Meny

Bekymret for minoritetene i Kosovo

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov er bekymret for den serbiske minoritetens situasjon i Kosovo. (Foto: Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Knut Vollebæk er bekymret for serbernes fremtid i Kosovo og mener OSSE bør være til stede uansett. Det er en bekymring han deler med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov.

Tidligere utenriksminister Knut Vollebæk er tilbake i rampelyset som høykommisjonær for minoriteter i Organisasjonen for samarbeid og sikkerhet i Europa (OSSE).

Tirsdag og onsdag var han i møter med den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov og flere av de andre russiske toppolitikerne. Både Vollebæk og Lavrov er bekymret for hva som skal skje med den serbiske og andre minoriteter i Kosovo fremover.

– Jeg har selvsagt ikke noe med statusen til Kosovo, men jeg mener at OSSE må ha en tilstedeværelse uansett i årene som kommer for å ivareta rettighetene til minoritetene i området, sier Vollebæk til NTB.

Delt bekymring

Bare timer etter at Lavrov målbar sin bekymring for Kosovo på en pressekonferanse i Moskva, tok Knut Vollebæk stolen i TV-programmet Spotlight på engelskspråklige Russia Today.

– Jeg har spurt mine kolleger i vest hva de har tenkt skal bli skjebnen til den store serbiske minoriteten som bor i Kosovo hvis provinsen erklærer ensidig uavhengighet, sa Lavrov på pressekonferansen.

Russland har i lang tid vært imot at Kosovo blir løsrevet fra Serbia.

– Det vil være et tap for hele det internasjonale samfunnet hvis vi skulle få et etnisk renset Kosovo, sier Knut Vollebæk.

Han viser til at man har et lovverk som skal sikre minoritetene.

– Men jeg har understreket overfor myndighetene i Kosovo at testen er om man klarer å innføre lovene i den virkelige verden, sier høykommisjonæren.

Russisk frykt

Lavrov insisterte på at Kosovos status må avgjøres innenfor rammen av internasjonale lovverk.

– Uavhengigheten vil skape presedens, ikke bare for de prorussiske utbryterrepublikkene Abkhazia og Sør-Ossetia i Georgia, men for 200 territorier rundt omkring i verden, fremholdt Lavrov.

– Uavhengighet for den serbiske provinsen Kosovo kan bli et forbilde for separatister andre steder i verden, mener han.

Vollebæk og Lavrov brukte også tid på å diskutere statusen til de mange russiske minoriteter som finnes i de gamle Sovjet-republikkene.

– Her er det dessverre mye arbeid igjen, og jeg akter å videreføre mine forgjengeres arbeid. Senest i forrige uke tok jeg opp forholdene rundt russiske minoriteter i Latvia og Estland med utenriksministrene fra disse landene, og jeg akter å besøke landene for å se nærmere på problemstillingene, sier Vollebæk som har bare vært i stillingen i et halvår. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus