Journalistbot støttes av pressefolk

Daværende TV 2-journalist Anita Fleime er ilagt en bot på 50.000 kroner av Økokrim. Foto: Janne Møller-Hansen / Scanpix.
Daværende TV 2-journalist Anita Fleime er ilagt en bot på 50.000 kroner av Økokrim. Foto: Janne Møller-Hansen / Scanpix.  
Artikkelen fortsetter under annonsen

For første gang siden åttitallet har en norsk journalist fått bot for sin omgang med kriminelle.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tidligere TV 2-reporteren Anita Fleime er ilagt en bot på 50.000 kroner for å ha betalt den nå avdøde finansmannen Ole Christian Bach penger for et intervju mens han var på rømmen.

Presseforbundet og Redaktørforeningen støtter bøteleggingen.

Generalsekretær Nils E. Øy i Redaktørforeningen sier at det er første gang siden åttitallet at en norsk journalist har blitt bøtelagt for omgang med kriminelle. Foto: Scanpix.Generalsekretær Nils E. Øy i Redaktørforeningen sier at det er første gang siden åttitallet at en norsk journalist har blitt bøtelagt for omgang med kriminelle. Foto: Scanpix.

Generalsekretær Nils E. Øy i Redaktørforeningen sier til ABC Nyheter at sist gang noe tilsvarende skjedde, var på åttitallet.

- Det var en journalist fra Alle Menn som var i Stockholm for å intervjue en rømt fange. Journalisten benektet overfor politiet at rømlingen befant seg på hans rom. Etter at politiet fant ham på journalistens rom, ble han dømt til 21 dagers betinget fengsel, i tillegg til 3000 kroner i bot, samt saksomkostninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nils E. Øy har ingen innvendinger mot boten som er Økokrim har ilagt Anita Fleime:

- Det er en streng reaksjon, men det bør den være i denne sammenheng.

Men har redaksjonene og journalistene lært noe av dette?

- Ja, det håper jeg da inderlig, men jeg tror ikke betalingsjournalistikk i utgangspunktet er særlig utbredt.

- Skal ikke hjelpe kriminelle

Per Edgar Kokkvold i Norsk presseforbund mener at reaksjonen er streng, og at boten er høy.

- Men jeg har forståelse for reaksjonen til Økokrim. Boten sender et viktig signal til journalister.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det straffbare forholdet skjedde i 2005 da Fleime betalte Ole Christian Bach ca. kr. 50 000,- for et intervju mens han var i Oman på flukt fra politiet. Pengene bidro til at Bach kunne fortsette å unndra seg straffeforfølgningen ved å oppholde seg i utlandet.

- Det må aldri bli medienes oppgave å bidra til at kriminelle kan holde seg på flukt. De skal isteden avdekke kriminelle og kritikkverdige forhold.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Uetisk og ulovlig

Per Edgar Kokkvold i Presseforbundet har full forståelse for Økokrims reaksjon. Foto: Scanpix.Per Edgar Kokkvold i Presseforbundet har full forståelse for Økokrims reaksjon. Foto: Scanpix.

«Personer som holder seg på flukt fra politiet, for eksempel ved å oppholde seg i utlandet, forvansker politiets arbeid vesentlig. Det er ressurskrevende å søke etter personer som på denne måten unndrar seg straffeforfølgning. Forelegget er derfor et viktig signal også til journalister at det å betale personer som er på flukt fra politiet, for eksempel som vederlag for intervju, kan være straffbart», skriver politiet i en pressemelding.

- Betaling av kriminelle skal ikke forekomme. Det eneste unntaket må være at det kan avdekke forhold av vesentlig samfunnsmessig karakter, men i akkurat dette tilfellet er det både uetisk og ulovlig.

Anita Fleime begynner nå i Se og Hør. Intervjuet med Bach ble gjort mens Fleime jobbet i TV 2 og ble lenge ansett som et skup. Den holdningen forandret seg da kanalen ble gjort oppmerksom på transaksjonen som lå bak i fjor. Se og Hør-redaktør Harald Haave mener at den kontroversen nå er historie.

- Jeg skal jobbe med god journalistikk og har jobbet mange forskjellige steder tidligere. Nå går jeg til Se og Hør og gleder meg til det, sier Fleime til NA24.no.