Blodig comeback

Er du glad i dette uttrykket og digger filmer hvor færre enn fem overlever? Da kan du glede deg til den fjerde Rambofilmen som har premiere fredag. Foto: AP / Lionsgate, Karen Ballard.<p> </p>
Er du glad i dette uttrykket og digger filmer hvor færre enn fem overlever? Da kan du glede deg til den fjerde Rambofilmen som har premiere fredag. Foto: AP / Lionsgate, Karen Ballard.

Rambo er tilbake etter tyve år utenfor rampelyset. «Rambos motvillighet mot vold og konflikt er nå påtakelig», heter det i omtalen av filmen. Ja særlig, sier nå jeg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jeg har sett 400 mennesker dø. De ble skutt, halshugget, stabbet med kniv, revet i fillebiter, kvestet, maltraktert, spist av villsvin, brent, voldtatt, flerret opp i magen slik at innvollene rant ut, pulverisert av granater, tvunget til å løpe over minefelt, spiddet av piler, druknet og kvelt.

Det ble ikke gjort forskjell på barn og på voksen.

Sagt på en annen måte: Jeg har sett den fjerde Rambo-filmen. La oss krysse fingrene og håpe at det er den siste.

Det har gått tjue år siden sist vi så noe til den godeste Rambo. Da holdt han på noe styr nede i Vietnam. Men nå har 61-åringen trukket seg tilbake til en litt roligere tilværelse som slangefanger i Thailand, hvor han aner fred og ingen fare inntil en gruppe naive nødhjelpsarbeidere fra Vesten tas til fange av brutale burmesiske soldater.

Vips blir Rambos stillferdige liv snudd på hodet. Og det store spørsmålet er selvsagt om Rambo fortsatt har det som skal til for å gripe inn i situasjonen. Vil den ultimate pessimisten gi de slemme real bank for å redde nødhjelpsarbeiderne, og ikke minst redde lyse, vakre Sarah (Julie Benz), som har sett noe mykt under den ensomme krigerens harde ytre?

Ja, hva tror dere? Place your bets now.

Tror dere at:

A) Neida, Rambo blir igjen i Thailand for å fortsette å fange slanger. End of story.

B) Niks, Rambo er lei av drap og vold. Derfor flytter han tilbake til USA, hvor han tar jobb på barnehjem og slår seg fram som Rambo the clown, en klovn som er spesielt flink til å lage morsomme figurer av ballonger.

C)
Luringen Rambo svikter aldri. Han kaster seg rundt og løper inn i Burmas skoger. Og underveis disker han opp med pil og bue, diverse automatvåpen, tunge maskingevær, antiluftskyts, macheter, bomber og granater. Og når han ikke har noe for hånden, bruker han sine bare never for å hamle opp med skurkene.

Jeg røper neppe for mye når jeg sier at alternativ C er et godt tips.

- Live for nothing eller die for something, som Rambo sier det.

Selv mener jeg det finnes flere alternativer. For eksempel mener jeg jo bestemt at live for something fremstår som et godt valg, uten at jeg ønsker å masturbere ord med den godeste Rambo av den grunn. La meg bare si at jeg foretrekker liv foran død. Jeg velger det som bygger opp framfor det som river ned. Om liv og død skulle møtes til duell, kan det godt være at jeg hadde satt pengene mine på døden, for døden seirer alltid til sist. Men jeg ville ha heiet på livet for alt det er verdt.

Da jeg for eksempel gikk ut av kinosalen etter å ha sett Den fabelaktige Amelie for noen år siden, ville jeg bare omfavne verden. Jeg smilte og tenkte fy fader så bra livet er. Livet går det ikke tretten av på dusinet, tenkte jeg.

Men i denne filmen maltrakteres livet rett foran øynene på meg. Mennesker sables ned for fote så kroppsdelene fyker i alle retninger. Det er milevis unna Amelie.

Og når jeg begynner å bli følelsesmessig avstumpet, kjøres det bare på med enda mer. Enda mer blodig, enda mer voldelig. Enda høyere musikk. Penselstrøkene Sylvester Stallone maler filmen med er blodige og brede. Tallet 400, som jeg kom med i innledninga, var bare et anslag på hvor mange som ble drept. Det kan ha vært 300, det kan ha vært mer. Halvveis ut i filmen, da jeg skjønte hvor det bar hen, mistet jeg tellingen.

Eller som Rambo selv sier det knusktørt: When war's in your blood, killing's as easy as breathing.

*Pust*.

Argumentet om at virkeligheten er verre og at det er jævlig i Burma høres for meg ut som en dårlig unnskyldning for å gå lengst mulig i å vise sønderrevne kropper og råtnende lik pakket inn i amerikansk action.

Flere ganger valgte jeg faktisk å holde øynene lukket. Da hørtes filmen bare ut som hodepine. Og jeg prøvde å la tankene søke tilflukt andre steder. Av en eller annen grunn begynte jeg tilogmed å nynne på sangen 'Jo mere vi er sammen' inni meg halvveis uti filmen, noe som virket relativt absurd, situasjonen tatt i betraktning. For jeg tror ikke nødvendigvis man blir så mye gladere av å være sammen hele tiden. Tvert i mot. Mange blir bare sinte og sure.

Da jeg åpnet øynene igjen fikk jeg se Rambo dra strupehodet ut av halsen på en fyr. Jeg kan godt si at denne fyren fortjente det, for han var et udyr og ingen bra mann, men jeg hadde likevel ikke trengt å se det. Rambo drar ut strupehodet med bare never uten å fortrekke en mine. Sylvester Stallone holder uttrykket sitt gjennom hele filmen. Han har bare ett: En slags mellomting mellom taus og herjet.

For han er en plaget sjel, den Rambo den Rambo. Hvem vet vel hva han har opplevd og vært igjennom? (Kanskje de som har sett de tre foregående filmene?).

«Selv om USAs militære trente ham opp til å bli en dødelig effektiv soldat i Vietnam, er Rambos motvillighet mot vold og konflikt nå påtakelig», står det i omtalen til filmen. Ja særlig, sier nå jeg. Rambo er muligens litt nølende den første halvtimen, men deretter går det bokstavelig talt slag i slag. Han var ikke så vond å be likevel, når det kom til stykket.

Hvor befriende hadde det ikke vært med et spontant sang- og dansenummer mot slutten av filmen, husker jeg at jeg tenkte da jeg var på vei hjem etter at marerittet var over.

Og jeg skjønner filmanmelderen vår som sa at hun dessverre ikke hadde anledning til å anmelde denne filmen. Hun fortalte meg ikke hva hun skulle gjøre i stedet, men hun virket ikke lei seg da sjefen delegerte oppgaven til meg.

- Du kan ta den du, Sverre, sa han. - Det er jo en guttefilm.
- Ja, det er jo en guttefilm, svarte jeg.

Jeg burde kanskje sagt at jeg ikke liker guttefilmer av denne typen.

La meg slenge på en anekdote helt til slutt:

For et par år siden satt jeg på nattbussen mellom Oslo og Trondheim og var vitne til et av kjærlighetens små mysterier. Halvveis til Trondheim stoppet bussen opp for å ta på en vakker, ung jente som etter å ha sondert bussen etter ledig plass, satte seg ved siden av en fyr i tyveårene på setet foran meg.

De sa høflig hei til hverandre, og gutten spurte om hun ville se video. Det ville hun.

Og uten å veksle flere ord, tok han fram laptopen og satte på en film om uteliggere som sloss med hverandre.

Det var en brutal og stygg film. Gutten lo mye. Men jenta sa ingenting. Hun bare la hodet mot skulderen hans. Og da filmen var ferdig, begynte de å kline ...

Nå har han fått en ny film å ta med dama på.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:34 Utforkjøring på Nordmøre00:10 Tre til sykehus etter utforkjøring i Rendalen00:09 Motvillige menn får skylden for lave fødselstall23:43 Katastrofevalg for høyresiden i Hamburg23:27 Neymar utvist da PSG bød opp til målfest23:24 Hovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama23:01 Atletico snudde til viktig seier22:41 Viktor Hovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama21:52 Østerrike stanser togtrafikk til Italia på grunn av virus21:20 Ødegaard-lagkamerat vil ikke tilbake til Haalands Dortmund20:54 Norske turister sitter værfast på Gran Canaria – flyavganger kansellert20:27 Kaster nytt lys over fortidsmenneskets ritualer20:03 Hus brant ned i Vågan i Lofoten19:52 MDGs valgkomité vil ha Une Bastholm som partileder19:29 Brassescoring åpnet målfesten da Arsenal slo Everton19:27 Innbyggerne på Vega har fått vannet tilbake18:51 Drastiske tiltak mot virus-spredning i Italia17:40 – Mye dårlig informasjon alarmistiske rapporter17:33 Ambulanse kolliderte under utrykning i Troms17:21 Straffespark og praktscoringer sikret seier til Solskjærs United16:47 – Jeg hadde en million spørsmål, og ingen å snakke med16:36 Riiber skrev kombinerthistorie med ny verdenscupseier16:26 Bygde hjemmelaget rakett for å bevise at jorda er flat - døde da raketten krasjet15:59 Trump vil sette navnet sitt på Taliban-avtale15:49 Johannes Thingnes Bø fullstendig overlegen på fellesstarten i skiskytter-VM15:07 Xi Jinping: Det nye koronaviruset er landets største helsekrise noensinne14:47 Pål Golberg vant årets Ski Tour etter russisk smørebom14:10 Par i 70-årene forsvant fra Airbnb – funnet i villmarken én uke senere13:57 Passasjerer reddet ut etter å ha vært innesperret etter bussvelt på Geilo13:33 Erna Solberg tar FN-gjengen med til Svalbard13:30 En voksen og tre barn til sykehus etter trafikkulykke i Trysil13:18 Olsbu Røiseland etter ny VM-tittel: – Det klikka oppe i hodet mitt13:07 Stengte fjelloverganger i Sør-Norge13:00 Maren Lundby tok sin første verdenscupseier på fem hopprenn12:58 Søreide forsvarer samarbeidet med Libyas kystvakt12:25 Wilhelm Wilhelmsen er død11:59 Johaug-knockout i Ski Tour, ny overlegen seier i Trondheim11:40 Loginov dropper fellesstarten i skiskytter-VM etter dopingaksjon11:36 Afghanere på flukt øyner på nytt et lite håp om fred11:30 Kafédrap på Frogner opp i Oslo tingrett11:28 Toget som kjørte inn i et snøskred på Bergensbanen er på vei til Bergen11:27 Haaland må klare seg uten Dortmund-fansen i Hoffenheim11:12 Åtte personer døde i jordskjelv i Tyrkia10:41 Falla hopper av Ski Tour10:38 Regissør Quentin Tarantino har blitt far10:34 Palestiner drept av israelsk soldat10:06 Antall svindelforsøk mot norske bankkunder doblet09:21 Sør-Korea hever varslingsnivået til høyeste nivå på grunn av covid-19-viruset09:13 115 passasjerer er fortsatt på toget som kjørte inn i snøskred på Bergensbanen08:38 Iran beskylder utenlandske medier for å bruke virus for å skremme bort velgere08:28 Politiet leter etter fører etter at bil kjørte av veien i Lindesnes08:09 Kvinner mest klima-bekymret: – Kan handle om tradisjonelle kjønnsroller07:50 100 virussmittede i Italia – fotballkamper utsettes og karnevalet i Venezia er avlyst07:43 Fury ny WBC-mester etter oppvisning mot tam Wilder07:24 Golf-Hovland i drømmeposisjon: – Seier ville vært utrolig06:58 Verdenscuprenn i slalåm i Japan avlyst, sterke vindkast og tung snø ødela06:54 SAS kansellerer avganger til Gran Canaria06:54 USA anklager Russland for å spre desinformasjon om det nye coronaviruset06:00 Dette skjer i dag05:57 Passasjerer tilbrakte natta på tog – kjørte inn i snøskred på Bergensbanen05:54 Sanders mot overlegen seier i Nevada – knuser rivalene05:50 Wilder oddsfavoritt før oppgjør mot Fury i Las Vegas05:30 Dette skjedde i natt04:48 Ti speidere omkom i styrtflod i Indonesia04:21 Macron usikker på om EU og Storbritannia blir enige om en handelsavtale i år03:52 Ytterligere 97 døde av coronaviruset i Kina03:51 Over 500 virussmittede i Sør-Korea03:32 Fem tenåringer i bilulykke på Hvam03:18 Mann i 40-årene skadd – kjørte rett i tre på Jessheim02:30 Sandfaste passasjerer må sove på flyplassen på Kanariøyene00:46 Bolighus i Halden totalskadd etter brann00:08 Brann på Gran Canaria23:00 Operatunnelen og Vaterlandstunnelen åpne igjen22:40 Valget i Nevada er i gang22:24 Kvinne fløyet til sykehus etter dykkerulykke i Nordland21:53 Store trafikkproblemer i Oslo sentrum21:24 Drikkevann distribueres etter stor vannlekkasje i øykommune20:56 Kristoff krasjet med liten gutt etter målgang i Algarve20:24 Ødegaard tilbake fra start i komfortabel Sociedad-seier20:16 Ikke kontroll på brann i bolighus i Halden19:50 Et forsvar for doen som kosta 8 millioner kroner19:49 Første resultater i Iran viser konservativ framgang19:14 Nesten 1500 passasjerer kommer seg ikke til Norge på grunn av sandstorm på Kanariøyene19:03 Tusener demonstrerer for Assange i London18:15 – Vinner vi kampen, vil vi ha bevart vår viktigste natur – Taper vi kampen, er jorda endret for alltid17:31 Haaland scoret mål nummer 40 for sesongen i Dortmund-seier16:49 Kombinert-Riiber overlegen i Trondheim: – Har vært nervøs før denne uka16:47 Eidfjord isolert til søndag etter snøskred16:06 Norsk VM-sølv på skiskytterstafetten, Frankrike vant15:55 New York-skyskraper risikerer å miste 20 etasjer15:34 Chelsea med svært viktig seier over byrival Tottenham14:45 Klæbo best i Trondheim-sprinten, Bolsjunov falt i semifinalen14:37 To menn og en kvinne tiltalt for hatefulle ytringer14:34 Falla sprintet til seier i Ski Tour13:59 – Fuglene våre er generelt på tilbakegang, i noen tilfeller katastrofalt13:34 Snøskred i Eidfjord – biler evakueres13:33 Johaug videre til semifinale, Østberg slått ut13:31 Lundby sikret ny pallplass for Norge i laghopp13:18 Ryanair-sjef mener muslimske menn bør undersøkes ekstra nøye på flyplasser12:55 Norsk VM-gull på stafetten etter oppvisning av Olsbu Røiseland
Siste nytt
00:34NorgeUtforkjøring på Nordmøre00:10NorgeTre til sykehus etter utforkjøring i Rendalen00:09NorgeMotvillige menn får skylden for lave fødselstall23:43VerdenKatastrofevalg for høyresiden i Hamburg23:27SportNeymar utvist da PSG bød opp til målfest23:24SportHovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama23:01SportAtletico snudde til viktig seier22:41SportViktor Hovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama21:52VerdenØsterrike stanser togtrafikk til Italia på grunn av virus21:20SportØdegaard-lagkamerat vil ikke tilbake til Haalands Dortmund20:54VerdenNorske turister sitter værfast på Gran Canaria – flyavganger kansellert20:27VerdenKaster nytt lys over fortidsmenneskets ritualer20:03NorgeHus brant ned i Vågan i Lofoten19:52PolitikkMDGs valgkomité vil ha Une Bastholm som partileder19:29SportBrassescoring åpnet målfesten da Arsenal slo Everton19:27NorgeInnbyggerne på Vega har fått vannet tilbake18:51VerdenDrastiske tiltak mot virus-spredning i Italia17:40Helse og livsstil– Mye dårlig informasjon alarmistiske rapporter17:33NorgeAmbulanse kolliderte under utrykning i Troms17:21SportStraffespark og praktscoringer sikret seier til Solskjærs United16:47Helse og livsstil– Jeg hadde en million spørsmål, og ingen å snakke med16:36SportRiiber skrev kombinerthistorie med ny verdenscupseier16:26VerdenBygde hjemmelaget rakett for å bevise at jorda er flat - døde da raketten krasjet15:59VerdenTrump vil sette navnet sitt på Taliban-avtale15:49SportJohannes Thingnes Bø fullstendig overlegen på fellesstarten i skiskytter-VM15:07VerdenXi Jinping: Det nye koronaviruset er landets største helsekrise noensinne14:47SportPål Golberg vant årets Ski Tour etter russisk smørebom14:10VerdenPar i 70-årene forsvant fra Airbnb – funnet i villmarken én uke senere13:57NorgePassasjerer reddet ut etter å ha vært innesperret etter bussvelt på Geilo13:33PolitikkErna Solberg tar FN-gjengen med til Svalbard13:30NorgeEn voksen og tre barn til sykehus etter trafikkulykke i Trysil13:18SportOlsbu Røiseland etter ny VM-tittel: – Det klikka oppe i hodet mitt13:07NorgeStengte fjelloverganger i Sør-Norge13:00SportMaren Lundby tok sin første verdenscupseier på fem hopprenn12:58PolitikkSøreide forsvarer samarbeidet med Libyas kystvakt12:25PengerWilhelm Wilhelmsen er død11:59SportJohaug-knockout i Ski Tour, ny overlegen seier i Trondheim11:40SportLoginov dropper fellesstarten i skiskytter-VM etter dopingaksjon11:36VerdenAfghanere på flukt øyner på nytt et lite håp om fred11:30NorgeKafédrap på Frogner opp i Oslo tingrett11:28NorgeToget som kjørte inn i et snøskred på Bergensbanen er på vei til Bergen11:27SportHaaland må klare seg uten Dortmund-fansen i Hoffenheim11:12VerdenÅtte personer døde i jordskjelv i Tyrkia10:41SportFalla hopper av Ski Tour10:38KulturRegissør Quentin Tarantino har blitt far10:34VerdenPalestiner drept av israelsk soldat10:06NorgeAntall svindelforsøk mot norske bankkunder doblet09:21VerdenSør-Korea hever varslingsnivået til høyeste nivå på grunn av covid-19-viruset09:13Norge115 passasjerer er fortsatt på toget som kjørte inn i snøskred på Bergensbanen08:38PolitikkIran beskylder utenlandske medier for å bruke virus for å skremme bort velgere08:28NorgePolitiet leter etter fører etter at bil kjørte av veien i Lindesnes08:09NorgeKvinner mest klima-bekymret: – Kan handle om tradisjonelle kjønnsroller07:50Verden100 virussmittede i Italia – fotballkamper utsettes og karnevalet i Venezia er avlyst07:43SportFury ny WBC-mester etter oppvisning mot tam Wilder07:24SportGolf-Hovland i drømmeposisjon: – Seier ville vært utrolig06:58SportVerdenscuprenn i slalåm i Japan avlyst, sterke vindkast og tung snø ødela06:54ReiseSAS kansellerer avganger til Gran Canaria06:54VerdenUSA anklager Russland for å spre desinformasjon om det nye coronaviruset06:00NorgeDette skjer i dag05:57NorgePassasjerer tilbrakte natta på tog – kjørte inn i snøskred på Bergensbanen05:54PolitikkSanders mot overlegen seier i Nevada – knuser rivalene05:50SportWilder oddsfavoritt før oppgjør mot Fury i Las Vegas05:30NorgeDette skjedde i natt04:48VerdenTi speidere omkom i styrtflod i Indonesia04:21PolitikkMacron usikker på om EU og Storbritannia blir enige om en handelsavtale i år03:52VerdenYtterligere 97 døde av coronaviruset i Kina03:51VerdenOver 500 virussmittede i Sør-Korea03:32NorgeFem tenåringer i bilulykke på Hvam03:18NorgeMann i 40-årene skadd – kjørte rett i tre på Jessheim02:30NorgeSandfaste passasjerer må sove på flyplassen på Kanariøyene00:46NorgeBolighus i Halden totalskadd etter brann00:08VerdenBrann på Gran Canaria23:00NorgeOperatunnelen og Vaterlandstunnelen åpne igjen22:40VerdenValget i Nevada er i gang22:24NorgeKvinne fløyet til sykehus etter dykkerulykke i Nordland21:53NorgeStore trafikkproblemer i Oslo sentrum21:24NorgeDrikkevann distribueres etter stor vannlekkasje i øykommune20:56SportKristoff krasjet med liten gutt etter målgang i Algarve20:24SportØdegaard tilbake fra start i komfortabel Sociedad-seier20:16NorgeIkke kontroll på brann i bolighus i Halden19:50NorgeEt forsvar for doen som kosta 8 millioner kroner19:49VerdenFørste resultater i Iran viser konservativ framgang19:14NorgeNesten 1500 passasjerer kommer seg ikke til Norge på grunn av sandstorm på Kanariøyene19:03VerdenTusener demonstrerer for Assange i London18:15Verden– Vinner vi kampen, vil vi ha bevart vår viktigste natur – Taper vi kampen, er jorda endret for alltid17:31SportHaaland scoret mål nummer 40 for sesongen i Dortmund-seier16:49NorgeKombinert-Riiber overlegen i Trondheim: – Har vært nervøs før denne uka16:47NorgeEidfjord isolert til søndag etter snøskred16:06SportNorsk VM-sølv på skiskytterstafetten, Frankrike vant15:55VerdenNew York-skyskraper risikerer å miste 20 etasjer15:34SportChelsea med svært viktig seier over byrival Tottenham14:45SportKlæbo best i Trondheim-sprinten, Bolsjunov falt i semifinalen14:37NorgeTo menn og en kvinne tiltalt for hatefulle ytringer14:34SportFalla sprintet til seier i Ski Tour13:59Verden– Fuglene våre er generelt på tilbakegang, i noen tilfeller katastrofalt13:34NorgeSnøskred i Eidfjord – biler evakueres13:33SportJohaug videre til semifinale, Østberg slått ut13:31SportLundby sikret ny pallplass for Norge i laghopp13:18ReiseRyanair-sjef mener muslimske menn bør undersøkes ekstra nøye på flyplasser12:55SportNorsk VM-gull på stafetten etter oppvisning av Olsbu Røiseland
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus