Meny

Vil ta patent på pyramidene

Ønsker du å lage kopier av disse? Da kan det hende du må snakke med egyptiske myndigheter først. (Foto: Flickr).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Egyptiske myndigheter vil ha enerett på å fremstille pyramidene.

Egyptiske myndigheter har sett seg lei på at pyramidene kopieres og selges som suvenirer. Nå vil de ha enerett på å produsere og tjene penger på kopier av pyramidene og en lang rekke andre nasjonale landemerker.

I praksis vil det si at når suvenirhandlere verden over i framtiden skal selge kopier av pyramidene, Sfinxen eller Tutankhamons berømte maske, må de ha tillatelse fra egyptiske myndigheter. I noen tilfeller må suvenirhandlerne også betalte avgift om de skulle ha ønske om å lage reproduksjoner.

Ifølge National Geographic innebærer lovforslaget at 120 egyptiske landemerker og historiske gjenstander blir rammet av de nye copyright-bestemmelsene. Men det finnes noen smutthull for de som går med et brennende ønske om å satse på pyramideformen. Skulle lovforslaget bli vedtatt, slipper man likevel å betale avgift til den egyptiske stat dersom proporsjonene er uriktige. Men en firkantet pyramide høres ut som siste sort, selv om den skulle slippe billig unna.

Pengene de egyptiske myndighetene håper å tjene på den nye loven, skal ifølge Zahi Hawass fra Egypts antikvitetsråd brukes til å bevare egyptiske fortidsminner.

– Vi vil beskytte Egypts antikviteter. Vi vil beskytte våre verdier, det er av aller største viktighet, sier Hawass til det amerikanske magasinet.

Ifølge Hawass er det især land som Kina og USA som skal ha tjent millioner av kroner på å lage egyptiske souvenirer. De kan vente seg en regning, skal man tro egypteren.

Det verdensberømte Luxor-hotellet i Las Vegas vil imidlertid gå fri, selv om det er bygget som en glasskopi av de berømte pyramidene. Ashraf El Ashmawi, som er mannen bak forslaget, sier til National Geographic at han ser på hotellet som gratisreklame for Egypt.

– Luxor-hotellet er gulle godt for meg. Det forteller hele verden at de bør dra til Egypt for å se originalen, sier han.

El Ashmawi innrømmer at en verdensomspennende heksejakt på kopier kan by på problemer, og at han derfor vil gå etter de store kopi-firmaene.

Dersom lovforslaget blir vedtatt, vil den sannsynligvis tre i kraft allerede fra sommeren. Internasjonale eksperter er imidlertid skeptiske på om loven vil gjelde utenfor Egypt. De mener at loven bryter med internasjonale konversjoner om opphavsrett, og sier at opphavsretten til de egyptiske fortidsminnene utløp for flere tusen år siden.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus