornebubanen i strid med grunneier om tilgang til tomt09:18NorgeMuslimer mener deres profet Mohammad tråkkes på med dette skiltet09:10SportMatthijs de Ligt klar for Juventus09:01NorgeMulla Krekars svigersønn fengslet i Storbritannia08:56NorgeStatkraft-resultatet i første halvår det beste i selskapets historie08:50NorgeMann døde etter arbeidsulykke på Mjåvann i Kristiansand08:44SportFroome fikk seieren i Vuelta a España åtte år etter08:42NorgeRegelverket for opptak til høyere utdanning skal evalueres08:39VerdenInstagram skjuler antall likerklikk08:27VerdenEkstrem tørke rammer Nord-Korea08:12Verden68.000 overdosedødsfall i USA08:11Verden23 fryktes omkommet i påsatt brann i animasjonsstudio i Japan08:05NorgeForsinkelser i togtrafikken etter brann i Ulrikstunnelen i Bergen08:02PengerKraftig tilbakegang for Røkkes Aker08:00SportArsenal slo Bayern München i USA08:00NorgeKraftig nedgang for Nordea – bedre for Nordea Norge07:26SportBT-journalist: – Pinlig om Brann ryker mot Shamrock07:00VerdenTrump fortsetter hetsen, men unngikk riksrett06:36SportLabert VM-håp for stjernespillere: – Sannsynligheten er liten06:35NorgeMuslimsk råd reagerer på plate med profetens navn i Stavanger06:10NorgeForbrukertilsynet ber studenter se opp for urimelige skolekontrakter06:00VerdenMarokkansk advokat tror det kan gå over ett år før endelig dom mot drapstiltalte06:00SportMolde-treneren er lei negative vinklinger: – Norsk fotball er bedre enn folk tror05:57NorgeDette skjer i dag05:35NorgeStadig høyere terskel for varsling om avvik i oljeindustrien05:30NorgeMange vil fjerne begrepene styrbord og babord05:30NorgeDette skjedde i natt05:29NorgeMann skadd etter å ha blitt slept etter bil i Sandefjord04:46Verden«El Chapo» dømt til livstid i amerikansk fengsel04:44NorgeKvinne i Oslo funnet død etter fem måneder04:32VerdenFN-ekspert ber Ungarn ta mer hensyn til migranters menneskerettigheter
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus