Meny

Forsvaret søker 385 til oppdrag i Afghanistan

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen besøkte onsdag Ski videregående skole i Akershus for å holde foredrag om Afghanistan og Forsvaret. (Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvaret har lyst ut 385 ledige stillinger til oppdrag i Afghanistan. Mange av dem som søker, vil være rekruttert gjennom førstegangstjenesten.

– Vi rekrutterer de fleste gjennom førstegangstjeneste og er opptatt av å få de beste og mest motiverte til førstegangstjeneste. Vi vil at de som ønsker det, skal kunne delta internasjonalt, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) til NTB.

Hun ber dem som vurderer å søke, snakke godt ut med familien på forhånd.

– Det er viktig å forberede seg godt, ta grundige drøftinger med familien og være klar over de utfordringene som finnes, sier hun.

– Er risikofylt

Onsdag holdt forsvarsministeren foredrag om Afghanistan for elevene ved Ski videregående skole i Akershus. Og hun la ikke skjul på at hun ønsker flere gutter og jenter til førstegangstjeneste og utenlandsoppdrag, til tross for at de som reiser, risikerer liv og helse i Afghanistan.

– Det verste som kan skje er at noen mister livet. Vi gjør det vi kan for å unngå at det skjer. Samtidig vet vi at det er risiko ved internasjonale oppdrag, og det skal vi ikke legge skjul på, sier hun.

Ifølge VG vil offiserene som søker på de ledige stillingene innen det såkalte OMLT-bidraget i Afghanistan ville kunne havne hvor som helst i landet. Det innebærer at norske soldater må påregne å slåss mot Taliban-styrker sør i landet, side om side med den afghanske hæren.

Avisens kilder beskriver oppdraget som det farligste Norge har påtatt seg siden spesialsoldatene opererte i Sør-Afghanistan i 2005 og i Kabul i fjor.

– Ikke vanskelig

Til tross for at Afghanistan-debatten er sterk her hjemme og sikkerhetssituasjonen stadig forverrer seg, har forsvarsministeren god tro på at mange vil søke de ledige stillingene. Søknadsfristen utløper førstkommende fredag.

– Det har ikke vist seg vanskelig å rekruttere søkere til Afghanistan hittil. Vi har hatt veldig mange søknader til stillingene som har vært lyst ut. Jeg håper vi får gode søkere til de stillingene som er ledige, sier hun.

De 385 ledige stillingene er svært forskjellige. Det søkes ikke bare etter soldater. Forsvaret trenger også mekanikere, murere, rørleggere, elektrikere og sanitetspersonell som leger og sykepleiere.

– Folk med spesialkompetanse har vært vanskeligst å få tak i, for eksempel. IT-folk, sambands- og sanitetspersonell. Det er nisjekapasiteter Forsvaret har utfordringer med å skaffe, rekrutteringen gjennom førstegangstjenesten har vært god, sier Strøm-Erichsen.

Glad for bidraget

For noen av dem som får ansettelse, starter forberedelsene allerede i mars. Enkelte reiser til Afghanistan i sommer, andre i oktober, mens noen stillinger først vil bli besatt neste år. Rundt 130 av stillingene er kun ment å være i beredskap.

På Ski videregående skole fikk forsvarsministeren en rekke gode og kritiske spørsmål fra elevene. Men hun fikk også klapp på skulderen, ikke minst fra norskafghanske Mehrangiz Bijanpoor, som kom til Norge fra Kabul som femåring.

– Jeg synes det er flott at vi har soldater i Afghanistan. Det er et godt formål å forsøke å gjenskape fred. Selv om liv går tapt, noe som er veldig trist fordi det er våre egne, kan mange afghanske liv komme til å gå tapt hvis vi ikke gjør noe. Vår sikkerhet her hjemme er også veldig avhengig av sikkerhetssituasjonen i Afghanistan, sier førsteårseleven til NTB. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus